Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Πρόταση ζωής και αγώνα σε κάθε νέο και νέα

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, χτες, στο 27ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, αφού αναφέρθηκε στην επιτυχία των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων και στην πλούσια δραστηριότητα της ΚΝΕ το τελευταίο διάστημα, σημείωσε:

«Την κατάσταση, νέοι και νέες, τη βλέπετε, τη ζείτε, η περιγραφή της, λίγο-πολύ, είναι γνωστή. Εμείς δε μένουμε στις διαπιστώσεις, δεν καταγγέλλουμε μόνο την κυρίαρχη πολιτική, αποκαλύπτοντας το τι παίζεται. Ανοίγουμε δρόμους προτείνοντας την απάντηση που σήμερα μπορεί να δυναμώσει.

Επιδιώκουμε την πιο πλατιά συσπείρωση σε κρίσιμα μέτωπα πάλης, που αφορούν το δικό μας παρόν, για την ανάπτυξη ενός πολύμορφου κινήματος με στόχους και αιτήματα, που δεν αμύνονται μόνο σ' αυτά που μας παίρνουν, σ' αυτά που μας στερούν, αλλά διεκδικεί τις σύγχρονες ανάγκες, καλλιεργεί τη ρήξη, προτρέπει στην ανυπακοή απέναντι στο σύστημα και στην κυρίαρχη πολιτική.

- Ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον πόλεμο, προτάσσοντας την απάντηση η οποία πρέπει να δοθεί τώρα, που τα γεράκια του Πενταγώνου ετοιμάζονται για παρατεταμένο μακελειό κατά της ανθρωπότητας. Να μην περάσει η μοιρολατρία και ο φόβος. Σε κάθε χώρο να ξεδιπλωθούν πρωτοβουλίες και συσπειρώσεις.

- Η Νεανική Δράση σ' αυτές τις συνθήκες μπορεί και πρέπει να ανοιχτεί, να γίνει φορέας ενεργοποίησης χιλιάδων νέων. Η πρωτοβουλία της για εναντίωση στο μισθοφορικό στρατό δένει με την επικαιρότητα, ανοίγει δρόμους επικοινωνίας με νέους και νεολαιίστικους φορείς.

- Ο αγώνας ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία και στην εργασία είναι ένα δεύτερο κρίσιμο μέτωπο πάλης. Οι αγωνιστικές εμπειρίες είναι πολλές. Σειρά από ρυθμίσεις και μέτρα, σε συνδυασμό με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι και άνεργοι, δίνουν αιχμές για ανάπτυξη αγωνιστικών σκιρτημάτων. Το σύνθημα "ολόπλευρη μόρφωση, πραγματικά δωρεάν Παιδεία, με δικαιώματα για όλους τους νέους" περιέχει και την άμυνα και την επίθεση. Η προσοχή μας θέλουμε πιο έντονα να στραφεί:

  • Στο περιεχόμενο της γνώσης που δίνεται σήμερα σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα.
  • Στο αίτημα για την κατάκτηση ενός σχολείου, που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, και μιας ανώτατης εκπαίδευσης, που θα βγάζει πραγματικούς επιστήμονες, θα προάγει την επιστήμη και θα την εντάσσει στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών.
  • Στις προσπάθειες χειραγώγησης της νεανικής δημιουργίας, που αναπτύσσονται στα σχολεία, στους χορηγούς της μαθητικής συλλογικότητας, στις "γλάστρες" σαν τη Βουλή των Εφήβων, στις προσπάθειες χτυπήματος των μαθητικών, φοιτητικών, σπουδαστικών οργάνων.
  • Στην πιο πλατιά δράση της Πανσπουδαστικής, συσπειρώνοντας σταθερά μάζες φοιτητών, σπουδαστών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
  • Στην ενεργότερη και συχνότερη παρουσία του ΠΑΜΕ ανάμεσα στους νέους εργάτες, άνεργους, καταρτιζόμενους.

- Η υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι ένα τρίτο μέτωπο συνάντησης, συσπείρωσης, δράσης, που θέλουμε να αναδειχτεί σε κάθε χώρο και τμήμα της νέας γενιάς. Ισως πιο γρήγορα πληγούν τα δημοκρατικά μας δικαιώματα από τα στρατιωτικά χτυπήματα των ΗΠΑ. Συσκέπτονται στην ΕΕ και αποφασίζουν νέα μέτρα. Στο όνομα της τρομοκρατίας και της Ολυμπιάδας, όλοι είμαστε ύποπτοι. Μην ξεχνάμε ότι φωτογραφία από τις διαδηλώσεις του λαού μας φιγουράριζε στα δελτία για την τρομοκρατία που εκδίδει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Θέλουμε ένα κίνημα απείθαρχο σε μέτρα και αποφάσεις που απαγορεύουν τις διαδηλώσεις, την προπαγάνδα, που καταλύουν κυριαρχικά δικαιώματα στο όνομα της τρομοκρατίας. Στον αυταρχισμό και στις διώξεις να απαντήσουμε με την πιο μαχητική αλληλεγγύη. Δε δεχόμαστε τα δικά τους όρια νομιμότητας. Ας προετοιμαστούμε από τώρα για απάντηση στις προθέσεις για απαγόρευση πορειών στην αμερικάνικη πρεσβεία και τώρα και μπροστά στο Πολυτεχνείο.

- Στη χώρα μας βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες οικονομικοί ή πολιτικοί πρόσφυγες. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους είναι και δική μας υπόθεση. Μαζί Ελληνες και μετανάστες, μαθητές και εργάτες, απομονώνουμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η πάλη είναι κοινή για τη μόρφωση και το μεροκάματο, ο αντίπαλος είναι ο ίδιος, το σύστημα της εκμετάλλευσης. Η μαζική συμμετοχή των μεταναστών στο νεολαιίστικο κίνημα, στο κίνημα της εργατικής τάξης δε δίνει μόνο απάντηση στο ρατσισμό και στα ελάχιστα φασιστοειδή, ενισχύει την ίδια τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα των αγώνων μας. Ξεχωριστή συμβολή σ' αυτή την προσπάθεια μπορούν να δώσουν τα δεκάδες μέλη της ΚΝΕ, που προέρχονται απ' όλες σχεδόν τις κοινότητες μεταναστών, στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις.

- Η ΚΝΕ θεωρεί ότι ένα από τα πιο σημαντικά μέτωπα πάλης στη νεολαία, που πρέπει να δυναμώσει και να διευρυνθεί, είναι ο αγώνας για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά, ο αγώνας ενάντια στη χειραγώγηση των συνειδήσεων από πρότυπα και αξίες αποχαύνωσης, από τον πολιτισμό της κλειδαρότρυπας και του εμπορίου.

Κάθετη εναντίωση σε όλα τα ναρκωτικά. Κανένας συμβιβασμός στη ναρκω-υποταγή. Μαζική καταδίκη των μεθοδεύσεων για νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης - θεραπείας - επανένταξης. Στήριξη των προσπαθειών και επέκταση των προγραμμάτων θεραπείας. Αλληλεγγύη στον αγώνα επανένταξης.

- Διεκδικούμε ελεύθερο χρόνο για δημιουργία - ψυχαγωγία - ξεκούραση. Χρόνο και μέσα για πρόσβαση στον πολιτισμό, στα επιτεύγματά του, μα και για πολιτιστική δημιουργία των νέων. Ψυχαγωγία με ώρες δημιουργίας και όχι με "ώρες για σκότωμα" που προσφέρουν οι πολυεθνικές».

Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική

«Η ΚΝΕ απευθύνει αυτή την πρόταση ζωής και αγώνα σε κάθε νέο και νέα. Σε όλους όσοι έχουν καρδιά που δε χωράει τ' άδικο. Να συναντηθούμε μαζί στον αγώνα για τα δικαιώματά μας, για το Μέτωπο, το σοσιαλισμό. Γιατί δε μας ταιριάζει το παρόν της ανασφάλειας, το άδηλο μέλλον.

Αυτή η πρόταση ζωής κι αγώνα συζητήθηκε με χιλιάδες νέους όλο το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ μας, αυτές είναι και οι Θέσεις μας για το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Το Συνέδριό μας, φίλες και φίλοι, στο τέλος αυτής της χρονιάς, δεν είναι μια κλειστή διαδικασία για λίγους. Φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε τη συζήτηση με τη νεολαία για όλες τις εκτιμήσεις που κάνουμε, για τις προτεραιότητες στη δράση μας, για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε, για την ικανότητα που έχουμε να πιάνουμε το σφυγμό, τις ανησυχίες, αυτό που προβληματίζει και ενδιαφέρει τη νέα γενιά.

Σημαντικό κομμάτι της νεολαίας προσβλέπει στην Οργάνωσή μας, μεγάλος αριθμός νέων παλεύει μαζί μας, θέλουμε να ακούσουμε τον προβληματισμό τους, οι απόψεις τους θα μας κάνουν πιο πλούσιους σε ιδέες, σκέψεις, ερεθίσματα. Αυτή η προσπάθεια επικοινωνίας θα δώσει καρπούς, αν κατορθώσουμε να τη συνδυάσουμε με την πιο πλατιά μαζική πρωτοπόρα δουλιά της ΚΝΕ, μέσα στο κίνημα της νεολαίας, πάνω στα κρίσιμα μέτωπα πάλης, συνεχίζοντας ακούραστα στους στόχους που έχουμε επεξεργαστεί, για άμεση ανάπτυξη αγώνων, αντιστάσεων, συλλογικής δράσης.

Το Συνέδριό μας αποτελεί όμως και προσωπική υπόθεση για κάθε ΚΝίτη και ΚΝίτισσα. Το ΚΣ στις Θέσεις του στέκεται αρκετά σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν και προβληματίζουν όλες τις Οργανώσεις μας, που αφορούν όλο το ανθρώπινο δυναμικό της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Η Οργάνωσή μας, με την ανοδική της πορεία, με τη γρήγορη μαζικοποίησή της, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα για τη μαζική και πολιτική δράση της, αλλά και για τη λειτουργία της. Χιλιάδες νέοι γίνονται μέλη της ΚΝΕ, χιλιάδες νέοι ακουμπούν στην Οργάνωσή μας, οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Αυτό που κάναμε χτες, σήμερα δεν είναι αρκετό.

Χρειαζόμαστε σήμερα, σύντροφοι και συντρόφισσες, μια Οργάνωση ακόμα πιο γερή. Κατακτώντας μια εσωοργανωτική λειτουργία ζωντανή, καθημερινή, που θα καλύπτει τη διάθεση των μελών μας για δράση, δίνοντας εφόδια πολιτικά - ιδεολογικά, διαπαιδαγωγώντας και καλλιεργώντας προσωπικότητες στην ομορφιά της οργανωμένης πάλης. Χρειαζόμαστε μια ΚΝΕ ακόμα πιο μαζική. Με Οργανώσεις και μέλη παντού όπου δουλεύει, μορφώνεται και ζει η νέα γενιά.

Εχουμε όλα τα φόντα για να πετύχουμε τους στόχους μας. Εχουμε τη δύναμη και το δυναμικό. Εχουμε το Κόμμα δίπλα μας, με την ανατρεπτική του πολιτική, με την εμπειρία, τις κατακτήσεις και την υπερογδοντάχρονη ιστορία του.

Η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση υπάρχει στα στελέχη, στα μέλη, στις Οργανώσεις μας.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.

Εμπρός, και τώρα και αύριο για ΚΝΕ γερή και μαζική.

Εμπρός με το Κόμμα, στο δρόμο του Μετώπου και του σοσιαλισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ