Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η λαϊκή ανάγκη για ασφαλή και γρήγορη μετακίνηση υποτάσσεται στην κερδοφορία των μονοπωλίων

Τα «μεγάλα έργα» σχεδιάζονται και υλοποιούνται με βάση τις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, υπογραμμίζει η ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού προχτές στα Γιάννενα για τα εγκαίνια της Ιόνιας Οδού, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφτηκε και το Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Η αλλαγή εικόνας για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός «αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα δουν τα κέρδη τους να αυξάνονται από τη δραστική μείωση του χρόνου των οδικών μετακινήσεων και μεταφορών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, όπου στηλιτεύεται το γεγονός ότι το έργο κινδυνεύει να γίνει απροσπέλαστο για το λαό, λόγω του υψηλού κόστους των διοδίων. Η ανακοίνωση σημειώνει ότι από το συνολικό κόστος του έργου, που ξεπέρασε το 1,2 δισ. ευρώ, «μόνο τα 200 εκατομμύρια είναι τα ίδια κεφάλαια που κατέβαλε η εταιρεία παραχώρησης "Νέα Οδός" (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), η οποία θα εκμεταλλεύεται το έργο αυτό για 30 χρόνια». Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από το Δημόσιο και από έσοδα από τα διόδια για το διάστημα 2008 - 2015, ενώ «οι παραχωρησιούχοι έλαβαν επιπλέον 460 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από τα αρχικά συμφωνηθέντα τιμήματα».

«Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι και οι μεγάλοι οδικοί άξονες υποτάσσουν τη λαϊκή ανάγκη για ασφαλή και γρήγορη μαζική μετακίνηση στο στόχο που υπηρετούν: Την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που θα διακινούν γρήγορα τα προϊόντα τους στις αγορές, καθώς επίσης των κατασκευαστικών εταιρειών και των εταιρειών παραχώρησης που θα εισπράξουν τεράστια ποσά από την εκμετάλλευση των διοδίων», σημειώνεται.

Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις σχετικά με τη λειτουργία του αεροδρομίου, καθώς και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του ομίλου Πειραιώς, η Κομματική Οργάνωση σημειώνει πως «εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση των μεγάλων τουριστικών και επιχειρηματικών ομίλων και όχι για τις λαϊκές ανάγκες για μετακίνηση, αναψυχή και πολιτισμό».

Καλεί τέλος τους εργαζόμενους να αναζητήσουν τη λύση στα προβλήματα που βιώνουν στον αγώνα, σε κοινωνική συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που θα αναμετριέται με τα σχέδια για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και την αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων τους, βάζοντας στο επίκεντρο της πάλης την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ