Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Στην ακύρωση του δημοψηφίσματος επιμένει ο Αμπάντι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ακαμπτη στάση φάνηκε να τηρεί, τουλάχιστον μέχρι χτες το βράδυ, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ Αμπάντι, στην απαίτησή του να ακυρώσει η ηγεσία της αυτόνομης κυβέρνησης των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της 25ης Σεπτέμβρη, προτού ξεκινήσουν οι οιεσδήποτε συνομιλίες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο ζήτημα.

Ο Αμπάντι διέψευσε μάλιστα χτες πληροφορίες που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο και οι οποίες έφεραν να ανταποκρίνεται σε πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, όχι μόνο στον ίδιο αλλά και στον Πρόεδρο των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, προκειμένου να μεταβούν και να συναντηθούν μαζί του στο Παρίσι και να συζητήσουν τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Το ίδιο 24ωρο, η ένταση στη μεθόριο του αυτόνομου Κουρδιστάν με το Ιράν ανεβαίνει, μετά την ανακοίνωση είδησης από κουρδικά και ιρακινά δίκτυα πως ξεκίνησαν και στρατιωτικά γυμνάσια από τους στρατούς Ιράκ και Ιράν στα σύνορα των δύο χωρών.

Μάλιστα, πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Τurkiye», με τίτλο «Ο ιρακινός στρατός θα μπει από το Βορρά», προβλέπει ότι μετά την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στην Τεχεράνη, αύριο Τετάρτη, θα ξεκινήσει στις 12 Οκτώβρη επιχείρηση εναντίον των Κούρδων μαχητών «Πεσμεργκά» και άλλων δυνάμεων του Μ. Μπαρζανί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ