Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΝΕΟΛΑΙΑ
Επιτυχημένο πέρασμα από τη Θεσσαλία
  • Στους τρεις νομούς (Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα) ταξίδεψε το Φεστιβάλ, αγγίζοντας τη νεολαία και προβάλλοντας την πλούσια νεανική ερασιτεχνική δημιουργία της περιοχής
  • Στη Λάρισα το κεντρικό τριήμερο την ερχόμενη Παρασκευή και Σαββατοκύριακο

Σαββατοκύριακο προφεστιβαλικών εκδηλώσεων της ΚΝΕ στο Βόλο, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα αυτό που πέρασε και τα παιδιά της ΚΝΕ τα κατάφεραν φέτος πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές. Δεν είναι μόνο ότι φέτος στους χώρους των εκδηλώσεων ήρθαν πολύ περισσότεροι, σχεδόν διπλάσιοι από πέρσι. Είναι και ότι η οργάνωση των εκδηλώσεων ήταν καλύτερη, το αποτέλεσμα επιτυχέστερο, το μήνυμα πιο δυνατό και πιο καθαρό.

Και δεν είναι μήνυμα μόνο πολιτικό, καθώς δόθηκε η ευκαιρία ν' ακουστεί ο λόγος του Κόμματος και της ΚΝΕ για τις πολιτικές εξελίξεις, για το Λαϊκό Μέτωπο. Είναι και μήνυμα πολιτιστικό, καθώς πλήθος καλλιτεχνικών συγκροτημάτων - ιδιαίτερα μουσικών - πήραν μέρος στις εκδηλώσεις. Δέκα ντόπια ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα - μαζί με άλλα «επαγγελματικά», βεβαίως - πήραν μέρος στις εκδηλώσεις στο Βόλο, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα κι άλλα τόσα θα συμμετέχουν στο φεστιβαλικό τριήμερο της Λάρισας την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 14/9, 15/9 και 16/9 αντίστοιχα.

Είναι ένα νέο «φαινόμενο» αυτή η αθρόα συμμετοχή ερασιτεχνικών καλλιτεχνικών συγκροτημάτων, με ταλέντο και μεράκι για γνήσια δημιουργία, στο φεστιβάλ της ΚΝΕ. Είναι κάτι «νέο» που έρχεται «από τα κάτω» κι «από μέσα», για ν' αντιπαρατεθεί στην υποκουλτούρα των «σκυλάδικων» με τους «κουνάμενους αοιδούς» και στον «εισαγόμενο πολιτισμό», τύπου Μαντόνας κλπ. Και φαίνεται ότι η πρωτοβουλία της ΚΝΕ να έρθει σ' επαφή με τα νέα παιδιά αυτής της ερασιτεχνικής δημιουργίας, που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, βοηθάει και την ΚΝΕ και τους ίδιους, αλλά και γενικότερα τη νεολαία της πατρίδας μας.

Βόλος: «Παρών» στο «κόκκινο ραντεβού»

Στο «κόκκινο» ραντεβού της νιότης, οι νέοι και οι νέες της Μαγνησίας και άνθρωποι όλων των ηλικιών έδωσαν το «παρών» τους στις διήμερες κεντρικές εκδηλώσεις, που έγιναν στο πάρκο Ρήγα Φεραίου στο Βόλο. Οι επισκέπτες του πολλά έχουν να λένε για την άψογη προετοιμασία του χώρου. Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν τις θέσεις της ΚΝΕ για σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν, όπως για την παιδεία, τα ναρκωτικά, την αντιιμπεριαλιστική πάλη, τα δημοκρατικά δικαιώματα, στα περίπτερα που είχαν στηθεί. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι συζητήσεις για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, για την παγκοσμιοποίηση και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στη Γένοβα, το αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο, η προβολή ταινίας για τη ζωή του ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ. Τους επισκέπτες ενθουσίασαν τα ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα που «χάρισαν» μοναδικές νότες. Συμμετείχαν: «Φωτοσκιές», «NO SYNSET», «Νοέμβρης» και «ΩΔΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ». Βεβαίως, δεν έλειπε το «άλλο» γλέντι. Το λαϊκό συγκρότημα «Μποέμηδες» ήταν ό,τι έπρεπε για ξεφάντωμα. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με μεγάλη συναυλία από τους «ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ».

Αποψη της συγκέντρωσης στο Βόλο. Στο βήμα ο Σπ. Χαλβατζής
Αποψη της συγκέντρωσης στο Βόλο. Στο βήμα ο Σπ. Χαλβατζής
Ξεχωριστή στιγμή στις εκδηλώσεις ήταν η πολιτική ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο το βράδυ. Την Κυριακή μίλησε ο Ανδρέας Φραγκέας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Μεταξύ των άλλων, παραβρέθηκαν ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ και αντιπροσωπείες του ΔΗΚΚΙ, με επικεφαλής τον γραμματέα της ΝΕ Μαγνησίας του κόμματος Γ. Γεροκώστα και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης με επικεφαλής τον Απ. Παπαδόπουλο.

Ο Σπ. Χαλβατζής

Στην ομιλία του ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα της χώρας εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής και στις προτάσεις του ΚΚΕ και τόνισε: «Μέσα σ' αυτή την κατάσταση ο πρωθυπουργός της χώρας ασκεί πολιτική ελεημοσύνης απέναντι στους πένητες. Λέει ότι θα εγγυηθεί τα κατώτερα όρια συντάξεων. Και το λέει με ύφος ηγεμόνα, που θα λύσει τα προβλήματα των υπηκόων. Οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται για τη σύνταξή τους, δούλεψαν και μάτωσαν μια ολόκληρη ζωή, δεν επαιτούν ελεημοσύνη, απαιτούν τα δικαιώματά τους, που η κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ τα συρρικνώνει και προσπαθεί να τα καταργήσει».

Για τη ΝΔ ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι «εμφανίζεται ως προστάτης των φτωχών, των ανέργων, των μικρομεσαίων και της αγροτιάς. Υποστηρίζει, με έμφαση, ότι είναι το κόμμα του που οδήγησε την Ελλάδα στην ΕΟΚ, στη σημερινή ΕΕ. Μα, η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, οι επιπτώσεις που αυτή έχει στα πλατιά λαϊκά στρώματα, οφείλεται σ' αυτή, ακριβώς, την πολιτική, στις εντολές - επιταγές της ΕΕ».

Σχετικά με τον ΣΥΝ που επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική, τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει στρατηγική και η πολιτική της έχει αποτελέσματα οδυνηρά για την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, την αγροτιά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη νεολαία». Και επισήμανε: «Ο ΣΥΝ συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ στους περισσότερους Δήμους και Νομαρχίες της χώρας. Στηρίζει την εφαρμοζόμενη πολιτική».

Στη συνέχεια επισήμανε: «Σ' αυτή την περίοδο πολλοί εργάτες, άλλοι εργαζόμενοι, ήρθαν σε επαφή με την πολιτική, τις θέσεις, τις προτάσεις του ΚΚΕ για εργασιακά, οικονομικά και άλλα επίκαιρα θέματα. Κυρίως, άρχισαν να γνωρίζουν την πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης». Αναφερόμενος στη λογική της συσπείρωσης, της ενωμένης πάλης, τόνισε ότι «η προοπτική του κοινωνικοπολιτικού μετώπου αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά» και υπογράμμισε: «Αυτόν τον κόσμο που αγωνίζεται, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, τους ανθρώπους που ανήκουν ακόμα ιδεολογικά στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, τους καλούμε, ως ΚΚΕ, να εγκαταλείψουν τις πολιτικές αυτών των κομμάτων και να παλέψουν μαζί με τους κομμουνιστές, μαζί με όλους όσοι αγωνίζονται ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική, που έρχεται από την ΕΕ και στηρίζεται απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις που υποτάσσονται στις πολυεθνικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ