Σάββατο 18 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Προκλητικό ψήφισμα κατά της Λευκορωσίας

Καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ.--

Σχεδόν ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία και για άλλη μια φορά εγκρίθηκε «ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση στη Λευκορωσία πριν από τις προεδρικές εκλογές της 19ης Μαρτίου» από τις πολιτικές ομάδες Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλιστών, Νεοφιλελευθέρων, Πρασίνων και Ευρώπης των Εθνών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενέργεια που αποτελεί μια παρέμβαση στα εσωτερικά της Λευκορωσίας για να ανατρέψει τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση.

Την αντίθεση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης, ο οποίος δήλωσε ότι «καταψηφίζουμε το ψήφισμα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη στο λαό της Λευκορωσίας, στην προσπάθειά του να αποκρούσει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και να επιλέγει το δικό του δρόμο ανάπτυξης».

Οπως επισήμανε «αποτελεί το έκτο κατά σειρά απαράδεκτο και προκλητικό ψήφισμα μέσα σε ενάμιση χρόνο και αποτελεί μέρος των λυσσαλέων προσπαθειών της ΕΕ να ανατρέψει την εκλεγμένη από το λαό της Λευκορωσίας κυβέρνηση Λουκασένκο, η οποία αρνείται να υποταχτεί στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα». «Με υποκριτικό τρόπο παρουσιάζει ως καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Λευκορωσίας να περιορίσει την ξένη ιμπεριαλιστική επέμβαση για την ανατροπή της, μέσω τεράστιας χρηματοδότησης πολιτικών παραγόντων και ΜΜΕ», πρόσθεσε.

Ως πρόκληση χαρακτήρισε ο Θανάσης Παφίλης τη θέση για παραβίαση των «διεθνών προδιαγραφών», αναφέροντας όμως πως «κατά την εκτίμηση της ΕΕ έχουν τηρηθεί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν που βρίσκονται υπό κατοχή!», και πρόσθεσε ότι «με πολιτικό θράσος κάνει λόγο για "διορισμένους υποψηφίους", όταν είναι γνωστό ότι ο υποψήφιος της "ενιαίας αντιπολίτευσης" εκλέχτηκε παρουσία του Αμερικανού πρέσβη και άλλων πρεσβευτών χωρών της ΕΕ».

Οπως τόνισε ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής, «η ΕΕ ζητά από τις αρχές της Λευκορωσίας να εξασφαλίσουν "ίσες ευκαιρίες" σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις την ώρα που όλα τα πολιτικά κόμματα είναι ελεύθερα, ενώ στις "δημοκρατικές χώρες της Βαλτικής - μέλη της ΕΕ" τα ΚΚ είναι παράνομα και το 40% του λαού χωρίς ιθαγένεια και πολιτικά δικαιώματα. "Φωνάζει, λοιπόν, ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης!"».

Στο μεταξύ, στη Λευκορωσία, ανακοινώθηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ο επίσημος κατάλογος των υποψηφίων για το Προεδρικό αξίωμα. Συγκεκριμένα, εκτός από τον νυν Πρόεδρο, Αλεξάντρ Λουκασένκο, στις εκλογές θα πάρουν μέρος και ο υποψήφιος της λεγόμενης «ενιαίας αντιπολίτευσης» Αλεξάντρ Μιλίνκεβιτς, ο πρώην πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Αλεξάντρ Κοζούλιν, και ο Σεργκέι Γκαϊντούκεβιτς.

Κατά την επίσημη υποβολή της υποψηφιότητάς του στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ο Α. Λουκασένκο δήλωσε: «Θέλω να προειδοποιήσω όλους αυτούς που ενδιαφέρονται για τις εκλογές στη Λευκορωσία - μόνο ο λευκορωσικός λαός θα εκλέξει τον Πρόεδρό του». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατες δημοσκοπήσεις του δίνουν μεταξύ 55% και 70% των προτιμήσεων, ενώ ένα 18% λαμβάνει ο Α. Μαλίνκεβιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ