Κυριακή 26 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Πολύμορφες παρεμβάσεις αλληλεγγύης από συνδικάτα και φορείς

Από την κινητοποίηση στην περιφέρεια την περασμένη Τρίτη
Από την κινητοποίηση στην περιφέρεια την περασμένη Τρίτη
Από τις πρώτες μέρες των καταστροφικών πλημμυρών στη Δυτική Αττική, συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πήραν πρωτοβουλίες για την έμπρακτη αλληλεγγύη στους πληγέντες, για την οργάνωση της πάλης για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας και ουσιαστικής ανακούφισης των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών στις πληγείσες περιοχές.

Το Σάββατο 18/11, με την πρωτοβουλία μιας σειράς ταξικών συνδικάτων και μετά από κάλεσμα που απηύθυναν σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Θριάσιο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Ελευσίνα. Σε αυτήν αποφασίστηκαν μια σειρά δράσεις, ενώ μέσα από τη συζήτηση διαμορφώθηκε και εμπλουτίστηκε το πλαίσιο αιτημάτων.

Τη Δευτέρα 20/11, αντιπροσωπείες των συνδικάτων προχώρησαν σε διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στην κεντρική πλατεία της Μάνδρας, για τους πληγέντες της περιοχής. Παράλληλα, εργατικά σωματεία, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, ομάδες γυναικών, Λαϊκές Επιτροπές, συνεχίζουν τη συγκέντρωση βοήθειας, ενώ η ΟΒΣΑ απηύθυνε κάλεσμα στα μέλη της να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στα λαϊκά νοικοκυριά και καταστήματα που υπέστησαν ζημιές και να βοηθήσουν στην επισκευή μικροζημιών.

Τη Τρίτη 31/11, τα συνδικάτα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καθώς και της Λαϊκής Επιτροπής Ελευσίνας. Με τα συνθήματά τους και τα πανό τους απαίτησαν αντιπλημμυρικά έργα, αποζημιώσεις στο 100%, έργα για τις λαϊκές ανάγκες, όχι για τα κέρδη του κεφαλαίου. Από τη μεριά της, η περιφερειακή αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) προχώρησε σε μια προαποφασισμένη «απόδραση», διακόπτοντας το Συμβούλιο, για να μη δώσει λόγο για τις τεράστιες ευθύνες που τη βαραίνουν μαζί με την κυβέρνηση, τη σημερινή και τις προηγούμενες.

Οι δράσεις των συνδικάτων συνεχίζονται, μεταξύ άλλων με περιοδείες και παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς για να καταγραφούν τα προβλήματα από τις πλημμύρες, να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία.

Τα αιτήματα των συνδικάτων

Τα σωματεία έχουν διαμορφώσει το εξής πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων:

-- Αμεσα μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη.

-- Αμεση καταγραφή των ζημιών, σε περιουσίες και μικρές επιχειρήσεις και αποζημίωση στο σύνολό τους (100%).

-- Μέριμνα για πρόσφυγες και μετανάστες που μένουνε σε «παραπήγματα» στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων, της Μάνδρας και της Μαγούλας.

-- Ενίσχυση του «Θριάσιου» Νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Πλήρης στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων. Δημιουργία αντίστοιχων Κέντρων Υγείας σε Μάνδρα, Ασπρόπυργο, Νέα Πέραμο και Μαγούλα.

-- Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Κανείς εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του και να καταβληθούν κανονικά μεροκάματα και ένσημα.

-- Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

-- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.

-- Αποκλειστικά δωρεάν και με ασφάλεια μεταφορά των μαθητών στα σχολεία. Ειδικά στη Νέα Πέραμο, όπου οι μαθητές αναγκάζονται να περπατούν αυτόν το δρόμο «καρμανιόλα» έξω από το στρατόπεδο Πυροβολικού.

-- Κατάργηση διοδίων Αττικής και Εθνικής Οδού, για να μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι των περιοχών.

-- Αμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ