Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Ασκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων», με το οποίο η κυβέρνηση θέτει ορισμένους κανόνες λειτουργίας των υπαίθριων αγορών, ενώ περιέχει και ρυθμίσεις που σε πολλές περιπτώσεις δυσκολεύουν τη θέση των μικρών παραγωγών και εμπόρων.

Τέτοιο είναι, για παράδειγμα, το άρθρο 11, το οποίο προβλέπει ως απαραίτητο δικαιολογητικό για την ανανέωση της άδειας την ασφαλιστική ενημερότητα, την ανάκληση άδειας για χρέη στην εφορία, την κατάργηση της μεταβίβασης της άδειας σε συγγενικά πρόσωπα κ.ά. Παρ' όλα αυτά και χτες ο αρμόδιος υπουργός, Δ. Παπαδημητρίου, προσπαθούσε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι με το νομοσχέδιο αυτό μεριμνά «για την πλήρη απασχόληση του επαγγελματία πωλητή και, ταυτόχρονα, διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητά του».

«Αν η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει πραγματικά, εδώ και τώρα να επαναφέρει το ατομικό αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ανά παιδί και να εντάξει άμεσα σε αυτό επαγγελματίες, πωλητές και κάθε άλλον αυτοαπασχολούμενο, να καταργήσει τα διόδια, τον φόρο στο πετρέλαιο, που έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής και της μεταφοράς των προϊόντων για τους επαγγελματίες. Εχετε αφορολόγητο πετρέλαιο για τα καράβια των εφοπλιστών, δεν έχετε όμως για τα τρακτέρ των αγροτών, για τα αυτοκίνητα των παραγωγών, των μικρεμπόρων, για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.

Επισήμανε πως «την ίδια ώρα, ειδικά στο εμπόριο βασικών ειδών διατροφής η συγκέντρωση της αγοράς προχωρά με ραγδαίους ρυθμούς από μια χούφτα αλυσίδες σουπερμάρκετ». Χαρακτήρισε επίσης κοροϊδία από πλευράς της κυβέρνησης να μιλά για ουσιαστική στήριξη των μικρών παραγωγών και εμπόρων μέσω της βελτίωσης ορισμένων κανόνων λειτουργίας, όταν τους έχει τσακίσει με την πολιτική της, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οσο για τα άρθρα που αφορούν την ίδρυση «αγορών καταναλωτών», ανέφερε ότι εντάσσονται στην «προκλητική προπαγάνδα της κυβέρνησης σε βάρος των ανέργων και εργαζομένων που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση ότι μπορούν να "εξορθολογίσουν την αγορά"», συσκοτίζοντας «τις ευθύνες του αστικού κράτους για τα αδιέξοδα όπου βρίσκονται αυτά τα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων».

Η ΝΔ υπερψήφισε το νομοσχέδιο καθώς, κατά τον εισηγητή της, Γερ. Γιακουμάτο, βοηθάει στον «εκσυγχρονισμό της λαϊκής αγοράς». Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισε επειδή, σύμφωνα με τον ειδικό της αγορητή, Οδ. Κωνσταντινόπουλο, «η κυβέρνηση δημιουργεί λαϊκές παντού», μετατρέποντας το εισόδημα «παραγωγών και πωλητών σε επίδομα». Καταψήφισε και η ναζιστική Χρυσή Αυγή επειδή θα «δίνονται άδειες και σε λαθρομετανάστες». Η Ενωση Κεντρώων ψήφισε παρών και υπέρ το Ποτάμι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ