Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Διεργασίες για το όνομα με φόντο ΝΑΤΟ και ΕΕ

Αυθημερόν επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, όπου θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του, Ν. Ντιμιτρόφ. Κατά το πρόγραμμα θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, ενώ αργότερα ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκ. Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζ. Ζάεφ, και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπ. Οσμάνι, ενώ θα έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο αν. πρωθυπουργός, Μπ. Οσμάνι, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», μίλησε για «αποφασιστικότητα» των Σκοπιανών «για την κατάργηση των εμποδίων στον δρόμο για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση», την ένταξη δηλαδή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, που η σκοπιανή αστική τάξη επιδιώκει έστω και με την προσωρινή ονομασία του κράτους της («ΠΓΔΜ»), εξ ου και προσπαθεί να λάβει σχετική πρόσκληση από τους 2 οργανισμούς, επιδιώκοντας από την Αθήνα να μην τορπιλίσει τη διαδικασία υπό την απειλή «βέτο» και παραπέμποντας σε λύση του ονοματολογικού για αργότερα. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το ονοματολογικό είναι ζήτημα «υπερφορτωμένο συγκινησιακά, κατά παράλογο και ακατανόητο τρόπο...».

Θυμίζουμε ότι ανάλογη δήλωση, προκαλώντας προβληματισμό για τις προθέσεις του Βερολίνου και τη διπλωματική αντίδραση της Αθήνας, έκανε τον Ιούνη, επισκεπτόμενος τα Σκόπια, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ Ροθ: «Κανείς εκτός "Μακεδονίας" και εκτός Ελλάδας δεν καταλαβαίνει τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ τους, η οποία είναι εντελώς παράλογη».

Ο Οσμάνι εκτίμησε ότι η πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας θα προκαλέσει και «μια πρόοδο στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", μάλιστα ακόμη και πριν κλείσουμε οριστικά τη διένεξη για το συνταγματικό όνομα της χώρας μας».

Σημείωσε ότι θα ενημερώσει τον Ν. Κοτζιά «για την αφοσίωσή μας ώστε με συγκεκριμένα μέτρα να εγκαθιδρύσουμε κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των κυβερνήσεών μας και των χωρών μας. Κρίνω ότι σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, η επίλυση του ονοματολογικού θα είναι πιο εύκολη».

Ωστόσο, η Αθήνα κατακρίνει τα Σκόπια για παραβιάσεις της λεγόμενης Ενδιάμεσης Συμφωνίας, όπως ότι το διάστημα 2012 - 2017 έχουν σημειωθεί δεκάδες περιστατικά όπου σε μνημεία, δημόσια κτίρια αλλά και σχολεία, γίνονται αναφορές σε σύμβολα, όπως ο Ηλιος της Βεργίνας, και σε άλλα που ανήκουν στην ελληνική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, η χρήση των οποίων απαγορεύεται από τη Συμφωνία. Επίσης, ότι στα Σκόπια συνεχίζουν να κυκλοφορούν χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας». Ταυτόχρονα, παρακολουθεί με προσοχή κινήσεις της Τουρκίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στην υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ