Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Αντί για αυξήσεις στις συντάξεις, προβλέπει «οικειοθελή παραμονή» στο στρατό

Με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τίτλο «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και άλλες διατάξεις».

Το στίγμα του νομοσχεδίου δίνεται από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο, όπου προβλέπεται η επιστροφή συνταξιούχων αξιωματικών ή η «οικειοθελής παραμονή» στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από την 35ετή θητεία, για τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια.

«Εκεί έχει φτάσει η πολιτική σας», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, σχολιάζοντας τη σχετική διάταξη. «Αντί να φεύγουν με μια αξιοπρεπή σύνταξη, μετά από 30 χρόνια δύσκολης υπηρεσίας, να πάνε να δουν τις οικογένειές τους, αναγκάζονται να μείνουν και οδηγούνται στην οικειοθελή παραμονή τους στο στράτευμα, για να μπορέσουν να ζήσουν με στοιχειώδη αξιοπρέπεια και να γεφυρώσουν τη διαφορά μεταξύ μισθού και σύνταξης».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως αξιωματικοί που συμμετείχαν στη χτεσινή ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή ανέφεραν ότι πλέον, με την εφαρμογή του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016, υπάρχουν αξιωματικοί που παίρνουν σύνταξη 500 ευρώ.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα κεφάλαια, προβλέπεται η «αξιοποίηση της κινητής περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων», δηλαδή η εκποίηση οπλικών συστημάτων «παλιών» ή όσων περισσεύουν, η δημιουργία κοινού Σώματος Οικονομικών Υπηρεσιών και Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις Ενοπλες Δυνάμεις (προμήθειες κ.λπ.), ρυθμίσεις για το συνδικαλισμό στο στρατό κ.ά.

Για τις διατάξεις περί «αξιοποίησης της κινητής περιουσίας», η Λ. Κανέλλη επισήμανε πως ο προσανατολισμός και σε αυτό το κομμάτι καθορίζεται από τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, που δεν αφορούν την υπεράσπιση των συνόρων, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα μαζί με την Εσθονία είναι οι μόνες χώρες του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς και ότι μετά τα «κοπλιμέντα» που έχει εισπράξει η κυβέρνηση, ετοιμάζει συμβόλαια για «αναβαθμίσεις» που σχετίζονται με τους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα.

Καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, τονίζοντας για το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ότι δεν είναι για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ απαίτησε την επιστροφή των τμημάτων του στρατού που βρίσκονται εκτός συνόρων. Σε σχέση με το συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει το δικαίωμα κάθε κατηγορίας στρατιωτικών να συνδικαλίζονται.

Στη διάρκεια της συζήτησης κυριάρχησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο, και τους βουλευτές των άλλων αστικών κομμάτων, για τα ταξίδια του υπουργού κ.ά., επιδιώκοντας να επισκιάσουν τη σύμπλευσή τους στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ