Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Συνεχίζονται και διευρύνονται οι ταξικοί φραγμοί

Με εξορμήσεις σε σχολεία και τόπους δουλιάς απαντούν το ΠΑΜΕ και η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ και καλούν τους εργαζόμενους σε μέτωπο για Παιδεία των λαϊκών αναγκών

Ξεκινάει σήμερα μια νέα σχολική χρονιά, για να μας υπενθυμίσει ότι η αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική ταξική πολιτική της κυβέρνησης διευρύνεται και τις συνέπειές της βιώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα: Η Παιδεία μετατρέπεται σε εμπόρευμα και το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση συνθλίβεται στις «συμπληγάδες πέτρες» της Παιδείας της ΟΝΕ και της προσαρμογής της στις επιταγές της αγοράς και του κεφαλαίου. Ετσι, τα γνωστά πάγια προβλήματα της εκπαίδευσης αλλά και νέα κυοφορούμενα αντιεκπαιδευτικά μέτρα συνοδεύουν αυτή τη χρονιά. Οι ανεπαρκείς διορισμοί, οι αναμενόμενες ελλείψεις σε σχολικά βιβλία, το μαθητικό «έλλειμμα» που δημιούργησε η «μεταρρύθμιση», η γιγάντωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο της Παιδείας συνθέτουν την εικόνα της νέας χρονιάς, ενώ οι φορείς της Παιδείας και οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους στις αντιεκπαιδευτικές επιλογές.

Σήμερα, από το πρωί, κλιμάκια του ΠΑΜΕ, αποτελούμενα από εργαζόμενους, γονείς και εκπαιδευτικούς, εξορμούν στα σχολεία, ενημερώνοντας για την κατάσταση της Παιδείας, δίνοντας το στίγμα του αγώνα για μια άλλη Παιδεία, αυτή που δικαιούται και έχει ανάγκη ο λαός.

Σκιαγραφώντας την εικόνα της νέας σχολικής χρονιάς και προτείνοντας το μονόδρομο του συντονισμένου αγώνα, που θα αναχαιτίσει την επίθεση στη δημόσια δωρεάν Παιδεία και στο λειτουργό της, η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ απευθύνεται με ανακοινώσεις της στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και στους γονείς. Χαρακτηρίζοντας δραματική την κατάσταση της εκπαίδευσης, η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ σημειώνει ότι η νέα σχολική χρονιά συμπίπτει με τα τέταρτα γενέθλια της «μεταρρύθμισης», «που όχι μόνο δεν έλυσε προβλήματα στην εκπαίδευση, αλλά - παρά τις όποιες "φαμφάρες", μεγάλα λόγια αλλά και... διορθωτικές κινήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας - τα μεγάλωσε και τα διαιώνισε». Η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ εκτιμά ότι οι φετινοί «κουτσουρεμένοι» διορισμοί προδικάζουν πως η νέα χρονιά θα είναι ελλειμματική και θα αργήσει να ξεκινήσει σε πολλές τάξεις και σχολεία, ενώ την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση ακολουθείται σταθερά η πολιτική της σύμπτυξης τμημάτων, της αδιοριστίας και της χρήσης χιλιάδων αναπληρωτών αντί για μόνιμους διορισμούς και σημειώνει ότι η σημερινή αναλογία προσεγγίζει τους 6 αναπληρωτές προς 1 μόνιμο εκπαιδευτικό.

Η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ αναφέρεται και στην ενίσχυση του ρόλου της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με τους Ελληνες γονείς να πληρώνουν 780 δισ. ετησίως για να καλύψουν το εκπαιδευτικό έλλειμμα της πολιτείας. Μόνο για τις εξετάσεις των ξένων γλωσσών, οι γονείς πληρώνουν 6 δισ. ετησίως, σύμφωνα με την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ.

Αναφερόμενη στο προωθούμενο νομοσχέδιο για την «Οργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», η ΕΣΑΚ- ΔΕΕ υπογραμμίζει ότι με αυτό η κυβέρνηση «επιχειρεί να καταδείξει σαν υπεύθυνους για την κατάσταση στην Παιδεία τους εκπαιδευτικούς, και τη χειραγώγησή τους στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής σαν την καλύτερη "λύση" των προβλημάτων». Σημειώνει επίσης ότι «μέσα από το ίδιο νομοσχέδιο ανοίγεται ο δρόμος για την αξιολόγηση των σχολείων με βάση τα κριτήρια που έχει θεσπίσει το μεγάλο κεφάλαιο, δρομολογείται η διαφοροποίηση του σχολικού προγράμματος και η ταξική διαφοροποίηση των σχολείων, μέσα από την ενίσχυση των "καλών" για το κεφάλαιο και την υποχρηματοδότηση, έως και το κλείσιμο των υπόλοιπων».

Η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ καταλήγει στη διέξοδο από αυτή την κατάσταση, που δεν είναι άλλη από την αγωνιστική δράση με την ενεργοποίηση όλων, με επιτροπές αγώνα, αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, συγκρότηση επιτροπών αγώνα, μέσα από το ΠΑΜΕ, μαζί με όλο το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ