Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλληλεγγύη στον αγώνα των προσφύγων

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους πρόσφυγες του Πανοράματος

Μια εγκάρδια συνάντηση και συζήτηση με τους πρόσφυγες του Πανοράματος είχε χτες, αμέσως μετά την άφιξή της στη Θεσσαλονίκη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο δήμαρχος Πανοράματος Ιγν. Καϊτετζίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Βόρειας Ελλάδας Ε. Ευθυμιάδης, μέλη της Επιτροπής Αγώνα, μεταξύ των οποίων και η Νατάσα Γερασιμίδου. Παρευρέθηκαν κάτοικοι της περιοχής, ιδιοκτήτες των προσφυγικών κληροτεμαχίων, ενώ στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν ακόμη ο Θ. Κωνσταντινίδης μέλος του ΠΓ, οι βουλευτές του Κόμματος Α. Τζέκης, Γ. Χουρμουζιάδης, μέλη της ΚΕ, καθώς και στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Οι αγωνιζόμενοι ιδιοκτήτες των προσφυγικών κληροτεμαχίων ενημέρωσαν την ΓΓ του Κόμματος για την εξέλιξη της κατάστασης από το 1931, οπότε και τους παραχωρήθηκαν τα κληροτεμάχια, έως σήμερα που κινδυνεύουν να τα χάσουν, αφού - όπως σημείωσαν - έχουν χαρακτηριστεί εσφαλμένα ως αναδασωτέα έκταση, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα ως τη δικαίωσή τους, παρά τη θετική εξέλιξη που υπήρξε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία πιστοποίησε πως τα συγκεκριμένα κληροτεμάχια ποτέ δεν είχαν δασικό χαρακτήρα. Μάλιστα, σε σχετικό έγγραφο προς την Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων, ανέφερε πως οι αποφάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (τα έτη 1979 και 1990), που κήρυξαν αναδασωτέες τις εκτάσεις αυτές, στηρίχτηκαν σε εσφαλμένα στοιχεία. Ομως, παράλληλα, ξεκαθάριζε πως η Περιφέρεια δεν μπορεί να προχωρήσει σε άρση της αναδάσωσης, διότι δεσμεύεται από 2 αποφάσεις του ΣτΕ, που δυστυχώς στηρίζονται στις παραπάνω νομαρχιακές αποφάσεις.

Ο δήμαρχος, αλλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων εξέφρασαν την πλήρη στήριξη και συμπαράστασή τους στον αγώνα τους. Από την πλευρά του, ο Αγγελος Τζέκης έκανε μια σύντομη παρουσίαση των χειρισμών του Κόμματος στο επίπεδο της Βουλής με τις δύο Ερωτήσεις που έχει ήδη καταθέσει.

Η Αλέκα Παπαρήγα, κλείνοντας τη συνάντηση, σημείωσε πως έχουμε ήδη μπει σε μια περίοδο όπου η κερδοσκοπία γης γίνεται ατμομηχανή μιας ανάπτυξης, στα πλαίσια της οποίας οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Για το λόγο αυτό, όπως τόνισε, υπάρχει θολούρα γύρω από έννοιες, όπως δάση και δασικές εκτάσεις και ένα χοντρό παιχνίδι σε εξέλιξη, το οποίο θα χτυπήσει τη μικροϊδιοκτησία, με πρόσχημα την αυξημένη οικολογική ευαισθησία. Τέλος, τόνισε πως μπορεί να συνδυαστεί η προστασία του περιβάλλοντος και του λαϊκού συμφέροντος, μια και αυτά τα δύο δεν έρχονται σε αντίφαση, αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτει να χτυπηθεί η κερδοσκοπία γης.

Επίσης ανέφερε πως το θέμα που απασχολεί τους κατοίκους του Πανοράματος, τους μικροϊδιοκτήτες, είναι γνωστό στο Κόμμα, που ήδη έχει κάνει παρεμβάσεις, προκειμένου να ασκηθεί πίεση και να εκφραστεί έμπρακτα η συμπαράστασή του. «Θεωρούμε μεγάλη πρόκληση το γεγονός ότι υπάρχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Αυτοί που διαθέτουν μεγάλο πακέτο στην ιδιοκτησία έχουν καταφέρει να έχουν τις δικές τους βίλες, ενώ οι άνθρωποι που έχουν μικρές ιδιοκτησίες, κατά τη γνώμη μας, κυριολεκτικά διώκονται. Εχουμε ακούσει ότι θα υπάρξει δίκαιη λύση. Επειδή τα μάτια μας έχουν δει πολλά, δεν πρόκειται να ησυχάσουμε, αν δε δούμε αυτή τη δίκαιη λύση. Και θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση και να συνεχιστεί η πίεση, διότι αφού πέσουν τα φώτα της ΔΕΘ είναι πιθανό να ξεχαστεί αυτή η υπόσχεση, όπως και πολλές άλλες. Παρ' όλα αυτά, αισιοδοξούμε, γιατί εδώ έγινε ένας αγώνας με μαχητικότητα, με συναίσθημα, ένας αγώνας που συγκίνησε γιατί είναι δίκαιος», δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και δεσμεύτηκε πως το ΚΚΕ θα ανταποκριθεί και στις όποιες νέες παρεμβάσεις ζητηθεί να κάνει για τη λύση του προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ