Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Προδιαγράφει την κλιμάκωση της επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση

Καμαρώνει για τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ, που χτίζονται πάνω στα ελλείμματα συνταξιούχων και ασφαλισμένων

Η συνέχιση της επίθεσης σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης, για την επίτευξη των ματωμένων πλεονασμάτων που απαιτεί το κεφάλαιο, ήταν το «ρεζουμέ» των όσων ανέφερε χτες στην Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Αν. Πετρόπουλος, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο υφυπουργός, καμαρώνοντας για τα αποτελέσματα των νόμων - λαιμητόμων για το Ασφαλιστικό (με τις απανωτές περικοπές συντάξεων και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών), ανέφερε ότι πλέον ο ΕΦΚΑ μετρά πλεόνασμα που το Σεπτέμβρη έφτασε στα 188 εκατ. ευρώ. Εκανε λόγο για «επιταχυνόμενη βελτίωση της εισπραξιμότητας», ενώ προέβλεψε ότι «θα υπάρξουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα» μέχρι το τέλος του έτους.

Απαντώντας μάλιστα στην κριτική της ΝΔ, ο Α. Πετρόπουλος σημείωσε πως «δεν ισχυριστήκαμε ότι έχουμε μια προοπτική διαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά η προοπτική που βάζουμε είναι η βελτίωση του ΑΕΠ, ώστε να έχουμε μέσα από τη βελτίωση του ΑΕΠ κάλυψη του 16,2% ως προς τη δημοσιονομική δαπάνη από συντάξεις». Οπως είπε, πρόκειται για δέσμευση «στα πλαίσια της δημοσιονομικής ισορροπίας, που έχει συμφωνηθεί». Δηλαδή, η περικοπή της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης από τον κρατικό προϋπολογισμό επιχειρήθηκε να «κουκουλωθεί» από το παραμύθι ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα οδηγεί τάχα σε «βελτίωση των συντάξιμων αποδοχών»...

Βρίσκοντας ευκαιρία ο βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, να «ξεπλύνει» τη βάρβαρη πολιτική των κυβερνήσεων του κόμματός του, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω «τις εξοντωτικές εισφορές που ισοπεδώνουν τους ασφαλισμένους»...

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ως «πλυντήριο στην πολιτική που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια» οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, «ισοπεδώνοντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ που παρουσίασε ο Αν. Πετρόπουλος, τόνισε ότι «αν πάρουμε υπόψη μας το προσχέδιο του προϋπολογισμού που μιλά για πλεονάσματα από την Κοινωνική Ασφάλιση, θεωρώ ότι εδώ κάνετε τη "βρώμικη δουλειά" σε βάρος των συνταξιούχων, των ασφαλιστικών παροχών και δικαιωμάτων, για να βγουν τα πλεονάσματα για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Για να αποδίδει τους τόκους, τα τοκοχρεολύσια, το χρέος κ.λπ., θα περικόπτονται διαρκώς οι συντάξεις ή οι παροχές».

Αναφέρθηκε ακόμα στα νέα χτυπήματα που ετοιμάζονται σε κύριες και επικουρικές συντάξεις (με την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», την καρατόμηση στις αναπηρικές συντάξεις κ.ά.), καθώς και στο εργόσημο, που έχει γίνει πλέον εργαλείο για τους εργοδότες προκειμένου να πληρώνουν ακόμα μικρότερες εισφορές.

Ειδική επισήμανση έκανε επίσης όσον αφορά τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ, που αναγκάζονται και λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού (μείωση κατά 31,66% από το 2010 έως το 2016) να δουλεύουν ακόμα και τα Σαββατοκύριακα για να απονεμηθούν συντάξεις (κι αυτό παρότι, όπως επισήμανε, λόγω των αντεργατικών μέτρων, όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, από 12.056 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί τον Ιούλη του 2015, το 2017 είναι μόλις 7.055). Μάλιστα, αρκετοί εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ, «μετά την υποχρεωτική κινητικότητα» που τους επέβαλε η κυβέρνηση, διανύουν μεγάλες αποστάσεις (π.χ. Ραφήνα - Αθήνα) για να πάνε στο πόστο τους.

Από τα θέματα που έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, απάντηση δόθηκε μόνο για τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, με τον διοικητή του Οργανισμού, Θ. Μπακαλέξη, να αναφέρει ότι η δουλειά τα Σαββατοκύριακα είναι ...«εθελοντική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ