Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Πέσαν υπογραφές για τη σύμβαση δυτικά της Κέρκυρας

Στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 δυτικά της Κέρκυρας προχώρησαν χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας «Total - Edison - ΕΛΠΕ», παρουσία των πρεσβευτών Γαλλίας και Ιταλίας. Είχε προηγηθεί η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σχετικής σύμβασης στις αρχές του Οκτώβρη και αυτό που απομένει για να ξεκινήσει η φάση των ερευνών στη συγκεκριμένη περιοχή είναι η τυπική έγκρισή της από τη Βουλή, η οποία αναμένεται να γίνει πριν το τέλος του χρόνου, αφού η κυβέρνηση προωθεί με εντατικούς ρυθμούς την όλη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσημης τελετής, επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμη φορά τόσο το γεγονός ότι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι προσβλέπουν σε σημαντικές ευκαιρίες κερδοφορίας από την εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων όσο και η υποστήριξη που παρέχουν στην εγχώρια αστική τάξη για την υλοποίηση του στόχου μετατροπής της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο» στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου της γαλλικής «Total», ο οποίος είπε πως στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει «ελπιδοφόρα προοπτική», αλλά και του Ιταλού πρέσβη που χαρακτήρισε «αξιοθαύμαστη» την πολιτική της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, την οποία όπως είπε η Ιταλία «υποστηρίζει πλήρως», προσθέτοντας ακόμη ότι τέτοιου τύπου συμβάσεις ενισχύουν «τη σταθερότητα και την ασφάλεια εφοδιασμού».

Ο αρμόδιος υπουργός δεν παρέλειψε και την προσπάθεια να στρατευτούν τα λαϊκά στρώματα με τους στόχους αυτούς και τις επιχειρηματικές συμφωνίες, επαναλαμβάνοντας τις ανέξοδες υποσχέσεις περί δημιουργίας του λεγόμενου «Ταμείου Γενεών» στο οποίο θα κατευθύνονται τα δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση των πιθανών ευρημάτων, σε μια εξειδίκευση δηλαδή του γενικού ψευδούς κυβερνητικού αφηγήματος της «δίκαιης ανάπτυξης», στη συγκεκριμένη επενδυτική δραστηριότητα.

Είπε ακόμη ότι υπάρχει «σημαντικό» διεθνές ενδιαφέρον όχι μόνο για την περιοχή του Ιονίου, αλλά και για άλλες περιοχές της χώρας, και ανέφερε ενδεικτικά την επόμενη σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα με την «Total» και την αμερικανική «Exxon Mobil». Πρόσθεσε ότι σύντομα θα εμπλουτιστούν τα σεισμικά δεδομένα που προέκυψαν από νεότερες έρευνες, ώστε να προκηρυχθούν εκ νέου τα 17 θαλάσσια οικόπεδα για τα οποία δεν υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ