Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Απεργούν σήμερα ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που σμπαραλιάζει το ωράριό τους

Σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας καλεί η ΟΕΝΓΕ

Με 24ωρη απεργία κλιμακώνουν σήμερα Πέμπτη τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ.

Στην απεργία και στη συγκέντρωση συμμετέχει και η ΕΙΝΑΠ, ενώ η Ομοσπονδία των υγειονομικών κήρυξε παναττική στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.).

Οπως υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ, το νομοσχέδιο αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα δικαιώματα των εργαζομένων και «διευθετεί - ελαστικοποιεί το χρόνο εργασίας, σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο των γιατρών, απορρυθμίζει τη λειτουργία τμημάτων και κλινικών».

Ταυτόχρονα οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν: 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο με μία ενεργή εφημερία το μήνα, με επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας και ρεπό την επόμενη μέρα. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.

Πάλη άρρηκτα δεμένη με τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία

Χτες, οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν πανελλαδική στάση εργασίας. Στο πλαίσιό της δόθηκε συνέντευξη Τύπου από την ΟΕΝΓΕ, ενώ ακολούθησε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, παρά την έντονη βροχόπτωση, με ομιλητές την Αφροδίτη Ρέντζιου, πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, και τον Παν. Παπανικολάου, γγ της Ομοσπονδίας.

Αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους (μεταξύ άλλων χαιρέτισαν , εκπρόσωποι των Συλλόγων Εργαζομένων στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν», της ΣΕΑΑΝ, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, της ΠΟΣ ΟΑΕΕ και της ΕΙΝΑΠ).

Παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του.

Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε, η Α. Ρέντζιου παρουσίασε τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου και κάλεσε σε απόσυρσή του. Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στην ΕΕ, συμπλήρωσε: «Εμείς έχουμε ηθική υποχρέωση και είμαστε δεσμευμένοι απέναντι στις ζωές, στους ασθενείς, τους υπόλοιπους εργαζόμενους, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Τα αιτήματα που προβάλλουμε είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, και σε αυτήν την κατεύθυνση θα παλέψουμε κόντρα στον καιρό».

Αντίστοιχα, ο Π. Παπανικολάου χαρακτήρισε τεράστιο ψέμα τον ισχυρισμό του υπουργείου ότι βρίσκεται επί έξι μήνες σε διάλογο με την ΟΕΝΓΕ. Το υπουργείο έδωσε ένα προσχέδιο το Μάη, το οποίο απέρριψε η ΟΕΝΓΕ, και την προηγούμενη βδομάδα έδωσε το τελικό κείμενο χωρίς να μεσολαβήσει καμιά άλλη συζήτηση. Απάντησε επίσης στη συκοφαντία του υπουργείου ότι το 80% των νοσοκομειακών γιατρών είναι διεφθαρμένοι.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου εκ μέρους της ΕΙΝΑΠ, ο Ηλίας Σιώρας επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αυτό, μαζί με άλλα αντιλαϊκά μέτρα, όπως τη μείωση των κονδυλίων για τα νοσοκομεία και τη μείωση του προσωπικού, χειροτερεύουν περαιτέρω την κατάσταση για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και συνολικά στην Υγεία. Σε αυτά, τόνισε, προστίθεται και η συκοφάντηση των γιατρών, εφαρμόζεται δηλαδή η τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων: Οταν είναι να πάρουν αντιλαϊκά μέτρα στην Υγεία, αρχίζει η δυσφήμιση.

Κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει και η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει νέα επίθεση στη δουλειά και τη ζωή των υγειονομικών, στο επίπεδο παροχών των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας για το λαό. Κατ' απαίτηση του ΣΕΒ και της ΕΕ, φέρνει ένα νομοσχέδιο - έκτρωμα που καταργεί τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας των γιατρών, καταστρατηγεί κάθε δικαίωμα στην εργασία με ανθρώπινους όρους, στην ξεκούραση».

Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στηρίζει την κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ και καλεί σε συγκέντρωση, σήμερα Πέμπτη, στις 9 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου από την οδό Νέας Εγνατίας.

Σε συμμετοχή στη συγκέντρωση, στο πλαίσιο της 24ης απεργίας, καλεί και η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Ιατρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ