Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΟΕ
Επιμένει στο δρόμο του «διαλόγου»

«Θετική» χαρακτηρίζει η ΟΤΟΕ τη χτεσινή συνάντησή της με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, παρ' όλο που δεν υπήρξε καμία δέσμευση από την πλευρά του για ικανοποίηση των αιτημάτων που έθεσε η Ομοσπονδία. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ, εμφανίζεται μάλιστα πρόθυμη ακόμη και να συζητήσει θέματα, για τα οποία έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της.

Τρία ζητήματα έθεσε η ΟΤΟΕ στον υπουργό, τις απαντήσεις του οποίου παρουσιάζει σε Δελτίο Τύπου, αν και από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υπήρξε άρνηση οποιουδήποτε σχολιασμού για τη συνάντηση!

Το πρώτο θέμα αφορούσε την υπονόμευση της απασχόλησης και την καταπάτηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στις τράπεζες που έχουν συγχωνευτεί ή εξαγοραστεί. Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, για το θέμα θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ, με τη συμμετοχή και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, την ερχόμενη βδομάδα. Ωστόσο, η ΟΤΟΕ είχε επιδείξει αδράνεια απέναντι στο κύμα συγχωνεύσεων - εξαγορών του 1998 - 2000, με προτάσεις μάλιστα στο πλαίσιο του... υγιούς ανταγωνισμού.

Το δεύτερο θέμα είχε να κάνει με την πιθανότητα παγίωσης του ωραρίου λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, μεταξύ 12 - 6μ.μ. Η ΟΤΟΕ αντιτίθεται στο ενδεχόμενο παγίωσής του, λόγω των ανατροπών που θα προκαλέσει στο συμβατικό ωράριο λειτουργίας των τραπεζών. Ωστόσο, ο μόνος όρος που θέτει είναι να μη γίνει καμιά αλλαγή εάν δε... συζητήσουν πρώτα μαζί της, κάτι που έγινε αποδεκτό από τον Γ. Παπαντωνίου.

Το ζήτημα της «υπονόμευσης του τραπεζικού επαγγέλματος», μέσα από παρατραπεζικές εταιρίες, όπως το «ΟΠΕΝ 24», ήταν το τρίτο ζήτημα της συνάντησης. Η ΟΤΟΕ θεωρεί ότι τα ωράρια εργασίας και οι ημέρες εργασίας είναι ανεξέλεγκτα. Ωστόσο, η μη εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης εργασίας παρατηρείται σε πολλές τράπεζες, χωρίς η ΟΤΟΕ να κινητοποιεί αγωνιστικά τον κλάδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ