Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΡΑΜΠ ΣΕ ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Στο επίκεντρο προτεραιότητες και αντιθέσεις ισχυρών μονοπωλίων

Πρώτος σταθμός η Ιαπωνία, ακολουθούν σήμερα οι επίσημες συναντήσεις σε Νότια Κορέα και μετά Κίνα, Βιετνάμ, Φιλιππίνες

Η περιοδεία Τραμπ φέρνει στο προσκήνιο σκληρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς (φωτ. από επίσημο δείπνο στο Τόκιο)

Copyright 2017 The Associated

Η περιοδεία Τραμπ φέρνει στο προσκήνιο σκληρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς (φωτ. από επίσημο δείπνο στο Τόκιο)
ΤΟΚΙΟ.--

«Κανένας δικτάτορας και κανένα καθεστώς δεν θα έπρεπε να υποτιμά την αμερικανική αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που ξεκινώντας την Κυριακή την επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία, μίλησε σε αμερικανικά και ιαπωνικά στρατεύματα στην αμερικανική βάση Γιοκότα, δυτικά του Τόκιο. Αν και πολλοί επιμένουν πως η πολυήμερη περιοδεία του Αμερικανού ηγέτη σε Ασία - Ειρηνικό επικεντρώνεται στην «αντιμετώπιση των απειλών της Βόρειας Κορέας», η αλήθεια είναι πως έρχονται στην επιφάνεια ευρύτεροι, σκληροί αλλά και περίπλοκοι ανταγωνισμοί που εκτείνονται σε όλη την περιφέρεια και στην οποία οι επιλογές της Ουάσιγκτον αφορούν πρώτα από όλα την αναμέτρησή της με άλλα κέντρα και πρώτα απ' όλα με την Κίνα και τη Ρωσία.

Στη συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, η συνεργασία των δύο χωρών εμφανίστηκε ως «καλύτερη από ποτέ», σύμφωνα τουλάχιστον με τον Τραμπ, ο οποίος έσπευσε να σημειώσει πως το Τόκιο «πρόκειται να αγοράσει μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού» από την Ουάσιγκτον, προσθέτοντας πως έτσι η ιαπωνική ηγεσία «θα μπορούσε να καταρρίψει» τους πυραύλους της Πιονγιάνγκ, προσφέροντας θέσεις εργασίας στους Αμερικανούς όπως και «ασφάλεια στην Ιαπωνία».

Από τη μεριά του, ο Αμπε διευκρίνισε ότι η Ιαπωνία πρέπει να ενισχύσει «ποσοτικά και ποιοτικά» τις αμυντικές της ικανότητες, δεδομένης της «πολύ δύσκολης» κατάστασης με τη Βόρεια Κορέα, αναδεικνύοντας έτσι την ετοιμότητα και του ιαπωνικού κεφαλαίου να εμπλακεί πολύ «ενεργότερα» στις κόντρες της περιφέρειας (και τις παγκόσμιες). Πάντως, η «αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας» φάνηκε ακόμα μια φορά ότι διαπλέκεται με ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες, όπως κατέγραψαν και οι δηλώσεις Τραμπ πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας: «Η Ιαπωνία είναι ένα μάχιμο κράτος και είπα στην Κίνα, και το λέω σε όποιον άλλον ακούει (...), θα έχετε μεγάλο πρόβλημα με την Ιαπωνία πολύ σύντομα, αν αφήσετε αυτή την κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα να συνεχιστεί». Υποστήριξε από την άλλη πλευρά ότι ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ήταν «μάλλον καταπληκτικός» στο θέμα της Βόρειας Κορέας και ότι «η Κίνα μάς βοηθά».

Οσον αφορά τις αμερικανικές πωλήσεις οπλικών συστημάτων στην Ιαπωνία, δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες, ωστόσο, ειδικά η αμερικανική πλευρά το εμφάνιζε ως κεντρική προτεραιότητα και θέμα

Σήμερα στη Νότια Κορέα

Την ίδια στιγμή, η περιοδεία Τραμπ φέρνει στην επιφάνεια και βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ακόμα και μεταξύ συμμάχων. Για παράδειγμα, η αμερικανική ηγεσία επιδιώκει ευνοϊκότερους όρους στις οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες της περιοχής, κάτι που προκάλεσε την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Διειρηνική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΡΡ), αμέσως μετά την εκλογή Τραμπ πέρυσι.

Ο προβληματισμός των αμερικανικών μονοπωλίων για το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ παραμένει μεγάλος. Ο ίδιος ο Τραμπ σε συνάντηση με μεγαλοστελέχη ιαπωνικών επιχειρήσεων τόνισε πως η Ιαπωνία «κερδίζει (έναντι των ΗΠΑ) στο εμπόριο» τις τελευταίες δεκαετίες και ζήτησε «ελεύθερο και αμοιβαίο εμπόριο», υποστηρίζοντας ότι «σήμερα το εμπόριο με την Ιαπωνία δεν είναι ελεύθερο και δεν είναι αμοιβαίο», αλλά γνωρίζει «ότι θα γίνει και έχουμε ήδη ξεκινήσει τη (σχετική) διαδικασία». Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «οι δυο πλευρές θα έχουμε (κάποια στιγμή) περισσότερες εμπορικές συναλλαγές από ό,τι θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι θα γινόταν στο πλαίσιο της ΤΡΡ». Είπε ανοιχτά ότι η πολυμερής αυτή συμφωνία δεν ήταν η ορθότερη για τις ΗΠΑ και απευθυνόμενος στους μεγαλοεπιχειρηματίες σχολίασε ότι «πιθανώς κάποιοι από εσάς θα διαφωνούν μαζί μου... αλλά τελικά θα αποδειχθεί ότι έχουμε δίκιο».

Σήμερα Τρίτη, ο Τραμπ αναμένεται να φτάσει στη Νότια Κορέα, ενώ αύριο ξεκινά η επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων μέχρι την Παρασκευή. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του θα είναι Βιετνάμ και Φιλιππίνες, όπου θα πάρει μέρος σε εκδηλώσεις και Συνόδους Κορυφής της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), της Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία σε Ασία - Ειρηνικό (APEC), αλλά και της Συνόδου Χωρών της Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit), συναντήσεις δηλαδή διακρατικών καπιταλιστικών ενώσεων της περιοχής όπου συμμετέχουν δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία κ.ά.

Στο περιθώριο αυτών των συναντήσεων, ο Τραμπ αναμένεται να συναντήσει και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θεωρεί τη Βόρεια Κορέα ακόμα «σοβαρή και άμεση απειλή» (2018-08-29 00:00:00.0)
Νέα βαλλιστική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα (2017-11-30 00:00:00.0)
Τελείωσε η «στρατηγική υπομονή» λέει ο Τραμπ (2017-07-04 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ έστειλαν και πυρηνοκίνητο υποβρύχιο (2017-04-26 00:00:00.0)
Νέες διεργασίες στο φόντο των ανακοινώσεων των ΗΠΑ για την ΤΡΡ (2017-01-25 00:00:00.0)
Ο Ειρηνικός πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων (2012-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ