Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Επαφές Τίλερσον στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Περισσότερο από ποτέ, μία δυνατή και εποικοδομητική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι σημαντική για την ευημερία και την σταθερότητα τόσο των δύο χωρών, όσο και του υπόλοιπου κόσμου». Τα παραπάνω σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, σε μήνυμα που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εθνική επέτειο της Κίνας (1η Οκτώβρη), ενώ ο ίδιος βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο. Η επίσκεψη Τίλερσον έγινε ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού ηγέτη Ντ. Τραμπ στην Κίνα το Νοέμβρη, και στο τραπέζι τέθηκαν η διμερής οικονομική συνεργασία, αλλά και φλέγοντα κεφάλαια της εξωτερικής πολιτικής, όπως η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα κ.α. (αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες).

Ο Τίλερσον εκτίμησε ότι η σχέση Ουάσιγκτον - Πεκίνου «συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ωριμάζει». Από την πλευρά του, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το «Σινχουά», περιέγραψε ως «γενικά σταθερή» τη σχέση των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το επίπεδο συναίνεσης που έχει αποφασιστεί, με σεβασμό της μίας πλευράς στην άλλη και με επίκεντρο τη συνεργασία, με τις διαφορές που παραμένουν. «Τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών ξεπερνούν πολύ τις διαφορές μας και η συνεργασία είναι η μόνη ορθή επιλογή», είπε μεταξύ άλλων.

Ακόμα, το Πεκίνο έθεσε ξανά το ζήτημα της στάσης των ΗΠΑ στο θέμα της Ταϊβάν, με τον Κινέζο ΥΠΕΞ να σημειώνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται τις σχετικές «ανησυχίες» της Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ