Πέμπτη 27 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανησυχούν για πληθωρισμό - χρηματιστήριο

Η ανοδική πορεία του τιμάριθμου και η πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου αποτέλεσαν το κύριο αντικείμενο της χτεσινής συνεργασίας του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας

Το «κλείσιμο»... των εκκρεμοτήτων - ειδικότερα αυτό του πληθωρισμού, που συνδέονται με την ΟΝΕ στην προοπτική της τελικής απόφασης που θα ληφθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας - ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνεργασίας που είχε στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κ.Σημίτης, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ.Παπαντωνίου. Σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Γ. Παπαντωνίου για όλα τα ζητήματα οικονομικής επικαιρότητας (το νέο πρόγραμμα «σύγκλισης» που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, τη ρύθμιση για τα «πανωτόκια», τα επιτόκια κλπ.) καθώς και τις... πολιτικές εξελίξεις.

Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση, είναι η συνεχής άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό, αλλά και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που καλύπτονται πίσω από την άνοδο των τιμών των υγρών καυσίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ Σεπτέμβρη και Δεκέμβρη '99 ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανέβηκε κατά 0,7 μονάδες, ενώ οι ανοδικές τάσεις συνεχίζονται και το 2000. Χθες μόνο οι τιμές των καυσίμων ανέβηκαν από 3,5 μέχρι και 7 δραχμές το λίτρο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ήταν από καθησυχαστικός μέχρι και αισιόδοξος. «Είναι εντυπωσιακό- είπε- ότι ο δείκτης του ελληνικού πληθωρισμού, αντί να ανεβαίνει συνεχίζει πέφτει» και απέδωσε την εξέλιξη αυτή στις... μεγάλες αντοχές της ελληνικής οικονομίας! Εσπευσε μάλιστα να δηλώσει πως «ο ελληνικός πληθωρισμός παραμένει σε έλεγχο και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι τον Φεβρουάριο η Ελλάδα θα εκπληρώνει και μάλιστα άνετα τα κριτήρια του πληθωρισμού για την ένταξη στην ΟΝΕ...». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αντίστοιχες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Ε. Βενιζέλου, ο οποίος ανέφερε ότι στο βαθμό που οι αυξήσεις των τιμών των καυσίμων επηρεάζουν και τις άλλες χώρες, δε μεταβάλλεται η σχέση που πρέπει να έχουμε με τις τρίτες χώρες της ΕΕ με τις καλύτερες επιδόσεις στη ζώνη του Εύρω.

Το Χρηματιστήριο

Αισιόδοξος προσπάθησε να εμφανιστεί και για την πορεία του Χρηματιστηρίου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αν και ο Γενικός Δείκτης, παρά τη μείωση των επιτοκίων της Τράπεζας Ελλάδας σημείωσε χτες πτώση 1,7% και «βούτηξε» κάτω από τις 5.000 μονάδες. Και είναι γνωστό ότι στην κυβέρνηση αγωνιούν για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, επειδή όλοι συμφωνούν ότι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα εξαρτηθεί και από την πορεία του Χρηματιστηρίου. Ενδεικτική, πάντως, της ανησυχίας που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι και η απάντηση που έδωσε ο Γ.Παπαντωνίου σε ερώτηση για το πώς ερμηνεύει τα τραπεζικά επιτόκια να πέφτουν και παράλληλα να πέφτει και ο χρηματιστηριακός δείκτης. Ο υπουργός δεν περιορίστηκε να πει απλά ότι «η μείωση είχε προεξοφληθεί από την αγορά», αλλά συμπλήρωσε -ενδεχόμενα με νόημα, ότι «όλα έχουν προεξοφληθεί και η μείωση των επιτοκίων και η ένταξη στην ΟΝΕ». Στη συνέχεια, βέβαια, επιχείρησε να προσεγγίσει πιο... αισιόδοξα το θέμα, αναφέροντας ότι «η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να παράγει καλές ειδήσεις τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα στην προοπτική της βέβαιης ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ