Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΦΙΣΑΣ
Θα επαναφέρει στο μέλλον η κυβέρνηση τους περιορισμούς

Ο υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε στη Βουλή ότι το θέμα θα συζητηθεί στο μέλλον στη Διακομματική Επιτροπή

Η κυβέρνηση μπορεί να απέσυρε κάτω από την πίεση του κινήματος από το νομοσχέδιο για την υπαίθρια διαφήμιση τις απαγορεύσεις για την προβολή της δράσης των κοινωνικών οργανώσεων, αλλά δεν αποκλείει στο μέλλον να τις επαναφέρει.

Οπως δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Δ. Καϊσερλής, «το θέμα των διαφημίσεων των κοινωνικών φορέων θα συζητηθεί στη Διακομματική Επιτροπή για τις πολιτικές διαφημίσεις».

Την πρόθεση αυτή της κυβέρνησης κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, τονίζοντας πως η θέση αυτή της κυβέρνησης σημαίνει ότι η διάταξη δεν αποσύρεται ουσιαστικά από την κυβέρνηση, αλλά «μπαίνει για συζήτηση, άρα θα επανέλθει». «Εμείς, συνέχισε, ανησυχούμε γιατί από τη στιγμή που λέτε ότι το αποσύρουμε για να το συζητήσουμε με τα κόμματα, γνωρίζοντας τις θέσεις των κομμάτων, σημαίνει ότι θα το επαναφέρετε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος υπενθύμισε την παλιότερη δήλωση στην αρχή της συζήτησης του νομοσχεδίου, πριν ακόμα γίνουν αλλαγές ότι ακόμα και εάν ψηφιστούν οι διατάξεις που περιορίζουν τη διακίνηση των ιδεών, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν. «Εμείς, είπε, δε θα τις εφαρμόσουμε, ούτε τα συνδικάτα θα τις εφαρμόσουν. Δεν πρόκειται να εφαρμοστούν και πηγαίνετέ μας όλους στα δικαστήρια. Τουλάχιστον στη Διακομματική Επιτροπή είναι καθαρή αυτή η άποψη».

Προηγουμένως ο Αντ. Σκυλλάκος σημείωσε ότι στην απάλειψη των διατάξεων για την απαγόρευση της προβολής των κοινωνικών δραστηριοτήτων βοήθησε σημαντικά και ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, στον οποίο απευθύνθηκε με επιστολή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ζητώντας να μη συζητηθούν στο θερινό τμήμα διατάξεις που άπτονται των ατομικών δικαιωμάτων.

Παρά την απόσυρση όμως των διατάξεων παραμένει η απαγόρευση για την ανάρτηση πανό, παρά το ότι με νέα τροποποίηση της υπουργού, με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου θα επιτρέπεται η ανάρτηση πανό στις προσόψεις των κτιρίων για πολιτιστικούς ή και για κοινωνικούς λόγους.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης ζήτησε να αρθεί η απαγόρευση στην ανάρτηση πανό και αεροπανό, τονίζοντας ότι η απαγόρευση δε θίγει τις διαφημιστικές εταιρίες, αλλά τα σωματεία, τους συλλόγους και τους δήμους που χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο προβολής.

«Εμείς, είπε, θα εξακολουθήσουμε να προπαγανδίζουμε με αυτόν τον τρόπο τις πολιτικές θέσεις του Κόμματος, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη το τι γίνεται στην τηλεόραση, όπου το ΚΚΕ είναι κομμένο».

Οσον αφορά τις «Συμπολιτείες δήμων και κοινοτήτων» παρατήρησε ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση απαξίωσε οικονομικά την ΤΑ, αφού μόνο τα τελευταία χρόνια παρακρατεί πάνω από 1,5 τρισ. που ανήκουν στους δήμους. Τόνισε δε ότι όπου μεταφέρονται αρμοδιότητες δε συνοδεύονται και από αντίστοιχους πόρους, αλλά πρόκειται για ξεφόρτωμα βαρών από το κράτος, ενώ κατήγγειλε ότι για τις «Συμπολιτείες» καθιερώνεται ένα αντιδημοκρατικό πλειοψηφικό σύστημα που στρέφεται κατά της εκπροσώπησης όλων των τάσεων που υπάρχουν στην ΤΑ.

Πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης για το άρθρο που αφορά τις «Συμπολιτείες», υποβλήθηκε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας από τη ΝΔ. Υπέρ του άρθρου ψήφισαν 51 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κατά 45 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενισχύει την ανισοτιμία στην προβολή των κομμάτων (2009-09-11 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία του δικομματισμού για προεκλογική προβολή (2004-01-14 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε επί της αρχής (2002-04-25 00:00:00.0)
Ποινικοποιούν την πολιτική ζωή του τόπου (2001-10-04 00:00:00.0)
Η λαϊκή κινητοποίηση οδήγησε σε υποχώρηση την κυβέρνηση (2001-09-13 00:00:00.0)
Επιχείρηση φίμωσης του λαού (2001-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ