Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Νέες διαπραγματεύσεις για τους όρους

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με καθυστέρηση μίας βδομάδας ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ομάδα Βρετανών διαπραγματευτών με επικεφαλής τον αρμόδιο υπουργό για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, και τον επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι νέες διαπραγματεύσεις, μετά από τρεις προηγούμενους γύρους δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα, αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 28 τρέχοντος μηνός. Πραγματοποιούνται στον απόηχο της ομιλίας που εκφώνησε την περασμένη Παρασκευή η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στη Φλωρεντία της Ιταλίας, αλλά και στη σκιά του ετήσιου συνεδρίου των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε την Κυριακή στο Μπράιτον της νότιας Αγγλίας.

Η πρωθυπουργός Μέι, στην ομιλία που εκφώνησε στη Φλωρεντία, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι ένα «ομαλό Brexit» εξυπηρετεί το αμοιβαίο συμφέρον, εκφράζοντας την επιθυμία να συνεργαστεί «χέρι με χέρι» με την ΕΕ και όχι με «τμήματά» της. Πρότεινε διετή μεταβατική περίοδο, διαβεβαιώνοντας πως το Λονδίνο θα τιμήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του για μία περίοδο και μετά το Brexit, δίχως άλλες λεπτομέρειες. Αξιωματούχοι της ΕΕ, σχολιάζοντας την ομιλία της, είπαν πως τη χαρακτήριζε «εποικοδομητικό πνεύμα», τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να μετουσιωθεί σε «συγκεκριμένες διαπραγματευτικές θέσεις».

Πιέσεις κατά του Brexit

Στο μεταξύ, στελέχη και μέλη των Εργατικών ασκούν πιέσεις στην ηγεσία του κόμματος να πάρει μία πιο ξεκάθαρη στάση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση ή ακόμη και να ταχθεί καθαρά κατά του Brexit. Την Κυριακή, εκατοντάδες μέλη και στελέχη του κόμματος πραγματοποίησαν μικρή πορεία στο Μπράιτον έξω από το συνεδριακό κέντρο, απαιτώντας να μπει «τέλος στο Brexit».

Ο αρχηγός των Εργατικών, σοσιαλδημοκράτης Τζέρεμι Κόρμπιν, που στο παρελθόν είχε ταχθεί κατά της ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ (νυν ΕΕ), φαίνεται να αποφεύγει τις εσωκομματικές πιέσεις για «έξοδο από το Brexit». Επισήμως, οι Εργατικοί έχουν θέση υπέρ της παραμονής της χώρας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση «για περιορισμένο χρόνο μετά την αποχώρηση από την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ