Σάββατο 18 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Μια σπουδαία είδηση!

Η είδηση μάλλον δεν είναι και τόσο «πιασάρικη». Φαίνεται οι «γκουρού» των καναλιών δεν τη θεωρούν από εκείνες τις ειδήσεις που φέρνουν διαφημίσεις ούτε από τις άλλες που συγκινούν τα μηχανάκια της AGB. Απόδειξη ότι δε μεταδόθηκε από κανένα ιδιωτικό ή κρατικό ΜΜΕ, πλην «902». Με εξαίρεση τον «Ρ», δεν κέρδισε ούτε τόσο δα χώρο στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ούτε και στις μέσα σελίδες είχε την «τιμητική» της.

*

Κι όμως, είναι μια σπουδαία είδηση. Μπορεί να μη συγκρίνεται με το γάμο του Μάκη (Τριανταφυλλόπουλου), ούτε με τη μη υπουργοποίηση της Ζέτας (Μακρή), δε σχετίζεται καν με το Ντριμ Σόου και τον Ηλία (Ψινάκη), αλλά σίγουρα της άξιζε καλύτερη τύχη.

*

Κατ' αρχάς είναι το γεγονός ότι η είδηση αφορά 6.000 ανθρώπους. Για την ακρίβεια, αφορά 6.000 οικογένειες. Λογικά, τα ΜΜΕ που ξελιγώνονται για ένα πλάνο της Ζέτας (όχι της Μακρή, της Μακρυπούλια) θα έπρεπε να τρέχουν για ένα πλάνο με έξι χιλιάδες ψυχές. Θα έπρεπε...

Δεύτερον, η είδηση έχει και το «χαϊλίκι» της: Εκτός από τους 6.000 που προείπαμε, η είδηση αφορά 600 ακόμα νοματαίους. Αυτοί, μάλιστα, οι δεύτεροι, δεν είναι όποιοι κι όποιοι. Κερδίζουν επάξια θέση στις κοσμικές στήλες, ανήκουν στην «υψηλή» κοινωνία αυτού του τόπου: Εφοπλιστές και μεγαλοεργολάβοι στα καρνάγια, πολλά λεφτά δηλαδή!

Τρίτο και καλύτερο: Αυτοί οι 6.000 συγκρούστηκαν με τους 600! Κι όμως, ενώ τα κανάλια αφιερώνουν ώρες επί ωρών, όταν τσακώνεται ο Κούγιας με τον Βαλιανάτο, τώρα ούτε που άκουσαν τίποτα για τον «καυγά».

*

Ξεχάσαμε, βέβαια, να σας πούμε τούτο:

Αυτοί οι 6.000 που είχαν την «αποκοτιά» να τα βάλουν με τους εφοπλιστές είναι οι μεταλλεργάτες, που λιώνουν τις ζωές τους στη βιοπάλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα.

«Τσακώθηκαν» με τους εφοπλιστές για σημαντικά (ίσως όχι τόσο σημαντικά όσο ο Κούγιας με τον Βαλιανάτο) ζητήματα, όπως: Το μεροκάματό τους, οι ώρες που θα δουλεύουν, οι συνθήκες δουλιάς τους κ.ά.

Και ξεχάσαμε κάτι ακόμα: Οτι αυτοί οι 6.000 εργάτες,

ενωμένοι, αποφασισμένοι να μην παραδοθούν, να μη λυγίσουν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς,

αρνούμενοι να ακολουθήσουν τη «γραμμή» που έλεγε να είναι πιο «διαλλακτικοί», πιο «συνεργάσιμοι», λιγότερο «απαιτητικοί»,

που δεν πτοήθηκαν από τα κηρύγματα για τους «χαμένους αγώνες», παρότι εκτός από τους εφοπλιστές είχαν ενάντιά τους από το Επιμελητήριο του Πειραιά μέχρι το Δήμο του Περάματος με τον νεοδημοκράτη δήμαρχο, μετά από 32 μέρες απεργίας,

νίκησαν!

*

Ναι, αυτή είναι η είδηση: Οι 6.000 εργάτες νίκησαν τους εφοπλιστές! Τους ανάγκασαν να υπογράψουν τα αιτήματα της εργατιάς, κέρδισαν αυξήσεις στα μεροκάματά τους πάνω από 8%, κέρδισαν πιο ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς!

Ναι, αυτή είναι μια σπουδαία είδηση: Οι εργάτες συγκρούστηκαν με τους εφοπλιστές και τους νίκησαν! Να, ίσως, και ο λόγος που δεν την είδατε πουθενά την είδηση...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ