Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Εντατικές προετοιμασίες για το «έγκαιρο» κλείσιμο της «αξιολόγησης»

Η θεματική συζήτηση σχετικά με την «ανάπτυξη και την απασχόληση», ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται από την εργοδοσία και μάλιστα σε συνδυασμό με την αναπλήρωση των απωλειών από «άλλες πηγές», βρίσκεται στην ατζέντα του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ενώ στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται και η συζήτηση γύρω από το μελλοντικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στο πλαίσιο των γενικότερων διεργασιών σχετικά με την περαιτέρω εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) στην Ευρωζώνη.

Να σημειωθεί ότι η αντιλαϊκή πολιτική στην Ελλάδα, αν και «απουσιάζει» από την επίσημη ατζέντα, αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο του προσεχούς Γιούρογκρουπ, με έμφαση στα 95 νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης», ενόψει και της συνεδρίασης της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (13-15 Οκτώβρη) στην Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα, ως «γέφυρα» για την επόμενη φάση της αντιλαϊκής επίθεσης αναμένεται και η τελική διαμόρφωση των δεδομένων στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό, με επίκεντρο το ζήτημα της επίτευξης των «στόχων», το πόσο δηλαδή έχει αποδώσει η φοροληστεία στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας και στα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ που φορτώνονται στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία.

Σε ρότα διόγκωσης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους

Παράλληλα, σε ρότα διόγκωσης συνέχισαν τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς ιδιώτες, πρώτα και κύρια, εξαιτίας της διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων επιστροφών φόρου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έφτασαν τον Αύγουστο στα 6 δισ. ευρώ, από 5,4 δισ. τον αμέσως προηγούμενο μήνα, με τις ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων να φτάνουν στα 2,1 δισ., από 1,5 δισ. στο τέλος Ιούλη.

Να σημειωθεί ότι η απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδοτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, με βάση τη συμφωνία για το κλείσιμο της προηγούμενης (2ης) «αξιολόγησης». Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώνονταν ως εξής: Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης: 2,36 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,1 δισ. αφορούν οφειλές του ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία: 558 εκατ., Τοπική Διοίκηση: 335 εκατ. ευρώ.

Αντιλαϊκή εποπτεία σε βάθος χρόνου

Βέβαιος ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση» εμφανίζεται ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ.

Ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα «Εθνος», επανέλαβε πως για όλες τις χώρες που βγαίνουν από το πρόγραμμα, υπάρχει διαδικασία επιτήρησης, λέγοντας ότι το ελληνικό κράτος θα περάσει από τη διαδικασία, που νομικά διαρκεί έως την αποπληρωμή του 75% των δανείων που έχουν χορηγηθεί από τους μηχανισμούς στήριξης και μάλιστα με ενισχυμένο καθεστώς εποπτείας. Οπως είπε, «το πότε η Ελλάδα θα καταφέρει να φτάσει την αποπληρωμή στο 75% του χρέους εξαρτάται από τις συζητήσεις σχετικά με τις ωριμάνσεις αποπληρωμής» και πρόσθεσε ότι «δεδομένου του μεγάλου ποσού και των μεγάλων περιόδων ωρίμανσης της αποπληρωμής, πιστεύω ότι θα υπάρξει μια σειρά από ζητήματα στην περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος που θα είναι πιο αυστηρή απ' ό,τι στην Ισπανία, για παράδειγμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ