Σάββατο 8 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκρούονται δυο πολιτικές - ιδεολογικές κατευθύνσεις

Παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ από το βουλευτή του, Αντ. Σκυλλάκο

Η διεύρυνση της λαϊκής κυριαρχίας και η απόκρουση κάθε προσπάθειας εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε υπερεθνικά κέντρα, είναι η φιλοσοφία της πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος που κατέθεσε χτες στον πρόεδρο της Βουλής η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο βουλευτής του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκος.

Δύο πολιτικές - ιδεολογικές κατευθύνσεις

Ο κομμουνιστής βουλευτής υπογράμμισε πως στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης συγκρούονται σήμερα δύο βασικές πολιτικές - ιδεολογικές γραμμές. Από τη μια μεριά είναι η κατεύθυνση - γραμμή που εισηγούνται ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και Πολιτική Ανοιξη βάσει της οποίας περιορίζεται η λαϊκή κυριαρχία και εκχωρούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στα υπερεθνικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από την άλλη βρίσκεται η πρόταση του ΚΚΕ. "Είναι γεγονός, σημείωσε ο Αντ. Σκυλλάκος, ότι μετά την αλλάγη του συσχετισμού δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε προσπάθειες ταχύτερης και σε μεγαλύτερο βάθος καπιταλιστικής ενοποίησης στην Ευρώπη. Αυτό που υποστηρίζουμε εμείς και που το δέχονται και άλλες πολιτικές δυνάμεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι ότι σ' αυτή την προσπάθεια καπιταλιστικής ενοποίησης δημιουργείται σαφώς ένα πιο αντιδραστικό πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι γνωστοί αστικοδημοκρατικοί - αντιπροσωπευτικοί θεσμοί και οι βασικές δημοκρατικές ελευθερίες όπως τις γνωρίσαμε από τη Γαλλική Επανάσταση και μετά, περιορίζονται, συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται".

Η κατεύθυνση των τριών άλλων πολιτικών κομμάτων

Στοιχειοθετώντας συγκεκριμένα το παραπάνω συμπέρασμα ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στις προτάσεις συνταγματικής αναθεώρησης που έχουν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη. "Με τις προτάσεις που κάνουν τα τρία άλλα κόμματα, είπε, οδηγούν στη μόνιμη πρόσδεση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακόμη κι αν ο ελληνικός λαός θελήσει αύριο - μεθαύριο να ακολουθηθεί άλλος δρόμος, θα χρειαστεί συνταγματική μεταρρύθμιση. Με τις προτάσεις τους επίσης δίνουν γενική εξουσιοδότηση παραχώρησης καινούριων κυριαρχικών δικαιωμάτων, πέραν αυτών που δόθηκαν, στα υπερεθνικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτό γίνεται ενόψει την τροποποίησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ με τη διακυβερνητική του '96".Αναφερόμενος στη συνέχεια σε ορισμένες από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, ο κομμουνιστής βουλευτής στιγμάτισε την προσπάθεια - με την οποία συμφωνούν και τα τρία άλλα κόμματα - που γίνεται για κρατικό - κυβερνητικό έλεγχο στη λειτουργία των κομμάτων. Στιγμάτισε επίσης την πρόταση για θεσμοθέτηση οικονομικής - κοινωνικής επιτροπής χαρακτηρίζοντάς την πρόταση για δημιουργία ενός οργάνου ταξικής συνεργασίας και ποδηγέτησης του συνδικαλιστικού κινήματος με στόχο να περνάνε οι κυρίαρχες απόψεις για την οικονομική και κοινωνική πολιτική. Ακόμη ο Αντ. Σκυλλάκος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ:

- Στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διά αλληλογραφίας ψήφο στους μετανάστες.

- Στις προτάσεις της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης για υπερεξουσίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για ανατροπή της βουλευτικής ασυλίας.

- Στην πρόταση της ΝΔ για συνταγματικό δικαστήριο και στην πρόταση της Πολιτικής Ανοιξης να μην είναι οι υπουργοί βουλευτές.

Η κατεύθυνση του ΚΚΕ

"Η λογική της πρότασης του ΚΚΕ, είπε στη συνέχεια ο Αντ. Σκυλλάκος, είναι να διευρυνθεί η λαϊκή κυριαρχία και να προστατευθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας".Ετσι ο κομμουνιστης βουλευτής υπογράμμισε την κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στα υπερεθνικά κέντρα της κοινότητας και σημείωσε πως το Σύνταγμα πρέπει να απαγορεύει να υπάρχουν στη χώρα ξένες βάσεις και στρατεύματα. Αναλύοντας στη συνέχεια την πρόταση του ΚΚΕ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τόνισε πως δεν πρόκειται για μια πρόταση που κινείται έξω από τα πλαίσια του σημερινού κοινωνικοπολιτικού συστήματος αλλά πρόταση που αποτελεί ουσιαστική δημοκρατική τομή μέσα σ' αυτά τα πλαίσια. Η πρόταση του Κόμματος όπως την παρουσίασε ο βουλευτής του, αποτελείται από τους εξής βασικούς άξονες:

- Μετατόπιση του κέντρου βάρους της εξουσίας στο λαό και στα αντιπροσωπευτικά του όργανα.

- Ουσιαστική κατοχύρωση και διεύρυνση των ατομικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

- Ουσιαστική δημοκρατική αναβάθμιση της Βουλής.

- Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης. "Η πρότασή μας, κατέληξε ο Αντ. Σκυλλάκος, είναι ζήτημα πάλης των εργαζομένων και του λαού. Για να γίνει πράξη, χρειάζεται να υπάρξει λαϊκή πάλη που θα επιφέρει ουσιαστική αλλαγή στο σημερινόσυσχετισμό δυνάμεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ