Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απαιτεί οργανωμένη και δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη όλων των παιδιών και των ενηλίκων

Στα 250 έφτασαν τα κρούσματα ιλαράς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα

Eurokinissi

Με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα ιλαράς - σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα έφτασαν τα 250 - ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) επαναφέρει τις προτάσεις του για το ζήτημα των εμβολιασμών και της σχετικής αρμοδιότητας, που ένα μέρος της εκχωρήθηκε από τις Περιφέρειες στους δήμους και ένα άλλο «ιδιωτικοποιήθηκε».

Μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Δεν μπορεί να είναι ατομική υπόθεση η εμβολιαστική κάλυψη, και να σκοντάφτει στη φτώχεια και την ανέχεια του λαού, στην άγνοια και την ύπαρξη ή μη ασφαλιστικού δικαιώματος. Αυτά συμβαίνουν αφού:

  • Το υπουργείο Υγείας εξασφαλίζει μόνο κάποια εμβόλια, όχι όλα, όχι για όλους κι όχι πάντα, οι εμβολιασμοί των παιδιών έχουν "ανατεθεί" στους ιδιώτες γιατρούς και οι αρμοδιότητες των εμβολιασμών απόρων και ανασφαλίστων, ο αντιγριπικός και ο αντιφυματικός εμβολιασμός αφαιρέθηκε από το τμήμα Προαγωγής της Υγείας των Περιφερειών και "εκχωρήθηκε" στους δήμους, χωρίς υποδομές και προσωπικό...
  • Δεν πραγματοποιούνται μια σειρά από προγράμματα πρόληψης της Υγείας στα σχολεία, που υλοποιούνταν στο παρελθόν, όπως εμβολιασμοί, οδοντιατρικός έλεγχος, έλεγχος οπτικής οξύτητας, έλεγχος παχυσαρκίας.
  • Στις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειών έχει απομείνει στο πλαίσιο της ταξιδιωτικής ιατρικής μόνο η διενέργεια των εμβολίων που δεν πωλούνται στα φαρμακεία».
Πλαίσιο αιτημάτων για την αποτελεσματική πρόληψη και εμβολιαστική κάλυψη

Οπως διευκρινίζει ο ΣΥΠΑ, η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειών, που εφαρμόστηκε με μια σειρά νόμους και τον «Καλλικράτη», έχει μετακυλίσει το κόστος των εμβολιασμών στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων και έχει δημιουργήσει τεράστιους κινδύνους εξάπλωσης νόσων, που είχαν επί της ουσίας «εκλείψει».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο Σύλλογος διεκδικεί:

-- Αναβάθμιση του ρόλου των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Περιφερειών και ενίσχυση του κοινωνικού τους χαρακτήρα.

-- Πρόσληψη προσωπικού (ιατρικού και παραϊατρικού). Ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή.

-- Αξιοποίηση του υπάρχοντος διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού, ώστε να διενεργούνται με κεντρική ευθύνη και σχεδιασμό, προγράμματα πρόληψης της Υγείας στα σχολεία και ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα πρόληψης.

-- Να λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων, που θα προμηθεύονται απευθείας όλα τα εμβόλια από το υπουργείο Υγείας, ανάλογα με τις ανάγκες, ώστε να διενεργούνται οι εμβολιασμοί (σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού) όλων των παιδιών.

-- Να αξιοποιηθούν οι γιατροί των Διευθύνσεων Υγείας και όλο το σχετικό παραϊατρικό προσωπικό (Επισκέπτες Υγείας κ.λπ.).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναδεικνύεται η σημασία της ολοκληρωμένης ιχνηλάτησης (2021-09-08 00:00:00.0)
Καθηλωμένη η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παρά τα «μεγάλα λόγια» (2021-04-23 00:00:00.0)
Για την ανάγκη καθολικού αντιγριπικού εμβολιασμού στον παιδικό πληθυσμό (2020-11-07 00:00:00.0)
Για την ανάγκη του καθολικού και δωρεάν εμβολιασμού των παιδιών (2018-10-06 00:00:00.0)
Η έλλειψη δημόσιων υποδομών προκαλεί κινδύνους (2013-04-25 00:00:00.0)
Εγκυμονεί εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων (2011-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ