Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
Απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση και δράση

Αμείωτο κράτησε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων η χτεσινή συζήτηση, στην οποία πήραν μέρος ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, ο καθηγητής Γ. Α. Μαγκάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλος και η τέως υπουργός της ΝΔ Α. Ψαρούδα - Μπενάκη

Τους κινδύνους που υπάρχουν για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, ανέδειξε η συζήτηση με θέμα «Νέα τάξη, νέοι νόμοι καταστολής. Θα τους αποδεχτούμε ή θα τους καταργήσουμε;», που πραγματοποιήθηκε χτες στο χώρο του Λαϊκού Στεκιού, παρόλο που το πάνελ περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων με διαφορετικές πολιτικοϊδεολογικές αφετηρίες ακόμα και διαμετρικά αντίθετες. Στη συζήτηση πήραν μέρος ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, ο καθηγητής Γ. Α. Μαγκάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ρ. Σπυρόπουλος και η τέως υπουργός της ΝΔ, Α. Ψαρούδα - Μπενάκη.

Ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι μετά το χτύπημα στη Ν. Υόρκη έχει δημιουργηθεί μια καινούρια κατάσταση για τις ελευθερίες. «Δεν είμαστε υπέρ της τρομοκρατίας, η οποία, άλλωστε είναι το "βούτυρο στο ψωμί" όσων εποφθαλμιούν τις λαϊκές ελευθερίες» είπε. «Μετά από αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει το χτύπημά τους. Αυτό ήταν η αφορμή. Αλλωστε είναι επιλογή των ισχυρών κρατών να έχουν λυμένα στα χέρια τους τόσο προς τα έξω, όσο και στο εσωτερικό τους, απέναντι στα λαϊκά κινήματα. Να μην τίθεται σε κίνδυνο η εξουσία αυτών που κυβερνάνε».

«Αφορμή» για το ΝΑΤΟ ήταν και οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, αφού τότε άδραξε την ευκαιρία να κηρύξει το νέο του δόγμα, ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Ενα δόγμα που ασκείται σε βάρος όσων χωρών δεν υπακούουν στην ισχύ των ισχυρών. «Με τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία προωθείται η στρατιωτικοποίηση της διεθνούς, αλλά και της εσωτερικής ζωής των κρατών», τόνισε. «Είναι χαρακτηριστική η απόφαση του ΚΥΣΕΑ που χαρακτηρίζει "εθνικό κίνδυνο" την τρομοκρατία. Αυτό, στην πράξη, μπορεί να οδηγήσει σε επιχειρήσεις από στρατιωτικές δυνάμεις, πέρα από τις δυνάμεις ασφαλείας. Η έννοια της "τρομοκρατίας" είναι "λάστιχο". Μπορεί να χωρέσει και τα λαϊκά κινήματα. Για παράδειγμα το κίνημα των Κούρδων στην Τουρκία, αλλά και σε άλλες χώρες θεωρείται τρομοκρατία. Στη χώρα μας όχι».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πόλεμο που έχει κηρύξει η ΕΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Κομισιόν έχει προτείνει την υιοθέτηση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, καταργώντας, έτσι, δικαιώματα που ίσχυαν στα κράτη - μέλη τα οποία θα είναι υποχρεωμένα να προχωρούν σε έκδοση πολιτών τους, χωρίς να μπορούν να προσφύγουν στις πολιτικές αρχές του κράτους - μέλους για την εκτέλεση του εντάλματος. Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης αποφάσισαν την ίδρυση ειδικής αντιτρομοκρατικής ομάδας από ειδικούς της καταστολής, αλλά και στενότατη συνεργασία της Europol με τις αμερικάνικες αρχές.

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε, επίσης, ότι ο ορισμός για την τρομοκρατία που επεξεργάζονται τα όργανα της ΕΕ, είναι τόσο αόριστος που μπορεί να συμπεριλάβει και τα λαϊκά κινήματα των χωρών της ΕΕ. Ηδη στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει ο «τρομονόμος» και κυοφορείται νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων.

Ο Γ. Α. Μαγκάκης υπογράμμισε ότι «σήμερα υπάρχει ένα κράτος που επικαλείται ότι είναι αφεντικό του πλανήτη. Που υπαγορεύει την υποταγή. Που ζητά την κατάλυση όλων των θεσμών εξασφάλισης της παγκόσμιας ισορροπίας. Υπάρχει μια άλογη απειλή από ένα πληγωμένο θηρίο, που αποδείχτηκε ότι δεν είναι πλανητάρχης. Εκτός από τους αθώους πολίτες που σκοτώνονται, ανάμεσα στα θύματα αυτής της κατάστασης που υπάρχει, συγκαταλέγονται και πολύτιμοι θεσμοί, όπως του ΟΗΕ, που έχει πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος κατάλυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα δεν είναι μοιραία εξέλιξη που θα επιβληθεί» πρόσθεσε. «Υπάρχουν δυνάμεις που θα ανασχέσουν αυτόν τον κατήφορο. Αυτό βάζει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις το πρόβλημα της προστασίας των ελευθεριών του ελληνικού λαού. Πρέπει να τον προστατέψουμε από το να εμπλακεί σε πολεμικές απανθρωπιές».

Ο Ρ. Σπυρόπουλος από τη μεριά του δεν μπόρεσε να αποκρύψει ότι αμφισβητείται ο νομικός πολιτισμός που οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια. «Στη νέα τάξη πραγμάτων πρέπει να απορρίψουμε την καταστολή» τόνισε. «Ο νέος νομικός πολιτισμός δεν μπορεί να είναι προϊόν των κέντρων οικονομικής εξουσίας. Τότε θα είναι δίκαιο καταστολής, που θα επιβληθεί με την απειλή εφαρμογής μιας τάξης δικαίου, που θα υποβαθμίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες». Σημειώνουμε, βέβαια, ότι το κόμμα του έχει ταχθεί αναφανδόν με τη νέα τάξη πραγμάτων και είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις επιταγές των ΗΠΑ και της ΕΕ, την εξυπηρέτηση δηλαδή των σημερινών αναγκών του κεφαλαίου που αυτόματα συνεπάγεται χτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων σε όλους τους τομείς.

Η Α. Ψαρούδα - Μπενάκη, στο ίδιο μήκος κύματος, αρκέστηκε να υπογραμμίσει απλά ότι «υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής που είναι η κοινή αγωνία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Για την προάσπιση του κράτους δικαίου». Ωστόσο, σε άλλο σημείο της ομιλίας της, παίζοντας στο «γήπεδο» της απειλής της τρομοκρατίας, είπε «ότι πλήττει τα έννομα αγαθά αθώων πολιτών και τους δημοκρατικούς θεσμούς, αφού οδηγεί σε περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων για να χτυπηθεί η τρομοκρατία. Επισήμανε, μάλιστα, ότι το κράτος δικαίου δεν πρέπει να περιορίζεται παρά μόνο μέσα στα όρια που το ίδιο επιβάλλει».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τις απαντήσεις στην ερώτηση, αν ο λαός πρέπει να αποδεχτεί μια ιδιότυπη δικτατορία που επιβάλλεται στα εσωτερικά των χωρών και αν οφείλει να αντισταθεί. Ολοι οι ομιλητές, αν και από διαφορετικές αφετηρίες, ανέφεραν ότι ακόμα και αν αυτή η «δικτατορία» επιβληθεί, υπάρχουν δυνάμεις στο λαό που θα την αποτρέψουν και δε θα επιτρέψουν να εφαρμοστούν στην πράξη. Ολοι επίσης συμφώνησαν ότι οι επεμβάσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα και ο αυταρχισμός θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, αυτό βέβαια κάνει επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει αντίδραση από τις λαϊκές δυνάμεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποιοι μιλάνε για ιδεολογική τρομοκρατία... (2011-07-07 00:00:00.0)
Συνάντηση για συνδικαλιστικά ζητήματα (2008-01-18 00:00:00.0)
Επιβολή της κρατικής τρομοκρατίας και της «νέας τάξης» (2002-06-21 00:00:00.0)
Αυταρχισμός και τρομοκρατία (2002-04-14 00:00:00.0)
Η ενδυνάμωση της βίας και καταστολής του αστικού κράτους υπό το πρόσχημα της τρομοκρατίας (2000-01-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1995-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ