Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Με τον αγώνα και τη στήριξη του ΚΚΕ μπορεί να ανοίξει ένας καλύτερος δρόμος

Στο χωριό Περιβόλι
Στο χωριό Περιβόλι
Δεύτερος σταθμός της περιοδείας ήταν την επόμενη μέρα τα χωριά Περιβόλι και Φιλιαδώνας (Χιλιαδού) Δομοκού. Ο Δ. Κουτσούμπας συνομίλησε με τους κατοίκους, οι οποίοι του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στα καφενεία των χωριών.

Από τους κατοίκους, που ήταν κυρίως αγρότες, αναδείχθηκε η αγωνιστική ιστορία των χωριών αυτών, που μετρούν δεκάδες εκτελεσμένους του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Ενώ αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο όσον αφορά τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία και Παιδεία, όσο και στην έλλειψη υποδομών που να βοηθούν την παραγωγή τους, αλλά και στη δραστική μείωση των εισοδημάτων τους από τα απανωτά χαράτσια, τις χαμηλές τιμές που επιβάλλουν στην αγορά των προϊόντων τους οι εμποροβιομήχανοι και άλλα. «Μας οδηγούν σε αδιέξοδο», ήταν η φράση που κυριαρχούσε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα χωριά του Δομοκού, έκανε την εξής δήλωση:

«Και η επίσκεψή μας εδώ, στην επαρχία Δομοκού, επιβεβαιώνει όχι μόνο την εγκατάλειψη της υπαίθρου, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που βιώνει ο μικρομεσαίος αγρότης, η ελληνική ύπαιθρος, από τα προβλήματα υποδομών, των Κέντρων Υγείας που είναι υποστελεχωμένα με τεράστιες ελλείψεις, το πρόβλημα της Παιδείας με τα σχολεία, το συγκοινωνιακό δίκτυο, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες αγρότες, εδώ στην περιοχή, όπως και σε όλη την Ελλάδα, από το τεράστιο κόστος παραγωγής, με τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, με το ότι έχουν απαξιωθεί προσοδοφόρες καλλιέργειες ελεώ ΚΑΠ, με την ανυπαρξία υποδομών.

Στον Φιλιαδώνα Δομοκού
Στον Φιλιαδώνα Δομοκού
Επιβεβαιώσαμε το γεγονός ότι χρειάζεται συνέχιση της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς, μαζί με όλο τον υπόλοιπο ελληνικό λαό. Το ΚΚΕ παντού, και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και σε όλες τις διαδικασίες του κινήματος, θα προβάλλει αυτά τα ζητήματα. Ιδιαίτερα εδώ, για την επαρχία Δομοκού, απαιτούνται να προχωρήσουν τα αρδευτικά έργα και στον κάμπο και στην υπόλοιπη περιοχή. Να προχωρήσουν τα στραγγιστικά μέτρα, γιατί κάθε χρόνο πνίγονται και καταστρέφονται καλλιέργειες, εξαιτίας της έλλειψης και της ελλιπούς συντήρησης του αρδευτικού και του στραγγιστικού δικτύου. Και, βεβαίως, να δημιουργηθεί δυνατότητα να υπάρχει το αποχετευτικό δίκτυο για τα μεγάλα χωριά, όπως για παράδειγμα είναι η Ομβριακή, το Νέο Μοναστήρι. Επειδή ο νόμος προβλέπει ότι έχουν το δικαίωμα να έχουν αποχετευτικό δίκτυο χωριά με πάνω από 2.000 κάτοικους, δεν τους επιτρέπεται να προχωρήσουν. Χρειάζεται αλλαγή του νόμου, τουλάχιστον με αριθμό 1.000 κατοίκων, και πάνω να υπάρχει δυνατότητα αποχετευτικού δικτύου. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πάρα πολλές εκκρεμείς περιπτώσεις, όπως είναι το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ, στο Περιβόλι, για το υπόγειο φράγμα, το οποίο λόγω της υποχρηματοδότησης πάει πάρα πολύ αργά και θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Τεράστια λοιπόν τα προβλήματα, αλλά σίγουρη η πεποίθησή μας ότι με τον αγώνα, με την πάλη, με τη στήριξη του ΚΚΕ και με την υλοποίηση κυρίως, την αποδοχή προτάσεων που έχει το ΚΚΕ, θα μπορέσει να ανοίξει ένας δρόμος καλύτερος για να βγούμε από αυτά τα αδιέξοδα.

Τα προβλήματα αυτά οφείλονται σε λανθασμένες πολιτικές και της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οφείλονται πρώτα απ' όλα στη συνειδητή επιλογή τους, όπως είναι και η επιλογή όλης της ΕΕ, για απαξίωση της αγροτικής παραγωγής, για συγκέντρωση του κλήρου σε όλο και λιγότερα χέρια και για ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και τη δημιουργία μεγάλων καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων. Εκεί οδηγεί η όλη πολιτική και αφορά το σύνολο των αγροτικών προϊόντων. Για παράδειγμα, προσοδοφόρες καλλιέργειες, ιδιαίτερα εδώ που βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή, στη λίμνη της Ξυνιάδας, όπως ήταν τα καπνά, όπως ήταν η βιομηχανική ντομάτα, όπως ήταν άλλες τέτοιες καλλιέργειες, έχουν απαξιωθεί πλήρως και δεν καλλιεργούνται. Αλλά και οι υπόλοιπες με το τεράστιο κόστος παραγωγής και με το ότι τα παίρνουν οι έμποροι, οι καπιταλιστές, με πάρα πολύ χαμηλή τιμή από τους αγρότες, με αποτέλεσμα να μη βγάζουν ούτε το κόστος παραγωγής και την επόμενη χρονιά να μην μπορούν καν να καλλιεργήσουν. Οχι να ζήσουν αξιοπρεπώς αυτοί και οι οικογένειές τους, ούτε καν να επιβιώσουν. Αυτή είναι η πολιτική, δυστυχώς, και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και η συνολική πολιτική της ΚΑΠ, της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ