Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Ξανά μανά» μέτρα για τη φοροδιαφυγή που τελικά πληρώνει ο λαός

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής από τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών για την Ανταλλαγή Εκθέσεων ανά χώρα και διατάξεις εφαρμογής».

Προβλέπεται ότι τα συμβαλλόμενα μέρη αυτής της πολυμερούς συμφωνίας θα ανταλλάσσουν αυτόματα εκθέσεις με τις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ, οι οποίες θα περιέχουν πληροφορίες που αφορούν επιχειρηματικές δραστηριότητες πολυεθνικών ομίλων, όπως ενδο-ομιλικές συναλλαγές, έσοδα, κέρδη προ φόρου εισοδήματος, τον καταβληθέντα φόρο εισοδήματος, μετοχικό κεφάλαιο για κάθε χώρα που δραστηριοποιούνται, αριθμό εργαζομένων κ.ά.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου σημείωσε ότι «το παρών νομοσχέδιο είναι σε συνέχεια της πολυμερούς σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ, είναι ο νόμος 4153/13 σχετικά με την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα», τον οποίο σημειωτέον ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει. Ισχυρίστηκε λίγο - πολύ ότι με αυτό το νομοθετικό πλαίσιο μπαίνει φρένο στη φοροδιαφυγή από τις πολυεθνικές εταιρείες, λέγοντας ότι «στόχος είναι η αντιμετώπιση πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού των πολυεθνικών επιχειρήσεων, τις οποίες δεν διαθέτουν οι εγχώριες επιχειρήσεις». Ιδιο περιεχόμενο είχαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων αστικών κομμάτων. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε διότι η συμφωνία «δεν έχει κανένα πλαίσιο υποχρεωτικότητας».

Η φοροδιαφυγή είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής ανέδειξε ότι μέχρι τώρα έχουν ληφθεί σωρεία μέτρων σε επίπεδο ΕΕ και ΟΟΣΑ, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα οποία αποδείχθηκαν στην πράξη αναποτελεσματικά, ενώ τελικά «στράφηκαν» σε βάρος των λαών. Αυτό γιατί «η φοροδιαφυγή είναι σύμφυτη με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, με την ίδια την οργάνωση της οικονομίας, την κεφαλαιοκρατική».

Επισήμανε ότι η συζήτηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έχει αποδειχθεί ότι ακολουθεί τον κύκλο της οικονομίας, «φουντώνει» μαζί με την όξυνση των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για τη θωράκιση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων που υπηρετούν, ώστε να τους εξασφαλίσουν ευνοϊκότερη θέση στη φάση της ανάκαμψης.

Ο Σ. Βαρδαλής ανέδειξε και τον παράγοντα της «ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων». «Αυτός ο παράγοντας», σημείωσε, «είναι που πολλαπλασιάζει, για παράδειγμα, τους φορολογικούς παραδείσους. Διαμορφώνει νέα μέσα, όπως για παράδειγμα τις off shore εταιρείες, οι οποίες στην Ελλάδα, παρεμπιπτόντως, κάνουν πάρτι, ζουν δηλαδή το δικό τους μύθο στη χώρα μας».

Τόνισε ότι αν πραγματικά οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ήθελαν να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή, θα εφάρμοζαν τις προτάσεις του ΚΚΕ, όπως είναι η κατάργηση των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων των επιχειρηματικών ομίλων, των ειδικών φορολογικών καθεστώτων για τις εφοπλιστικές εταιρείες, για τις τράπεζες, η κατάργηση της δράσης των off shore εταιρειών, της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων και, βεβαίως, η κατάργηση των διάφορων απορρήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ