Τρίτη 24 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Οξυνση αντιθέσεων σε φόντο κλιμάκωσης των μαχών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Προβληματισμό φαίνεται πως προκαλεί στη Ρωσία η διαφαινόμενη κινητικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων που διατηρούν στο συριακό έδαφος, ιδιαίτερα των Κούρδων που συμμετέχουν δραστήρια στις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), σε σχέση, μεταξύ άλλων, και με ένα σχέδιο για τη δημιουργία «τοπικών συμβουλίων».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, για παράδειγμα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στη Μόσχα από κοινού με τον Ιρακινό ομόλογό του, αναφέρθηκε στη «νέα προσέγγιση των ΗΠΑ στη Συρία», με αφορμή τις πληροφορίες περί της συγκρότησης «τοπικών συμβουλίων στην κυρίαρχη Συρία». Απαίτησε «τίμιες απαντήσεις» από την Ουάσιγκτον, διαπιστώνοντας παράλληλα διάφορα «παράξενα πράγματα» στη στάση των ΗΠΑ, όπως π.χ. τις πρόσφατες ροές τζιχαντιστών από πρώην προπύργιά τους, όπως η Ράκα, την περίοδο που υποτίθεται πως κλιμακώνονταν εναντίον τους οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Χαρακτήρισε μάλιστα τον βομβαρδισμό της Ράκα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους «ισοπεδωτικό», συγκρίνοντάς τον με τον βομβαρδισμό της Δρέσδης στη Γερμανία στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αναφερόμενος στο ιρακινό αυτόνομο Κουρδιστάν, ο Λαβρόφ τόνισε πως η Μόσχα σέβεται τις επιθυμίες των Κούρδων για τη διεκδίκηση της «ταυτότητάς» τους, επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτό θα πρέπει να γίνει «σε διάλογο με τη Βαγδάτη». Διευκρίνισε πως η συνεργασία της Μόσχας με τους Κούρδους αξιωματούχους στο βόρειο Ιράκ θα συνεχιστεί και πως θα παραμείνει στην περιοχή το ρωσικό προξενείο στην πρωτεύουσα του Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ, Ερμπίλ. Από την πλευρά του ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε το κουρδικό δημοψήφισμα της 25ης Σεπτέμβρη για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν ως «κατάφωρη παραβίαση του ιρακινού Συντάγματος».

Διαδηλώσεις Κούρδων κατά ΗΠΑ και ΟΗΕ

Οι ρωσικές δηλώσεις έγιναν ένα 24ωρο μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο πολλές εκατοντάδες Κούρδοι στο Ερμπίλ, διαμαρτυρόμενοι κατά των ΗΠΑ, καθώς θεώρησαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ «πρόδωσε τον αγώνα» και αθέτησε τις υποσχέσεις που τους είχε δώσει με αφορμή την πρόσφατη ανακατάληψη πετρελαιοφόρων περιοχών του βορείου Ιράκ, όπως η επαρχία Κιρκούκ, την οποία είχαν ανακαταλάβει από τους τζιχαντιστές Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά. Οι Κούρδοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στο Ερμπίλ.

Νωρίτερα, Κούρδοι αξιωματούχοι της αυτόνομης κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ ανακοίνωσαν πως δυνάμεις του ιρακινού στρατού σκότωσαν στο Κιρκούκ πάνω από 400 αμάχους. Στη συνέχεια αποφάσισαν την επ' αόριστον αναβολή των προγραμματισμένων για την 1η Νοέμβρη κουρδικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού συμμετοχών και υποψηφιοτήτων από τα κόμματα.

«Κούρσα» για τις πετρελαιοπηγές Ομάρ στη Συρία

Νωρίτερα, οι Κούρδοι και Αραβες μαχητές των δυνάμεων SDF ανακοίνωσαν πως ανέκτησαν τον έλεγχο της μεγαλύτερης πετρελαιοπηγής στη Συρία, Ομάρ, στο Ντέιρ Εζόρ, ενώ οι δυνάμεις του συριακού στρατού απείχαν μόλις 3 χλμ. Ο ισχυρισμός των μαχητών αυτών αμφισβητήθηκε αργότερα από στελέχη της «Χεζμπολάχ», που πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού. Είπαν πως οι μάχες συνεχίζονται.

Πάντως κάποιοι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ βιάστηκαν να επιβεβαιώσουν τον έλεγχο των περισσότερων πετρελαιοπηγών στο Ντέιρ Εζόρ και να κάνουν εκτιμήσεις για τα σημερινά μηνιαία κέρδη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. Είπαν ότι τους τελευταίους μήνες έφταναν τα 4.000.000 δολάρια, από 50.000.000 δολάρια που αποκόμιζαν μηνιαίως μετά το 2014.

Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός ανακατέλαβε το Σάββατο την πόλη Καριατάιν της επαρχίας Χομς, διαπιστώνοντας ότι νωρίτερα οι τζιχαντιστές είχαν διαπράξει, για μία ακόμη φορά, ωμότητες σε βάρος πολλών δεκάδων αμάχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ