Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Ψηφίστηκε χτες το απόγευμα με τις ...«καθιερωμένες» «fast track» διαδικασίες του «επείγοντος» το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, το οποίο είναι μέρος των συνολικότερων ανατροπών που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων, ικανοποιώντας τις ανάγκες του κεφαλαίου για παραπέρα ενίσχυση και θωράκιση της κερδοφορίας του.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντεργατική Οδηγία της ΕΕ (2003/88/ΕΚ) για τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου όπως συμφέρει κάθε φορά τους καπιταλιστές, ορίζει τις 48 ώρες όχι ως μέγιστο επιτρεπτό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, αλλά ως μέσο όρο εβδομαδιαίας εργασίας με περίοδο αναφοράς το 4μηνο, σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ, καθιερώνει τη «ρήτρα εξαίρεσης» (opt out), τη δυνατότητα δηλαδή να ανεβαίνει ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας στις 60 ώρες, προβλέπει ότι «σε περίπτωση μείωσης ή απώλειας» της προβλεπόμενης εβδομαδιαίας ανάπαυσης λόγω υπερωρίας χορηγείται ισοδύναμος αντισταθμιστικός χρόνος μέσα... στις επόμενες 14 μέρες (!), με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία των γιατρών. Ακόμη, με την εφημερία ετοιμότητας την οποία χαρακτηρίζει μη εργάσιμο χρόνο, εισάγει την εφαρμογή του αντεργατικού σχεδίου περί «ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας».

Κι όμως, αυτό το αντεργατικό έκτρωμα, σε ένα ρεσιτάλ κοροϊδίας, η κυβέρνηση διά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσπάθησε να το εμφανίσει στη χτεσινή συζήτηση ως «εξανθρωπισμό του ωραρίου» των γιατρών και υπεράσπιση «του τακτικού ωραρίου» που είναι «7ωρο, 5ήμερο»!

ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι δείχνοντας και τη σύμπλευση με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, αναπαρήγαγαν την κυβερνητική προπαγάνδα περί προστασίας του ωραρίου των γιατρών, υπερψήφισαν τα άρθρα που αφορούν την ενσωμάτωση της Οδηγίας, επικροτώντας την κλιμάκωση της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στα εργασιακά δικαιώματα. Οσο για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε το νομοσχέδιο ως «ανεφάρμοστο».

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο, ενώ ανέδειξε τις πραγματικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή. Ο Δ. Κουτσούμπας ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στο δικομματικό «σόου» που έστησαν και χτες στη Βουλή κυβέρνηση και ΝΔ (βλέπε σελ. 7).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ