Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ
Η μετεκλογική βία επαναλαμβάνεται

Στην παραγκούπολη Ματθάρ του Ναϊρόμπι ο ένας από τους τουλάχιστον δύο νεκρούς στις χτεσινές συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών

Copyright 2017 The Associated

Στην παραγκούπολη Ματθάρ του Ναϊρόμπι ο ένας από τους τουλάχιστον δύο νεκρούς στις χτεσινές συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών
ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Κλίμα επικίνδυνης έντασης καλλιεργείται από το περασμένο 24ωρο σε περιοχές της Κένυας μετά τις καταγγελίες του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού NASA, και πρώην πρωθυπουργού, Ράιλα Οντίνγκα, ότι χάκερς νόθευσαν τα αποτελέσματα των προεδρικών, βουλευτικών και τοπικών εκλογών της 8ης Αυγούστου υπέρ του εκλογικού συνασπισμού «Jubilee» του απερχόμενου Προέδρου της χώρας, Ουχούρου Κενυάτα.

Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πως οι συγκρούσεις αστυνομικών με αντιπολιτευόμενους διαδηλωτές ξέσπασαν χτες το μεσημέρι, λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες του Οντίνγκα για νόθευση των αποτελεσμάτων από χάκερς και για «επίθεση στη Δημοκρατία μας». Ο Οντίγκα ισχυρίστηκε πως οι χάκερς χρησιμοποίησαν την ταυτότητα και τους κωδικούς του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Εκλογικής Επιτροπής Κρίστοφερ Μουσάντο, που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στις 31 Ιούλη (οκτώ μέρες πριν από τις εκλογές).

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος εκλογικού συνασπισμού «Jubilee» χαρακτήρισε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης «αβάσιμες».

Σε διαδηλώσεις που σημειώθηκαν στο Ναϊρόμπι αναφέρθηκε η χρήση πυρός, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων, εκ των οποίων το ένα έφερε διαμπερές τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι. Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν και σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη νοτιοδυτική πόλη Κισούμου, όπως και συγκρούσεις στην περιοχή Νότιο Μουγκιράνγκο στη νοτιοδυτική κομητεία Κισίι.

Η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, ανακοίνωσε την αναστολή των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών στη νέα γραμμή που συνδέει την πρωτεύουσα Ναϊρόμπι με το λιμάνι Μομπάσα από σήμερα Πέμπτη, μέχρι νεωτέρας.

Ο Βαφούλα Τσεμπουκάσι, πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής, ανακοίνωσε πάντως πως θα διενεργήσει έρευνα για να εξακριβωθεί εάν ισχύουν οι καταγγελίες του Ρ. Οντίνγκα, σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να πει εάν έχει γίνει ή δεν έχει γίνει επίθεση χάκερς στο σύστημα καταμέτρησης των αποτελεσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω συγκρούσεις και τα επεισόδια μετεκλογικής έντασης προκαλούν ανησυχία, μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις στις εκλογές του 2007, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μετεξέλιξή τους σε σφαγές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων φυλών, Κικούγιου και Λούο, προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων ατόμων και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων άλλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αντιπολίτευση αμφισβητεί την επανεκλογή Κενυάτα (2017-08-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-04-15 00:00:00.0)
Μοίρασμα της εξουσίας (2008-03-07 00:00:00.0)
Δολοφονία βουλευτή «παγώνει» τις συνομιλίες (2008-02-01 00:00:00.0)
Εντείνεται η κρίση (2008-01-03 00:00:00.0)
Απεργίες με πολλαπλά αιτήματα (1997-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ