Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με «fast track» διαδικασίες ψηφίζεται σήμερα το απαράδεκτο νομοσχέδιο

Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται σήμερα, με τις γνωστές απαράδεκτες «fast track» διαδικασίες του «επείγοντος», το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κλιμακώνει την συνολικότερη αντεργατική επίθεση για την παραπέρα «ελαστικοποίηση» των ωραρίων των εργαζομένων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντεργατική Οδηγία της ΕΕ (2003/88/ΕΚ) για τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου με βάση τις εκάστοτε ανάγκες των καπιταλιστών και του κράτους τους.

Συνοπτικά, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο (άρθρο 6) καταργεί τη διάταξη του ισχύοντος νόμου (ν.3754/2009) που προβλέπει ότι «για τις ανάγκες κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών και ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν εφαρμόζονται ελαστικά ωράρια και ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Χτυπώντας και με το νόμο πλέον τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας:

-- Ορίζει τις 48 ώρες όχι ως μέγιστο επιτρεπτό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, αλλά ως μέσο όρο εβδομαδιαίας εργασίας με περίοδο αναφοράς το 4μηνο, σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ.

-- Καθιερώνει τη «ρήτρα εξαίρεσης» (opt out), τη δυνατότητα δηλαδή να ανεβαίνει ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας στις 60 ώρες! Υποτίθεται ότι αυτό θα γίνεται με τη «συναίνεση» του γιατρού, όμως μέσα στις συνθήκες της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, της εντεινόμενης αυθαιρεσίας και αυταρχισμού από διοικήσεις και διευθυντές, το 60ωρο θα γίνει κανόνας.

-- Προβλέπει ότι «σε περίπτωση μείωσης ή απώλειας» της προβλεπόμενης εβδομαδιαίας ανάπαυσης λόγω υπερωρίας χορηγείται ισοδύναμος αντισταθμιστικός χρόνος μέσα... στις επόμενες 14 μέρες (!), με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία των γιατρών.

-- Με την αντιμετώπιση της εφημερίας ετοιμότητας ως μη εργάσιμου χρόνου, βάζει από το παράθυρο την εφαρμογή του αντεργατικού σχεδίου περί «ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας».

Προκλητική η κυβέρνηση, μιλά για «προστασία της υγείας και της ασφάλειας» γιατρών και ασθενών!

Ο υπουργός Υγείας, Ανδ. Ξανθός, κατά την χτεσινή τελευταία συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή, εμφάνισε προκλητικά το νομοσχέδιο - έκτρωμα ως «σταδιακή εναρμόνιση σε ένα καθεστώς το οποίο προστατεύει την εργασία, την υγεία και την ασφάλεια των γιατρών και κατ' επέκταση των ασθενών τους». Ισχυρίστηκε ακόμα πως «ούτε ελαστικές σχέσεις πάμε να νομοθετήσουμε», κάνοντας βέβαια γαργάρα τις εξηγήσεις που ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, για το άρθρο 6...

Στη σχετική ψηφοφορία, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι επιφυλάχθηκαν επί της αρχής για την Ολομέλεια, με την κριτική τους να εστιάζεται στην καθυστέρηση της ψήφισης της εναρμόνισης της Οδηγίας. «Κατά» ψήφισε η ναζιστική Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζοντας «ανεφάρμοστο» το αντεργατικό νομοσχέδιο, ενώ η Ενωση Κεντρώων απουσίαζε από την ψηφοφορία.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, τόνισε ότι πρόκειται για «επικίνδυνη εξέλιξη που αφορά συνολικά τους εργαζόμενους», προσθέτοντας ότι «υπάρχει προηγούμενο στην ΕΕ όπου το ξήλωμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, για παράδειγμα στη Γερμανία, ξεκίνησε από τους γιατρούς και επεκτάθηκε παντού. Ανοίγει το δρόμο για αντιδραστικές αλλαγές γενικότερα σε βάρος των εργαζομένων». Απηύθυνε κάλεσμα στους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους να το αντιπαλέψουν, να το καταργήσουν στην πράξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα «λαιμητόμος» για την πρόσβαση του λαού σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας (2022-11-26 00:00:00.0)
Η «διευθέτηση» του ωραρίου στους νοσοκομειακούς γιατρούς (2021-05-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2017-11-10 00:00:00.0)
«Τρέχει» το νομοσχέδιο που σμπαραλιάζει το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών (2017-11-08 00:00:00.0)
Ερώτηση για το επικίνδυνο νομοσχέδιο για το ωράριο εργασίας των γιατρών (2017-07-19 00:00:00.0)
Ψηφίστηκαν οι αντιδραστικές διατάξεις για την Ψυχική Υγεία (2017-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ