Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
Προάγγελος των ανθυγιεινών πακέτων...

... και μακάβριοι υπολογισμοί

Προάγγελος της διαμόρφωσης των πακέτων νοσηλείας που θα ισχύσουν στα πλαίσια των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας αποτελεί η κοινή υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των νοσηλίων καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) και τις ιδιωτικές κλινικές. Με την απόφαση αυτή αυξάνεται το πακέτο από δύο σε τρία εκατ. δραχμές για κάθε καρδιοχειρουργική επέμβαση και αντιστοιχεί σε 50% σε σχέση με το πακέτο που ίσχυε με την αντίστοιχη υπουργική απόφαση του 1993 (ΦΕΚ 221/2.4.1993).

Η αύξηση αυτή θα σημάνει νέα επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς οι καρδιοχειρουργικές μονάδες με αποτέλεσμα να συνάπτονται οι συμβάσεις με τον επιχειρηματικό τομέα.

Ως μοχλό πίεσης το ΩΚΚ χρησιμοποίησε το έλλειμμά του, παρά την κρατική επιχορήγηση. (Εχουν εγγραφεί τρία δισ. δραχμές για το 2000 και τρία δισ. για το 2001). Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο τέλος του 2000, το έλλειμμα του ΩΚΚ για φέτος είναι 2,275 δισ. δραχμές, ενώ πέρυσι 2,821 δισ. δραχμές.

Στα δύο εκατ. δραχμές περιλαμβάνεται η νοσηλεία για 48 ώρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οχτώ σε κλίνες του νοσηλευτικού τμήματος. Σε περίπτωση επιπλοκών οι επιπλέον ημέρες νοσηλείας θα χρεώνονται ημερησίως με το ποσό που αντιστοιχεί στο ημερήσιο νοσήλιο των ΜΕΘ - δηλαδή 65.000 δραχμές κάθε μέρα. Σε περίπτωση παράτασης της νοσηλείας εκτός ΜΕΘ, τότε ισχύει το νοσήλιο μονόκλινου θαλάμου Α' θέσης. Για κάθε μέρα το νοσήλιο της Α' θέσης είναι 35.000 δραχμές για τον παθολογικό και 43.500 δραχμές για το χειρουργικό τομέα.

Σ' αυτό το πακέτο προστίθεται ακόμα το εκάστοτε ισχύον τιμολόγιο ιατρικών πράξεων και παρακλινικών εξετάσεων, τα υλικά εξωσωματικής κυκλοφορίας, η τιμή για βαλβίδα, το μπαλόνι, τα φάρμακα, τα έξοδα χειρουργείου, τα έξοδα νάρκωσης, οι μικροβιολογικές εξετάσεις, οι ακτινολογικές εξετάσεις, τα ράμματα και το αναλώσιμο υλικό του χειρουργείου!

Στην απόφαση προβλέπεται και αναπροσαρμογή των ποσών ακόμα και σε περίπτωση θανάτου:

  • Ετσι «σε περίπτωση που ο ασθενής αποβιώσει, πριν πραγματοποιηθεί εγχείρηση, το κόστος νοσηλείας υπολογίζεται με βάση το ημερήσιο νοσήλιο της Α' θέσης» (!).
  • Σε περίπτωση που ο θάνατος επέλθει εντός του χειρουργείου ή μετά την εγχείρηση καταβάλλονται όλα τα έξοδα χειρουργείου, νάρκωσης, εξωσωματικής κυκλοφορίας και η αμοιβή των γιατρών ήτοι: 260.000 δρχ. τα έξοδα χειρουργείου (ήταν 146.665), 75.000 δρχ. έξοδα ναρκώσεως (ήταν 40.000) και 900.000 δρχ. αμοιβή της καρδιοχειρουργικής ομάδας (ήταν 773.315 δραχμές).

Η νέα υπουργική απόφαση προβλέπει και 350.000 δραχμές για εξωσωματική κυκλοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ