Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δεδομένη η αντιλαϊκή ατζέντα την επόμενη μέρα των εκλογών

Πρωτιά με απώλειες για τους Χριστιανοδημοκράτες, τρίτο κόμμα η ευρωσκεπτικιστική - αντιμεταναστευτική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD)

Την 4η πρωτιά πέτυχε η καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ, αν και με σημαντικές απώλειες

The Associated Press

Την 4η πρωτιά πέτυχε η καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ, αν και με σημαντικές απώλειες
Με τους κυβερνητικούς εταίρους στο «μεγάλο συνασπισμό», Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες σε ψήφους και έδρες στην ιστορία τους, έγιναν προχτές οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία. Οι Χριστιανοδημοκράτες αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα και η Αγκελα Μέρκελ προχωράει προς την 4η συνεχόμενη θητεία της ως καγκελάριος, με πιθανά νέους εταίρους αλλά σταθερή αντιλαϊκή ρότα.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της διεύθυνσης Ομοσπονδιακών Εκλογών 2017, από τους 61.675.529 εγγεγραμμένους ψήφισαν 46.973. 799 με τη συμμετοχή να είναι στο 76,2% σε σχέση με 71,6% το 2013, ενώ τα άκυρα ήταν 466.942. Με βάση τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της πρώτης (λίστα υποψηφίων) και της δεύτερης ψήφου (κομματικό ψηφοδέλτιο) η επόμενη Βουλή θα έχει 709 έδρες (από 630) και θα είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών. Οι συσχετισμοί στη γερμανική Βουλή διαμορφώνονται ως εξής:

  • H Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της Αγκελα Μέρκελ παίρνει το 26,8% των ψήφων (12.445.832 ψήφοι) και 200 έδρες από 34,2% και 255 έδρες το 2013 (-7,4%).
  • Η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών που «κατεβαίνει» μόνο στη Βαυαρία, παίρνει 6,2% (2.869.744 ψήφοι) και 46 έδρες, από 7,4% και 56 έδρες το 2013 (-1,2%). Ετσι, η Ενωση CDU/CSU συγκεντρώνει 33% και 246 έδρες και είναι αρκετά αποδυναμωμένη σε σχέση με τις εκλογές του 2013, όταν είχε λάβει 41,5% και 311 από τις 630 έδρες της προηγούμενης Βουλής.
  • Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) του Μάρτιν Σουλτς παίρνει 20,5% (9.538.367 ψήφοι) και 153 έδρες, από 25,7% και 193 έδρες (-5,2%). Πρόκειται για το μικρότερο αποτέλεσμα της σοσιαλδημοκρατίας από το 1949.
  • Η ευρωσκεπτικιστική - αντιμεταναστευτική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στη γερμανική Βουλή και καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 12,6% (5.877.094 ψήφοι) και 94 έδρες από 4,7% (+7,9%).
  • Το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), που συγκυβερνούσε με τους Χριστιανοδημοκράτες την περίοδο 2009 - 2013 και το 2013 είχε μείνει εκτός Βουλής, παίρνει 10,7% (4.997.178 ψήφοι) και 80 έδρες από 4,7% (+6%).
  • Το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» (Die Linke) παίρνει 9,2% (4.296.762) και 69 έδρες, από 8,6% και 64 έδρες (+0,6%).
  • Οι Πράσινοι παίρνουν 8,9% (4.157.564 ψήφοι) και 67 έδρες, από 8,4% και 63 έδρες (+0,5%).
  • Το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP) κατέβασε για πρώτη φορά δικά του ψηφοδέλτια σε 9 από τα 16 κρατίδια. Εκανε μια σημαντική προσπάθεια να φτάσουν οι θέσεις του στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της χώρας, έχοντας στο πλευρό του και τις Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Γερμανία και συγκέντρωσε 11.713 ψήφους.

Οπως προβλέπει η νομοθεσία, η νέα Βουλή πρέπει να συγκροτηθεί το αργότερο 30 μέρες μετά τις εκλογές, δηλαδή έως τις 24 Οκτώβρη. Μετά τη συγκρότηση της νέας Βουλής η απερχόμενη κυβέρνηση (καγκελάριος και υπουργοί) συνεχίζει τα καθήκοντά της έως την εκλογή νέου καγκελάριου.

Οι πρώτες δηλώσεις των αρχηγών

Στις δηλώσεις της μετά τη δημοσίευση των πρώτων exit polls η Α. Μέρκελ, σημείωσε την ελπίδα που είχε το κόμμα της για καλύτερο αποτέλεσμα, ωστόσο «ήταν μια δύσκολη κυβερνητική περίοδος» και «μετά από 12 χρόνια κυβέρνησης είναι επιτυχία ότι παραμένουμε πρώτη δύναμη».

Χαρακτήρισε «πρόβλημα» την είσοδο της AfD στη Βουλή και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει «βαθιά ανάλυση για να ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους μας, με την επίλυση προβλημάτων, απορροφώντας τους φόβους και τις αγωνίες τους», «αλλά πάνω από όλα με μια καλή πολιτική».

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, ανακοίνωσε ότι «λήγει η συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες στο μεγάλο συνασπισμό», ο οποίος «απέτυχε», όπως «φάνηκε και στα εκλογικά αποτελέσματα» και το κόμμα του «θα είναι στην αντιπολίτευση» για να ανασυνταχθεί.

Η μία εκ των δύο επικεφαλής της AfD, η Αλις Βάιντελ (που έχει διατελέσει στέλεχος της «Goldman Sachs»), δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα «Εξεταστική Επιτροπή για την Αγκελα Μέρκελ για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας που έχει κάνει αυτή η κυρία», αναφερόμενη κυρίως στην απόφαση να ανοίξουν τα σύνορα κατά την προσφυγική «κρίση» το 2015. Ο άλλος επικεφαλής, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, σημείωσε ότι «θα κυνηγήσουμε την Αγκελα Μέρκελ».

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος του FDP, είπε ότι «θα αναλάβουμε την ευθύνη που έχουμε για τη χώρα», εννοώντας τη συμμετοχή του κόμματός του σε μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα.

Εκπρόσωποι της «Αριστεράς» είπαν ότι το κόμμα τους ανήκει στους νικητές των εκλογών και κατηγόρησαν τον «μεγάλο συνασπισμό» για την άνοδο της AfD.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης και το υποκριτικό «σοκ» για την ΑfD

Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα και αν τελικά οι Σοσιαλδημοκράτες τηρήσουν την αρχική τους δήλωση, ότι «περνάνε στην αντιπολίτευση», το πιθανότερο σενάριο είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών - Φιλελευθέρων - Πρασίνων («Τζαμάικα», από τα χρώματα των κομμάτων που συμπίπτουν με τα χρώματα της σημαίας της χώρας).

Περίσσεψαν, για μια ακόμη φορά, οι υποκριτικές εκφράσεις για την άνοδο της ΑfD και την είσοδό της στη Βουλή. Η ΑfD, πίσω από την ίδρυση της οποίας το 2012, βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Χανς Ολαφ Χένκελ, αποτελεί τη γερμανική έκφραση του αστικού ρεύματος του εθνικισμού και του ευρωσκεπτικισμού και προτείνει ένα άλλο μείγμα διαχείρισης που θα συμβάλλει στη διατήρηση της θέσης του γερμανικού κεφαλαίου στην ΕΕ και παγκόσμια. Ζητάει επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και προκρίνει συμμαχία και με τη Ρωσία, ενώ προβάλλει ιδιαίτερα μια πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική με αποκλεισμό ανειδίκευτων εργαζομένων. Η λαϊκίστικη και ρατσιστική ρητορεία αυτού του κόμματος, που βασίστηκε σε υπαρκτά προβλήματα στο έδαφος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, κατάφερε να εγκλωβίσει ψηφοφόρους από τα λαϊκά στρώματα και να αναδειχτεί σε τρίτη δύναμη.

Στο μεταξύ, η πρώην πρόεδρος της AfD, Φράουκε Πέτρι - η οποία είχε απομακρυνθεί από πρόεδρος στο συνέδριο του κόμματος τον Απρίλη αλλά παρέμενε στο ηγετικό σχήμα - ανακοίνωσε χτες αιφνιδιαστικά ότι αποχωρεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της AfD και ως ανεξάρτητη βουλευτής θα ασκήσει μια «λογική συντηρητική πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ