Πέμπτη 27 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Απεγνωσμένες προσπάθειες να τα «μαζέψουν»

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος περιοδεύει στη Θεσσαλία και προσπαθεί να παρουσιάσει το μαύρο - άσπρο για τη βαμβακοκαλλιέργεια, ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον βουλευτή Γ. Αδαμόπουλο «κατέβηκαν» στο υπουργείο Γεωργίας για να ζητήσουν αναπροσαρμογή της απόφασης για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα, ώστε να μην πληρώσει το κυβερνών κόμμα πρόσθετο εκλογικό κόστος στις ερχόμενες εκλογές

Το μαύρο - άσπρο επιχείρησε να εμφανίσει ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος Δ. Παπαγιαννόπουλος, καθώς επισκεπτόμενος την Τρίτη τη Λάρισα και χτες την Καρδίτσα, προσπάθησε να παρουσιάσει ως φιλοαγροτικά τα εξοντωτικά μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα. Κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Αγροτικού Γραφείου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, όπου πολλά αγροτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος χαρακτήρισαν θετικά, αλλά άκαιρα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας, υποδηλώνοντας την ανησυχία που έχει προκαλέσει η επιτυχία των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων και εκφράζοντας το φόβο τους για το εκλογικό κόστος που θα πληρώσει το ΠΑΣΟΚ.

Ομως αρκετά από τα τοπικά στελέχη εξέφρασαν την άποψη ότι δε θα έπρεπε να ληφθούν αυτά τα μέτρα για τη βαμβακοκαλλιέργεια και δεν έλειψαν κι εκείνοι που παραδέχτηκαν ότι τα μέτρα θα είναι καταστροφικά για τους βαμβακοπαραγωγούς.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος, υπερασπιζόμενος την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας και επιχειρώντας ν' αποπροσανατολίσει τους αγρότες, ισχυρίστηκε ότι με την πολιτική αυτή επιδιώκεται η αύξηση της τιμής του βαμβακιού και η βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος!!! Κάνοντας αλχημείες και προβάλλοντας ατεκμηρίωτα επιχειρήματα, είπε ότι με τα νέα μέτρα «το 85% των παραγωγών μένει απείραχτο, τα 2/3 αυτών θα είναι σημαντικά ωφελημένα, ενώ μόνο στο 10-15% των παραγωγών θα υπάρχει μείωση εισοδήματος»(;). Μάλιστα την ίδια ώρα που προσπαθούσε να πείσει για τον δήθεν φιλοαγροτικό χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι με την επίσκεψή του στην περιοχή δεν είναι σε «διατεταγμένη υπηρεσία»! Επίσης επιχείρησε να διαψεύσει το γεγονός ότι οι αγρότες θα βρεθούν σε τραγικά αδιέξοδα με την εφαρμογή των μέτρων από φέτος, καθώς έχουν ήδη προγραμματίσει τις καλλιέργειές τους και έχουν μισθώσει τα χωράφια για τη νέα σοδειά.

Οσον αφορά στη διαφορά του δανείου των 40 δρχ. και στην επιστροφή της συνυπευθυνότητας των 15 δρχ. ανά κιλό, «έριξε το μπαλάκι» στην Αγροτική Τράπεζα, λέγοντας ότι αυτή είναι υπεύθυνη, ενώ δεν έδωσε καμία απάντηση για τις δήθεν εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται για τα 700.000 στρέμματα που μειώθηκαν από τη βαμβακοκαλλιέργεια.

Πάντως τα καταστροφικά μέτρα για τη βαμβακοκαλλιέργεια προκαλούν μεγάλο προεκλογικό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στους βουλευτές και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική περιφέρεια, καθώς γίνονται αποδέκτες των διαμαρτυριών του αγροτικού κόσμου και, μάλιστα, πολλών μελών και οπαδών του κυβερνώντος κόμματος.

Για να προλάβουν αυτές τις αντιδράσεις ώστε να μη μετατραπούν σε αρνητικές για το ΠΑΣΟΚ ψήφους στις εκλογές, δραστηριοποιούνται κάποιοι βουλευτές και τοπικά στελέχη, ζητώντας από το υπουργείο Γεωργίας να ξαναδεί το θέμα και να αναπροσαρμόσει την απόφασή του για τη βαμβακοκαλλιέργεια, στην κατεύθυνση, βεβαίως, αποπροσανατολισμού των βαμβακοπαραγωγών και όχι για την υπεράσπιση του προϊόντος και την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών για το βαμβάκι.

Σ' αυτά τα πλαίσια κινήθηκε και χτεσινή συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ από τη Λάρισα - με επικεφαλής τον βουλευτή Γ. Αδαμόπουλο - με τον υφυπουργό Γεωργίας Ντ. Βρεττό στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ