Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Παγκόσμιο πρότυπο» οι διευκολύνσεις της κυβέρνησης στα σχέδια των ΗΠΑ

«Η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στη Σούδα είναι πρότυπο παγκοσμίως» και «ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν πρόθυμος για την επέκταση της συνεργασίας μας στη Σούδα, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών»: Είναι δύο από τις ατάκες που ξεχωρίζουν, του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», αποτυπώνοντας το «πολιτικό στριπτίζ» της κυβέρνησης στο πρόσφατο ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Υποστηρίζοντας ότι «συγκλίνουν τα ελληνικά και τα αμερικανικά συμφέροντα στη συγκεκριμένη περιοχή», ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο», ότι οι Αμερικανοί ψάχνουν να βρουν «τι είναι αυτό που θα μπορούσε να προωθήσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τη συγκεκριμένη στιγμή», και ότι «υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε ακόμα, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι σημειώνουμε πρόοδο», είπε ειδικά για τη διμερή συμφωνία για τη χρήση της Σούδας από τους Αμερικανούς:

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν πρόθυμος για την επέκταση της συνεργασίας μας στη Σούδα, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών (...) Είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε να παραμείνει ένας πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή και να αναγνωρίσουμε τους κοινούς στόχους ασφαλείας μας. Η ελληνοαμερικανική συνεργασία στον κόλπο της Σούδας αποτελεί πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο τέτοιες συνεργασίες στον τομέα της ασφάλειας μπορούν να εφαρμοστούν παγκοσμίως».

Ζήτησε και περισσότερα: «Οσον αφορά στη συμφωνία για τον κόλπο της Σούδας, η σημερινή ανανέωση θα μας οδηγήσει μέχρι το 2018 και όπως έχω πει ξανά, θα ήταν ευπρόσδεκτη μια πολυετής συμφωνία για τη διευκόλυνση του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και των επενδύσεων σε υποδομές».

Η Σούδα κρίσιμο μέρος... αλλά μόνο ένα!

Εστίασε και στις κοινές ασκήσεις και «συνεργασίες» λέγοντας πως «εξίσου σημαντική είναι η έμφαση που δόθηκε στις περιφερειακές ασκήσεις, για παράδειγμα με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κύπρο και τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», ενώ ειδική αναφορά έκανε τόσο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όσο και στο ότι «την ίδια εβδομάδα πραγματοποιήσαμε μια άσκηση ανεφοδιασμού καυσίμων με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πετώντας πάνω από το Αιγαίο, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, επιβεβαιώνοντας τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ».

Προανήγγειλε δε πως «στις 9/11 θα πραγματοποιήσουμε κοινή άσκηση στο πεδίο βολής της Κρήτης με ελληνικές και γερμανικές δυνάμεις. Αυτό ακριβώς είναι το ΝΑΤΟ τελικά: Η ειλικρινής δέσμευση όλων των συμμάχων να αγωνιστούν από κοινού, να συνεργαστούν. Και η Σούδα είναι ένα κρίσιμο μέρος, αλλά μόνο ένα στην Ελλάδα, όπου αναπτύσσουμε και στηρίζουμε αυτή την εμπιστοσύνη», συμπλήρωσε, ζητώντας αξιοποίηση και άλλων στρατηγικών σημείων της χώρας από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

«Οι στόχοι ασφάλειας της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν εκείνους των ΗΠΑ»

Ο Πάιατ ενέταξε και την περιλάλητη αναβάθμιση των «F-16» στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ, για «να στηρίξουμε την περιφερειακή ασφάλεια», όπως είπε. Σημείωσε ακόμη πως «η αναβάθμιση του στόλου αντανακλά τους στόχους για την εθνική και περιφερειακή πολιτική ασφάλειας της Ελλάδας τα επόμενα δέκα χρόνια».

Διαβλέποντας συμφωνία στο θέμα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σημείωσε ακόμη πως «η συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας, στο πλαίσιο της άμυνας και της ασφάλειας στην περιοχή, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας» κι ότι «οι μακροπρόθεσμοι στόχοι ασφάλειας της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν εκείνους των ΗΠΑ, με τη συμφωνία να προωθεί τους κοινούς στόχους μας στο ΝΑΤΟ».

Ολα αυτά, παίρνοντας οι ΗΠΑ υπόψη, πάντα, και τον παράγοντα Τουρκία, όπως και άλλες περιφερειακές δυνάμεις. Είπε ο Πάιατ: «Η διαρκής δέσμευση με την Τουρκία, οι συζητήσεις για την ευρωπαϊκή της πορεία και η ένταξή της στα ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα παραμένουν κρίσιμοι στόχοι τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις ΗΠΑ». Και «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για την εξεύρεση ευκαιριών ώστε να προσεγγίσουμε τις χώρες σε αυτήν την περιοχή με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και τις συμμαχίες».

«Ο Τσίπρας έκανε μια καλή "πώληση"»

Δένοντας, εξάλλου, τη στρατιωτική συνεργασία με τις μπίζνες του κεφαλαίου, δήλωσε «χωρίς αμφιβολία» περισσότερο αισιόδοξος για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα μετά τη συνάντηση Τραμπ - Τσίπρα. Περιέγραψε ως εξής τις κινήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ:

«Ο κ. Αλ. Τσίπρας είχε μια σειρά συναντήσεων στο Σικάγο και στην Ουάσιγκτον ερχόμενος σε επαφή με εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς και αμερικανικών επιχειρήσεων που θα μπορούσαν πραγματικά να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε μια καλή "πώληση", όπως έμαθα από πολλές εταιρείες, και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα βοηθήσει τους διεθνείς επενδυτές. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η Ελλάδα να διασφαλίσει το κατάλληλο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα παρακολουθούν τα θετικά σημάδια σε αυτό το πλαίσιο».

Χαιρέτισε, τέλος, την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να είναι οι ΗΠΑ η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2018, ως «την καλύτερη και πιο σημαντική ευκαιρία για εμάς προκειμένου να αναδείξουμε την ισχυρή σχέση που έχουμε με τη χώρα σας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ