Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψευδεπίγραφη η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Η άρχουσα τάξη, τα αστικά κόμματα, με το μαστίγιο και το καρότο των παροχών - ψίχουλων, επιχειρούν να πλαγιοκοπήσουν το ανερχόμενο κίνημα, να το συντρίψουν κατά μέτωπο

Σχολιάζοντας, στη συνέχεια, τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και αναφερόμενη στην αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η ομιλήτρια παρατήρησε:

«Διαφορές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ δεν υπάρχουν στη γενική γραμμή πλεύσης. Η αντιπαράθεσή τους είναι ψευδεπίγραφη. Η ΝΔ ανακάλυψε τη διαπλοκή, τις καθυστερήσεις στα έργα, τις μίζες, λες και η αγορά στον καπιταλισμό μπορεί να λειτουργήσει με ηθικούς κανόνες. Προπαγανδιστικό σύνθημά της είναι να πουλήσουμε και όχι να ξεπουλήσουμε. Με τη σειρά του το ΠΑΣΟΚ, ξαναθυμήθηκε "το φως και το σκότος", εξαντλώντας τον ηρωισμό του στη μάχη με τις ταυτότητες και το νομοτυπικό ζήτημα που αφορά τον Γλύξμπουργκ, βάζοντας στην πάντα την ουσία, που είναι καθαρά πολιτική.

Να το θυμάστε, αν χρειαστεί, αν δηλαδή εξαντληθούν τα διάφορα χαρτιά και οι άσοι στο μανίκι, οι στυλοβάτες του συστήματος δε θα πουν όχι και σ' αυτήν την εφεδρεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν απειλητικές αναταράξεις στο πολιτικό τους σύστημα. Εχουμε πείρα τώρα, με τον Συμεών στη Βουλγαρία, και τη "νεκρανάσταση" του Καραγιώργιεβιτς στη Γιουγκοσλαβία.

Οι λεγόμενοι νεοτεριστές αριστεροί και "πρώην" παραπλανούν το λαό όταν ισχυρίζονται ότι μπορεί να εξανθρωπιστεί το σύστημα, αρκεί να λειτουργήσουν καλύτερα κάποιοι αστικοί θεσμοί, να υπάρξει κοινωνικός διάλογος. Οτι η εναλλακτική λύση είναι η "ρύθμιση της παγκοσμιοποίησης", δηλαδή η ρυθμιζόμενη μιζέρια».

Η αλήθεια για την «Ευρωπαϊκή Μητρόπολη των Βαλκανίων»

«Ισχυρίζονται», τόνισε στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,«ότι όποιος είναι κατά της ΕΕ είναι κατά της διεθνούς συνεργασίας και της Ευρώπης, ενώ όποιος δουλόπρεπα υποτάσσεται είναι σύγχρονος και ρεαλιστής. Οτι όποιος καταγγέλλει τα σχέδια να γίνει η Θεσσαλονίκη ευρωπαϊκή Μητρόπολη των Βαλκανίων δε θέλει το καλό των εργαζομένων στην πόλη, στην περιοχή!!

Τι θα πει ευρωπαϊκή Μητρόπολη; Για μας ένα περιεχόμενο έχει: Θεσσαλονίκη βασική πύλη της ιμπεριαλιστικής επιδρομής στρατευμάτων και κεφαλαίων στα Βαλκάνια. Πύλη εξαγωγής και εισαγωγής ανεργίας και ανέργων, μιζέριας και κοινωνικής εγκληματικότητας. Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη σημαίνει ακόμα περισσότερη βία και καταστολή, μεγαλύτερη αστυνομοκρατία, πλήρη ασυδοσία στη δράση των μυστικών υπηρεσιών και των μηχανισμών της προβοκάτσιας.

Ακόμα και αν γίνουν γρήγορα τα έργα της Θεσσαλονίκης που αδικαιολόγητα καθυστερούν, δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά η ζωή του εργάτη, του μικρομεσαίου, του φτωχού αγρότη στην περιοχή, δε θα σταματήσει ο κατήφορος. Ακόμα και αν γίνουν επενδύσεις στην περιοχή, ακόμα και αν εγκατασταθούν νέοι επιχειρηματίες, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα».

Πληρώνουν οι λαοί

«Ευρωπαϊκή μητρόπολη, θα πει αδυσώπητος ανταγωνισμός με γειτονικές χώρες που έχουν και αυτές τον δικό τους "μπάρμπα Σαμ" ή μπάρμπα Σρέντερ. Ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, θα πει νικητές και ηττημένοι. Ποιος θα πληρώσει στη διαδρομή και στο τέρμα της κούρσας; Η εργατική τάξη πριν απ' όλους, οι λαοί στο σύνολό τους.

Σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, και στην Ελλάδα, μια είναι η πραγματικότητα. Ακόμα και οι κρατικές στατιστικές το δείχνουν: Οι νέες θέσεις εργασίας είναι λιγότερες από τις νέες θέσεις ανεργίας. Η ανεργία, δηλαδή, αυξάνεται και όταν δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Οι καπιταλιστικές επενδύσεις, η συσσώρευση κεφαλαίων δε φέρνει την πολυδιαφημισμένη αναδιανομή. Μόνο τα στελέχη των μηχανισμών και των επιχειρήσεων, το τμήμα της εξαγορασμένης εργατικής αριστοκρατίας, ένα τμήμα των ανώτερων μεσαίων στρωμάτων βελτιώνουν τη θέση τους. Οι πολλοί, οι περισσότεροι, βλέπουν να επιδεινώνεται σχετικά ή απόλυτα η ζωή τους.

Δε χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο. Δείτε απλά και μόνο τι λένε οι βιομήχανοι της Βορείου Ελλάδας, όπως και όλοι οι συνάδελφοί τους. Ζητούν φθηνή χρηματοδότηση, δηλαδή ακόμα πιο φθηνή, ζητούν πλήρη εργοδοτική ασυδοσία. Ο, τι κερδίσουν θα μείνει δικό τους, για νέο κύκλο επενδύσεων με νέο κύκλο εκμετάλλευσης.

Φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται ανώτερου τύπου αλληλεγγύη και εθελοντισμός, η φιλανθρωπία εκείνων που πατάνε επί πτωμάτων και μετά ζητούν εξαγνισμό προσφέροντας ως αντιπαροχή ελεημοσύνη σε κάποιους που βρίσκονται στα πιο ακραία όρια φτώχειας».

Ακονίζονται νέα μαχαίρια

«Η κυβέρνηση», τόνισε η ομιλήτρια, «αλλά και η ΝΔ, ισχυρίζονται ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού συμφωνεί με την ενσωμάτωση στην ΕΕ, με τις ιδιωτικοποιήσεις, με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με τη συμμετοχή στη δολοφονία των γειτονικών λαών. Επικαλούνται ότι το 95% του λαού ψηφίζει κόμματα που ασπάζονται το ευαγγέλιο της ΕΕ.

Είμαστε βέβαιοι ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού δεν πείστηκε. Απλά, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχασε την αυτοπεποίθηση στη δύναμή του, ρυμουλκήθηκε, χειραγωγήθηκε, πειθαναγκάστηκε κάτω από το βάρος ψεύτικων κινδυνολογικών διλημμάτων.

Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις μετά το '95 και '96, του 2000, του 2001, είναι μια απόδειξη ότι το σήμερα για το λαό δεν είναι όπως το χτες. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποτελέσουν εφαλτήριο για μια νέα και κυρίως σταθερή άνοδο του κινήματος.

Τώρα ακριβώς πρέπει να αποδείξουν οι εργαζόμενοι ότι οι αγώνες τους δεν αποτελούν διάλειμμα στη ζοφερή ρουτίνα της παθητικότητας. Να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση και ενότητα στη δράση, αλλά και ανοιχτά τα μάτια μπροστά στις προσπάθειες να υπονομευτούν.

Η άρχουσα τάξη, τα αστικά κόμματα, με το μαστίγιο και το καρότο των παροχών - ψίχουλων, επιχειρούν να πλαγιοκοπήσουν το ανερχόμενο κίνημα, να το συντρίψουν κατά μέτωπο.

Οι εραστές της ευρωζώνης, της ΟΝΕ, ξέρουν ότι το πλαστό και επικίνδυνο ευρωπαϊκό όνειρο που πλασάρουν δεν περνάει εύκολα στους λαούς. Ακονίζονται, λοιπόν, νέα μαχαίρια. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, ο εμπνευστής της κεντροαριστεράς, ετοιμάζει «σχέδιο εξομάλυνσης» των σχέσεων της ΕΕ με τους Ευρωπαίους πολίτες. Ο Ζοσπέν και ο Σρέντερ ετοιμάζονται για τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν μπροστά τους με αριστερά συνθήματα, με μπόλικες υποσχέσεις ότι τέλειωσαν οι θυσίες των λαών, με το πορτρέτο του Μαρξ δίπλα, που τάχα τους εμπνέει! Πώς θα αποκρούσουμε την επίθεση, πώς θα ανοίξουμε το δρόμο για λαϊκές κατακτήσεις»;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ