Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Τροφοδότησε την αντιπαράθεση για το ποιος στηρίζει περισσότερο τους «επενδυτές»

Eurokinissi

«Χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» κηρύχθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έκταση 280 στρεμμάτων - άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για λίγο πάνω από 300 στρ. - στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, δίχως ωστόσο να έχει γίνει γνωστή η ακριβής οριοθέτηση της συγκεκριμένης τοποθεσίας. Οπως έχει διαρρεύσει, η απόφαση ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία 15-1, ενώ φαίνεται πως δεν θέτει περιορισμούς δόμησης στην εν λόγω έκταση. Επιπλέον, το ΚΑΣ ενέκρινε και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης που είχε καταθέσει ο επενδυτής.

Η απόφαση βρέθηκε, όπως αναμενόταν, στο επίκεντρο της διελκυνστίνδας κυβέρνησης - ΝΔ για το ποιος «εγγυάται» περισσότερο την απρόσκοπτη υλοποίηση των σχεδιασμών του κεφαλαίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά τη χτεσινή ενημέρωση των συντακτών, σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει κάθε επενδυτική προσπάθεια που θα αποδώσει οφέλη στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία (...) Τα παραπάνω ισχύουν απολύτως και στην περίπτωση της επένδυσης στο Ελληνικό. Μετά και τη χτεσινή γνωμοδότηση του ΚΑΣ, γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση μιας σημαντικής επένδυσης».

«Καθησύχασε» δε περαιτέρω τους επενδυτές, τονίζοντας ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή «δεν συνεπάγεται περιορισμούς δόμησης, αλλά μόνο αυξημένη επιτήρηση κατά την υλοποίηση της επένδυσης» και ότι η κυβέρνηση «έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης που ενδεχομένως θα απαιτηθούν στο μέλλον».

Πρόσθεσε πως «η συγκεκριμένη απόφαση είναι πλήρως συμβατή με τις υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου που απορρέουν από την αρχική σύμβαση και ανοίγει το δρόμο για να πληρωθεί το σύνολο των αναβλητικών αιρέσεων για τη μεταβίβαση των μετοχών της "Ελληνικό ΑΕ" στον αντισυμβαλλόμενο», ενώ σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις από την πλευρά του επενδυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε στην τήρηση των συμβατικών του υποχρεώσεων, προσθέτοντας πως τα επόμενα βήματα είναι η έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων, Προεδρικού Διατάγματος, «η διαδικασία θα κινηθεί με τους γρηγορότερους δυνατούς ρυθμούς», όπως είπε.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο υπαναχώρησης από την πλευρά του επενδυτή, στο φόντο και μιας ορισμένης σεναριολογίας που έχει δει το φως της δημοσιότητας περί δεύτερων σκέψεων από πλευράς του, ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως «δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι δεν θα υπάρξει καμία τέτοια κίνηση», καθώς, όπως είπε, η αρχική σύμβαση προβλέπει τους λόγους που θα μπορούσαν να θεμελιώσουν μία υπαναχώρηση του επενδυτή, οι οποίοι δεν υφίστανται.

Για «παλινωδίες» της κυβέρνησης που συνεχίζονται έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Β. Κικίλιας, σημειώνοντας πως «η απόφαση του ΚΑΣ, η σύνθεση του οποίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα ως προς την υλοποίηση της επένδυσης. Στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να πράξει τα αυτονόητα. Να τιμήσει τις δεσμεύσεις της και να σταματήσει να υπονομεύει με τις επιλογές της την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου για την Αττική και για ολόκληρη την Ελλάδα», και προσθέτοντας πως τα επιχειρηματικά σχέδια των καπιταλιστών χρειάζονται «ασφάλεια δικαίου» για να προχωρήσουν.

Παρόμοιες «ανησυχίες» για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στη στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων εξέφρασαν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Θα «εκτιμήσει τις επιπτώσεις» η «Lamda»

Για την παραπάνω εξέλιξη εξέδωσε χτες βράδυ ανακοίνωση η «Lamda Development», στην οποία αναφέρει πως «αναμένει την επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο» της απόφασης του ΚΑΣ και προσθέτει ότι «αφού μελετήσει τις αποφάσεις αυτές και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο Master Plan και στο Επιχειρηματικό Σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι «η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της εταιρείας και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά, τόσο από τους σχετικούς νόμους, όσο και από το μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της Πολιτείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ