Σάββατο 8 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εν αναμονή διαταγών

Στον πρωθυπουργό, Α. Παπανδρέου, τον οποίο θα συναντήσει σήμερα, μεταφέρει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρ. Χόλπρουκ, τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον για τη ρύθμιση των ελληνοτουρκικών διαφορών

Προσπάθειες, που πολλοί δε διστάζουν να τις χαρακτηρίσουν μάταιες,καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιώσει τους όρους κάτω από τους οποίους θα διεξαχθεί, ο - εφ' όλης της ύλης - ελληνοτουρκικός διάλογος.

Προς την κατεύθυνση αυτή σύρει την ελληνική κυβέρνηση η Ουάσιγκτον, η οποία άλλωστε έχει καθορίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο "επιβάλλεται" να διευθετηθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές. Το πλαίσιο, το οποίο έχει επιλέξει η αμερικανική διπλωματία διαμορφώνεται από τους μηχανισμούς και τα όργανα της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, τα οποία ελεγχόμενα πλήρως από την Ουάσιγκτον, έχουν ήδη επεξεργαστεί συγκεκριμένες ρυθμίσεις, που η αμερικανική κυβέρνηση απαιτεί να αποδεχτεί η Αθήνα.

Τις αμερικανοΝΑΤΟικές προτάσεις για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών, αναμένεται να επαναλάβει σήμερα κατά τις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών Ρ. Χόλμπρουκ με τον πρωθυπουργό, Α. Παπανδρέου, και τον υπουργό Εξωτερικών,Κ. Παπούλια.Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός υφυπουργός, θα επαναφέρει τις προτάσεις της Ουάσιγκτον για την υιοθέτηση από την Αθήνα και την Αγκυρα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, υποστηρίζουν ότι οι προτεινόμενες από την Ουάσιγκτον ρυθμίσεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση, καθώς "νομιμοποιούν" τις Τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι ίδιες πηγές, η ένταση με την οποία εκδηλώνονται οι αμερικανικές πιέσεις, πιθανότατα θα οδηγήσουν την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μια υψηλού επιπέδου ελληνοτουρκική συνάντηση, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν να διασκεδαστούν οι ανησυχίες τις Ουάσιγκτον.

Πρέπει, πάντως να σημειωθεί, ότι μέχρι τώρα, η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει με κάθε τρόπο την πραγματοποίηση ελληνοτουρκικών συνομιλιών σε υψηλό επίπεδο, καθώς, θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγει μια διαδικασία, η οποία "νομιμοποιεί" τις διεκδικήσεις της Αγκυρας σε βάρος της Ελλάδας.

Κατά τα άλλα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, κατά την παραμονή του στην Αθήνα, θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε όλα τα μέτωπα, καθώς η Ουάσιγκτον, με τις ευλογίες τις ελληνικής κυβέρνησης, έχει ενδιαφέρον, αλλά και λόγο για τις εξελίξεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, στο πρόβλημα των Σκοπίων, το Κυπριακό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ