Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σύσκεψη για το Ορυχείο Αμυνταίου και τις σχετικές εξελίξεις

Eurokinissi

Σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης τους ενάντια στο έγκλημα που ετοιμάζεται από τη ΔΕΗ ΑΕ μετά την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου, που είχε συμβεί τον περασμένο Ιούνη, προγραμματίζουν σωματεία και φορείς της περιοχής αύριο Τετάρτη 6/9 στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου.

Στη σύσκεψη καλούν οι εξής φορείς: Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια Δ. Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ), Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου, Εμπορικός Σύλλογος Αμυνταίου, Συντονιστική Επιτροπή Μετεγκατάστασης Αναργύρων, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φλώρινας, Λαογραφικός, Πολιτιστικός και Αθλητικός Ομιλος Περδίκκα, Ομάδα Γυναικών Φιλώτα, Σύλλογος Προστασίας της Βεγορίτιδας, Συντονιστική Επιτροπή Επιτυχόντων διαγωνισμών ΔΕΗ 2007-8, Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Κοζάνης.

Με κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι σε περίπτωση που κλείσει το Ορυχείο θα χαθούν πάνω από 800 θέσεις εργασίας, θα μπει σε κίνδυνο η απρόσκοπτη λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου - Φιλώτα με κίνδυνο να χαθούν και οι εκεί περίπου 500 θέσεις εργασίας, θα σταματήσει η απασχόληση των περίπου 400 - 500 εργαζομένων που εργάζονταν περιστασιακά στις αρχαιολογικές ανασκαφές εξασφαλίζοντας ένα εποχικό εισόδημα, θα προκληθεί πρόβλημα στη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, θα προκύψει ζήτημα με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, με εισαγωγές και με άλλες μορφές που θα είναι ακριβότερες, με το κόστος να μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι η κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των αγροτών της περιοχής. Για παράδειγμα, το έτος 2017, στην ευρύτερη περιοχή Αμυνταίου έχουν απολεσθεί χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης, από τα ορυχεία για την εξόρυξη λιγνίτη, τη δημιουργία αποθέσεων, τον αγωγό ΤAP, την αύξηση των υδάτινων όγκων της λίμνης Βεγορίτιδας. Η απώλεια αγροτικής γης συνεπάγεται μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας των αγροτών της περιοχής, μείωση του αγροτικού εισοδήματος, των θέσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα και βέβαια των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα συνδικάτα και οι φορείς καλούν το λαό της περιοχής να διεκδικήσει:

-- Να μην κλείσει το Ορυχείο Αμυνταίου. Να παρθούν όλα τα μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία του. Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.

-- Να γίνει αναβάθμιση του ΑΗΣ Φιλώτα (αποθείωση) ώστε να εξασφαλιστούν η μακροπρόθεσμη λειτουργία του και η απρόσκοπτη τηλεθέρμανση των Αμυνταίου - Φιλώτα - Λακκιάς.

-- Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Οχι στην πώληση ΑΗΣ, ορυχείων και υδροηλεκτρικών. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

-- Αμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δημιουργία 5ης φυλακής στα ορυχεία. Να σταματήσει το δουλεμπόριο των εργολαβιών στη ΔΕΗ ΑΕ. Καμία μέρα καθυστέρηση στις πληρωμές των εργαζομένων. Να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις των επιτυχόντων των διαγωνισμών 2007-8.

-- Να αναλάβει εξολοκλήρου τα έξοδα για τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων η ΔΕΗ ΑΕ και να μη φορτωθούν τα βάρη στον ελληνικό λαό μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Καμία επιπλέον καθυστέρηση στη μετεγκατάσταση Αναργύρων, Ακρινής, Ποντοκώμης, Αχλάδας. Ιδιαίτερα για την απαλλοτρίωση και τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργού Γ. Σταθάκη για άμεση απαλλοτρίωση του οικισμού και υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για μετεγκατάσταση των οικισμών Αναργύρων - Ακρινής. Επίσης, λόγω του κατεπείγοντος να ξεκινήσει η β' φάση των μελετών για το νέο οικισμό Αναργύρων στη θέση Κουρί Εορδαίας.

-- Οι αρχαιολογικές ανασκαφές να πραγματοποιούνται με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που θα προσλάβει το υπουργείο Πολιτισμού με σταθερές σχέσεις εργασίας, ώστε να αναδειχθεί ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής. Ενας από τους λόγους των καθυστερήσεων είναι ότι οι εργαζόμενοι στην αρχαιολογία δουλεύουν με ολιγόμηνες συμβάσεις.

Αναμενόμενα τα αποτελέσματα του πορίσματος

Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση και κατάθεση του πορίσματος της αρμόδιας επιτροπής που είχε αναλάβει τον έλεγχο του συμβάντος. Επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ για τις αιτίες κατάρρευσης του ορυχείου, κάνει λόγο για «μη τυπικό φαινόμενο». Πρόκειται για την ίδια σχεδόν φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της εταιρείας, Μ. Παναγιωτάκης, από τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν τη μεγάλη κατολίσθηση, μόνο που τα μέλη της επιτροπής χρειάστηκαν σχεδόν 2,5 μήνες ερευνών για να καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα...

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ, το πόρισμα, συνολικής έκτασης 108 σελίδων, στέκεται στο συνδυασμό γεωλογικών φαινομένων που συντέλεσαν στη μεγάλη κατολίσθηση, δίχως βεβαίως να κάνει την παραμικρή αναφορά σε ενδεχόμενες ευθύνες της επιχείρησης. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι ενώ σημειώνει τη σημαντική ρωγμή που εμφανίστηκε στις 15 του περασμένου Μάη εντός του ορυχείου, δεν κάνει την παραμικρή αναφορά σε πιθανές ενέργειες στις οποίες θα μπορούσε να είχε προβεί η επιχείρηση για την αποτροπή της κατολίσθησης.

Η κατολίσθηση είχε προκαλέσει σημαντικές ζημιές υπολογίζοντας καταρχήν τα κατεστραμμένα εκσκαφικά μηχανήματα, αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ, αλλά και τις τεράστιες ποσότητες λιγνίτη που πλέον θεωρούνται μη απολήψιμες. Οι αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ αποτιμούσαν το συνολικό ύψος της ζημιάς στα 500 εκατ. ευρώ, αν και ακόμη ο «λογαριασμός», τον οποίο φυσικά θα πληρώσουν είτε άμεσα είτε έμμεσα τα λαϊκά νοικοκυριά, δεν έχει κλείσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ