Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Αμπαλάρουν» το νέο αντιλαϊκό πακέτο

Ψηλά στην ατζέντα οι πλειστηριασμοί για τα «κόκκινα» δάνεια. Αγριεύει το «κυνηγητό» και για τις «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών προς τον κρατικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ
«Προ των πυλών» εμφανίζονται οι νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις αναφορικά με το κλείσιμο μιας μεγάλης μάζας από τα δεκάδες αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» που περιλαμβάνονται στον 3ο κύκλο της «αξιολόγησης», ενώ οι τελευταίες «πινελιές», για την τρέχουσα φάση, αναμένεται να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο των συνεννοήσεων με το κουαρτέτο, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του οποίου επανέρχονται στην Αθήνα στις 27 Νοέμβρη.

Σε αυτό το φόντο, η χτεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, αναφορικά με το αντιλαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα, «έκλεισε» με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ την ίδια ώρα, ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας και αιχμής, σηκώνεται η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η επιτάχυνσή τους, με στόχο βέβαια την επίτευξη ρυθμών καπιταλιστικής ανάκαμψης και το «ξεσκαρτάρισμα» του επιχειρηματικού πεδίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, στο πλαίσιο της χτεσινής παρέμβασής του στο Γιούρογκρουπ, σχετικά με το γενικότερο ζήτημα της «τραπεζικής ένωσης», τόνισε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να λυθεί το θέμα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς. Απαντώντας ο Ευκλ. Τσακαλώτος, διαβεβαίωσε ότι θα δώσει λύση στο θέμα.

Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών

Χαρακτηριστική για το «υπερεπείγον» των πλειστηριασμών είναι και η παρέμβαση στην οποία προχώρησε στη συνέχεια η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ). Με φόντο και με αφορμή την αποχή που κήρυξαν συμβολαιογραφικοί σύλλογοι, θέτει ακόμη και ζήτημα «συνταγματικότητας», τονίζοντας: «Η εκ των πραγμάτων στέρηση της δυνατότητας για λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης και της οικονομίας και βέβαια αντίκειται στο Σύνταγμα».

Επιπλέον, σύμφωνα με τους εγχώριους τραπεζίτες, «οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα». Οπως λένε, «η αντιμετώπιση του προβλήματος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και για τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις...».

Στην «ημερήσια διάταξη» η φοροληστεία και οι κατασχέσεις

Αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής που εφαρμόζει και υπηρετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η άγρια φοροεπιδρομή στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, όπως αναδεικνύουν τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα και αποτυπώνουν τις μαζικές διαστάσεις που προσλαμβάνουν πλέον οι κατασχέσεις.

Για το μήνα Σεπτέμβρη, οι νέες κατασχέσεις που διενήργησε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έφτασαν σε περίπου 20.000 ή σε 800 κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα, ενώ στη διάρκεια του ίδιου μήνα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη διογκώθηκαν κατά 706 εκατ. ευρώ, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με την εντεινόμενη αδυναμία λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ):

Στο τέλος Σεπτέμβρη, οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» αριθμούσαν σε 991.392 από 971.508 τον Αύγουστο. Οπως προκύπτει, στη διάρκεια του μήνα επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων «εις χείρας τρίτων» κ.ά.) σε βάρος επιπλέον 19.884 φορολογουμένων.

Παράλληλα, οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, έφτασαν το Σεπτέμβρη φέτος σε περίπου 1,7 εκατομμύρια από περίπου 1,65 εκατ. τον Αύγουστο, με διόγκωση κατά 72.200, σε μια εξέλιξη που έρχεται να δρομολογήσει την απογείωση των κατασχέσεων τους επόμενους μήνες.

Το σύνολο των οφειλετών που εμφανίζονται στις λίστες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού έφτασε σε 4,27 εκατ., από 3,86 εκατ. τον Αύγουστο, προστέθηκαν δηλαδή ακόμη 410.000.

Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν το Σεπτέμβρη κατά 706 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 9,257 δισ. ευρώ.

«Νέο στοιχείο η προσέγγιση με τις ΗΠΑ»

«Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τους μήνες που πέρασαν ως το τρίμηνο της εξομάλυνσης των σχέσεών μας με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς. Ενα νέα στοιχείο τους είναι η προσέγγιση με τις ΗΠΑ, που είναι σημαντική για λόγους οικονομίας και ασφάλειας», επισημαίνει, από την πλευρά του, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, τονίζοντας πως η «εξομάλυνση μπορεί να αποδειχτεί πρόσκαιρη αν υπάρξουν δυσκολίες στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων». «Συγκρίνοντας» δε τα μείγματα πολιτικής της κυβέρνησης με άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, διαπιστώνει ότι «δημιουργούνται εξ αντικειμένου προϋποθέσεις για ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις στη χώρα», ενώ σε αντίστοιχη ρότα με άλλα αστικά επιτελεία, εστιάζει σε μια σειρά από διαχειριστικά ζόρια και αβεβαιότητες σχετικά με τις προοπτικές της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Στην «τριμηνιαία έκθεση», μεταξύ άλλων, αναφέρει:

-- «Χωρίς σοβαρή ελάφρυνση» του κρατικού χρέους «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει», τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ με βάση τα στοιχεία που παραθέτει, την εξαετία 2021 - 2026 οι πληρωμές μόνο για τόκους (χωρίς τα χρεολύσια) φτάνουν στα 84,3 δισ. ευρώ.

-- «Η πιθανόν αναγκαία προληπτική γραμμή στήριξης (για τη χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους) και ακόμη περισσότερο τα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους θα συνοδεύονται από οικονομική εποπτεία».

-- «Το κλείσιμο της ΠΙΤΣΟΣ, όπως και η κατάσταση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τη ΔΕΗ, την ΕΑΣ, την ΕΛΒΟ δείχνουν ότι τελειωμό δεν έχει το δράμα της μεγάλης ελληνικής βιομηχανίας», παράλληλα, βέβαια, με «μερικές βιομηχανικές επιτυχίες κυρίως σε εξαγωγικά προσανατολισμένες μονάδες».

-- Με δεδομένη την «άνοδο ακούσιας μερικής απασχόλησης» και την υποαπασχόληση του εργατικού δυναμικού τονίζεται ότι πρόκειται για «μια κατάσταση η οποία δύναται να επιτείνει την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και να ενισχύσει την κοινωνική και εισοδηματική ανισότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ