Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΚΥΠΡΟΥ
Αποφασισμένοι να «εγγυηθούν» την ασφάλεια του κεφαλαίου

Την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ να διασφαλίσουν την ιμπεριαλιστική «σταθερότητα» στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να «τρέξουν» απρόσκοπτα οι μπίζνες του κεφαλαίου πάνω στις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας, και άλλα χρυσοφόρα πεδία, ανέδειξε η πρώτη κοινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας των τριών χωρών, που έγινε χτες στην Αθήνα.

Αποφασίστηκε η συγκεκριμένη τριμερής να αναδειχτεί σε μόνιμο σχήμα που να συνεδριάζει σε ετήσια βάση, γι' αυτό στήνεται επιτροπή από στελέχη των 3 χωρών, προπαρασκευαστική των ετήσιων συνεδριάσεων, χώρια τη συνέχιση της συνεργασίας σε άλλους τομείς, όπως η ανταλλαγή πληροφοριών, η αναζήτηση συνεργιών στην αμυντική βιομηχανία, στην έρευνα και τεχνολογία, και τις κοινές ασκήσεις και επιχειρήσεις. Σε εξέλιξη είναι, άλλωστε (άρχισε την 1/11 και λήγει στις 16/11), η πολυεθνική άσκηση που διοργανώνεται από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, «Blue Flag», όπου για πολλοστή φορά μετέχει και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με μεταστάθμευση στο Ισραήλ 4 «F-16» από την 335 Μοίρα (Αραξος) και του ανάλογου προσωπικού.

Οπως τόνισε, δε, στις επίσημες δηλώσεις τους στον Τύπο, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, πρόκειται για «εταιρική στρατηγική σχέση» καθώς, όπως είπε, «μια ματιά στη γεωπολιτική πραγματικότητα της περιοχής αυτής είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς τη σημασία διατήρησης αυτού του τόξου ασφάλειας και ευημερίας».

Αναδεικνύοντας την πρεμούρα και της ελληνικής κυβέρνησης να υπηρετήσει αυτούς τους στόχους, τόνισε ότι από το 2016, έχοντας γίνει ευρύτερα αντιληπτή η σημασία αυτών των επαφών, έχουν γίνει 3 Σύνοδοι Κορυφής (με συμμετοχή των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ και του Κύπριου Προέδρου) για «τη συνεργασία, την ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή».

Διασυνδέοντας ανοιχτά την ασφάλεια με τις μπίζνες συνέχισε: «Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία και ανάπτυξη χωρίς ασφάλεια και σταθερότητα». Πρόσθεσε πως «η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αντιμετωπίζεται μεμονωμένα από ένα, μόνο, κράτος, αλλά χρειάζεται συνεργασία».

Παραπέρα, ο Ελληνας υπουργός χαρακτήρισε την εν λόγω τριμερή συνεργασία «παράδειγμα για μίμηση», ενώ κάνοντας εμμέσως κι ένα άνοιγμα στην Τουρκία, είπε ότι το σχήμα είναι ανοιχτό για συμμετοχή και άλλων, με βασικό όρο τον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας και της ασφάλειας κάθε χώρας, και απώτερο στόχο να λυθούν οι όποιες διαφορές με «συνεννόηση». Επανέλαβε, άλλωστε, αυτό που πρώτος είπε, προχτές στη διμερή συνάντησή τους, ο Ισραηλινός ομόλογός του, Α. Λίμπερμαν, ότι «ο κόσμος χωρίζεται σε εξτρεμιστές και όσους θέλουν τη συνεργασία».

Ο Α. Λίμπερμαν εμφανίστηκε και χτες, όπως και προχτές, πιο φειδωλός στις δηλώσεις του, αποφεύγοντας να αναλάβει την όποια δέσμευση για τα Ενεργειακά, και περιορίστηκε να πει ότι οι 3 πλευρές θα εξετάσουν τις «πιθανές κατευθύνσεις αυτής της συνεργασίας». Οτι αντιμετωπίζουν κοινές απειλές, όπως το λαθρεμπόριο, το δουλεμπόριο και η «τρομοκρατία», και ότι για να αντιμετωπιστούν αυτές οι απειλές χρειάζεται η τριμερής συνεργασία. «Βασικό είναι όλοι οι μετριοπαθείς να ενωθούμε ενάντια στους εξτρεμιστές», κατέληξε.

Πιο εύγλωττος ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Χρ. Φλογαΐτης, χαρακτήρισε την αμυντική συνεργασία «στρατηγικό πυλώνα ειδικά σε μια ταραγμένη περιοχή με ασύμμετρες απειλές, όπως η τρομοκρατία, ή προκλήσεις, όπως η ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια». «Επιδιώκουμε», διαβεβαίωσε, «να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε αυτές τις προκλήσεις και απειλές και να συμβάλουμε στη διασφάλιση συνθηκών ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες ενεργειακές προοπτικές και ευρύτερα τις προοπτικές για επενδύσεις στην περιοχή μας. Δεν υπερασπιζόμαστε μόνο τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και της ΕΕ, και ευρύτερα, της διεθνούς κοινότητας, για ομαλότητα, σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ