Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σε όφελος του κεφαλαίου οι μεταρρυθμίσεις

Διεκπεραιωτές των κυβερνητικών αποφάσεων θέλει η κυβέρνηση τους δήμους και τις νομαρχίες

Οι κατευθυντήριες προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «Μεταρρυθμίσεις στην ΤΑ», που γράφτηκε από ερευνητική ομάδα για λογαριασμό του «ΙΣΤΑΜΕ Α. Παπανδρέου». Προτάσεις που συμπλέουν με τις γενικές κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ και στόχο έχουν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα με ανταγωνιστικά, ως προς τον ιδιωτικό, κριτήρια. Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΞ, όπου μίλησε και η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου.

Ενα από τα πορίσματα του βιβλίου είναι ότι οι σχέσεις κράτους-Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι «σχέσεις αλληλοσυμπλήρωσης και συνεργασίας». Δηλαδή, όπως είπε και η υπουργός, «τα θέματα προγραμματισμού να ανήκουν στο κράτος και αυτά της διοίκησης στα αιρετά όργανα». Συνεπώς, επιθυμία είναι η Αυτοδιοίκηση να διεκπεραιώνει απλά τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Παράλληλα, «για κάθε επίπεδο Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης πρέπει να εξασφαλίζονται οι πόροι που είναι αναγκαίοι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων». Ο τρόπος βρίσκεται στη συνέχεια: «Με ένα σύστημα χρηματοδοτικών πηγών που θα ενισχύει την αυτοτέλεια και την ικανότητα σχεδιασμού και υλοποίησης εκ μέρους του κάθε επιπέδου και θα μειώνει διαρκώς την εξάρτηση από επιχορηγήσεις». Στο σημείο αυτό διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει σταδιακά την επιχορήγηση των δήμων, οι οποίοι προκειμένου να λειτουργήσουν θα αναγκαστούν να στραφούν στη φορολόγηση των δημοτών, στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών.

Τέλος, σημειώνεται στο βιβλίο: «Οι ριζικές αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των ΟΤΑ προϋποθέτουν συνολικό σχέδιο θεσμικών παρεμβάσεων». Πάνω σε αυτό ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντ. Μακρυδημήτρης, έτερος ομιλητής, ήταν σαφής: «Οι 13 διοικητικές περιφέρειες, που τώρα λειτουργούν ως εξαρτήματα της κεντρικής διοίκησης, μπορεί να αντικατασταθούν από 10 πραγματικά αυτοδιοικούμενες περιφερειακές διοικήσεις». Σε άλλο σημείο πρότεινε την αντικατάσταση των σημερινών νομαρχιών με 30 διευρυμένες νομαρχίες. Δηλαδή, παραπέρα συγκεντροποίηση εξουσιών σε τοπικό επίπεδο.

Ερευνες

Μέρος του βιβλίου αφιερώνεται σε δύο έρευνες: «Την άποψη του πολιτικού προσωπικού για τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ» και «τις σχέσεις επιρροής των πολιτικών ηγετών της Α/θμιας και Β/θμιας ΤΑ με τα αποκεντρωμένα όργανα του κράτους και τους βουλευτές». Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των ερευνών δεν μπορεί να θεωρηθούν ιδιαιτέρως αξιόπιστα, λόγω του πολύ μικρού δείγματος - μόλις 121 δήμαρχοι, 10 νομάρχες και 25 βουλευτές.

Αναφορικά με τις αρμοδιότητες, οι δήμαρχοι που απάντησαν ισχυρίζονται ότι οι λόγοι της δυσχερούς άσκησής τους είναι η έλλειψη προσωπικού, οικονομικών πόρων και ο κρατικός συγκεντρωτισμός.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση στο ερώτημα «ποια η προοπτική της ΝΑ - άποψη των δημάρχων», όπου το μεγαλύτερο ποσοστό τη θεωρεί προβληματική. Γεγονός, που στη συνέχεια μπορεί να αξιοποιηθεί κατά βούληση...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλουν Τοπική Διοίκηση στην υπηρεσία των μονοπωλίων (2013-12-10 00:00:00.0)
Εργαλείο αντιλαϊκής πολιτικής ο νέος «Καποδίστριας» (2008-06-24 00:00:00.0)
«Αποκέντρωση» στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής (2005-09-22 00:00:00.0)
Θρασύτατη επίθεση από τον δήμαρχο κατά όσων αποκάλυψαν το ξεπούλημα (2000-06-10 00:00:00.0)
Πρώτο πρόβλημα η ανεργία και υπεύθυνη η κυβέρνηση (1998-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ