Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Στο στόχαστρο των μονοπωλίων ο πλούτος της μαύρης ηπείρου

Αρχίζει σήμερα στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού η 5η Σύνοδος Κορυφής Αφρικανικής Ενωσης - Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΑΕ - ΕΕ), με επίδικο την ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο ηπείρων, με την ΕΕ να διακηρύττει το ενδιαφέρον της για λογαριασμό των μονοπωλίων της για τη μαύρη ήπειρο, ένα νέο «Ελντοράντο».

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, οι ηγέτες της Αφρικής και της ΕΕ θα συζητήσουν για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Αφρικής και θα ασχοληθούν κυρίως με την επένδυση στη νεολαία. Το θέμα αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Αφρική και την ΕΕ δεδομένου ότι το 60% του αφρικανικού πληθυσμού είναι κάτω των 25 ετών.

Για να γίνει αντιληπτό το ενδιαφέρον της ΕΕ για την Αφρική αρκεί να σημειωθεί πως το 2016, η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της χορήγησαν 21 δισ. ευρώ για την αναπτυξιακή βοήθεια στην Αφρική, χρήματα που φυσικά υπολογίζεται να επιστρέψουν πολλαπλάσια στα θησαυροφυλάκια των επιχειρηματικών τους ομίλων. Το 2015, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων της ΕΕ στην Αφρική ανήλθαν σε 32 δισ. ευρώ, δηλαδή στο ένα τρίτο των συνολικών ξένων άμεσων επενδύσεων στην ήπειρο, 3,35 δισ. ευρώ διατέθηκαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το οποίο αναμένεται να κινητοποιήσει έως και 44 δισ. ευρώ για επενδύσεις. Επίσης, 7 πολιτικές και στρατιωτικές αποστολές έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη την Αφρική, 1,4 δισ. ευρώ έχουν δεσμευθεί για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Αφρική από το 2014 έως το 2020.

Σε δηλώσεις της, χτες, η Αγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε ότι θα επικεντρωθεί στην επέκταση των οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών της Γερμανίας με την Αφρική και στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από τη μαύρη ήπειρο κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία καταγράφουν την ανησυχία παραγόντων γερμανικών εταιρειών που θεωρούν ότι κινδυνεύουν να υποσκελιστούν εν μέσω της ραγδαίας αύξησης του ενδιαφέροντος για την Αφρική από ανταγωνίστριές τους στη Γαλλία, στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στην Ινδία ή στην Τουρκία. «Η γερμανική βιομηχανία συνεχίζει να υποεκπροσωπείται σε αυτές τις αγορές του μέλλοντος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίστοφ Κάνενγκισερ, διευθυντής του Γερμανοαφρικανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου. «Σε σύγκριση με άλλες ξένες επιχειρήσεις, οι γερμανικές εταιρείες είναι αισθητά πιο πίσω, λόγω της ανεπαρκούς υποστήριξης από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το 2016, η Γερμανία εξήγαγε προϊόντα συνολικής αξίας 24,5 δισ. ευρώ στην Αφρική, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 2% του συνόλου των εξαγωγών, ενώ οι εισαγωγές από αφρικανικά κράτη έφθασαν σε αξία τα 16,6 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 1,7% του συνόλου.

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που επίσης θα δώσει έμφαση στις επενδύσεις, στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και στο Μεταναστευτικό.

Η ΕΕ δεν έχει κρύψει την ανησυχία της και για τα κύματα μεταναστών και προσφύγων που αναχωρούν από τη Λιβύη με κατεύθυνση τις ευρωπαϊκές ακτές. Το πλήθος μέτρων καταστολής και ανάσχεσης των ροών δεν αποδίδουν τόσα όσα αναμένει η λυκοσυμμαχία και το ζήτημα παραμένει σταθερά ψηλά στην ατζέντα των συνεδριάσεων των οργάνων της. Αναμένεται να απασχολήσει έντονα και τη Σύνοδο Κορυφής. Η Α. Μέρκελ παραδέχτηκε πως στις διμερείς επαφές που θα έχει με ηγέτες χωρών της Αφρικής θα ασκήσει πιέσεις ώστε να δεχθούν τους επαναπατρισμούς πολιτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ