Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αδειοδοτήθηκε το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με τη θετική ψήφο 18 κρατών - μελών στην ειδική επιτροπή Γεωργίας της ΕΕ, δόθηκε το «πράσινο φως» για 5ετή χρήση του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη (glyphosat), το οποίο η Διεθνής Υπηρεσία για την Ερευνα του καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέταξε το 2015 στα «πιθανά καρκινογόνα». Οι υπηρεσίες της ΕΕ για τα Χημικά και την Ασφάλεια Τροφίμων και άλλες επιστημονικές οργανώσεις αποφάνθηκαν ότι το φάρμακο είναι ακίνδυνο, με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων είτε στη χημική βιομηχανία είτε στη διατροφική αλυσίδα.

Η γλυφοσάτη είναι εδώ και 40 χρόνια η πιο διαδεδομένη ζιζανιοκτόνος ουσία διεθνώς και παράγεται σε πολλές περιοχές του κόσμου, με μεγαλύτερο παραγωγό την Κίνα. Τα τελευταία χρόνια ο αμερικανικός όμιλος σπόρων «Monsanto» - που βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς από τη γερμανική «Bayer» - λανσάρισε γενετικά τροποποιημένα φυτά ανθεκτικά στη χρήση γλυφοσάτης, και μαζί με άλλες εταιρείες έχουν συστήσει την Ειδική Ομάδα «Γλυφοσάτη» (Glyphosate Task Force - GFT) και ζητούν πλήρη αδειοδότηση, όχι μόνο για 5 χρόνια.

Ανάμεσα στις χώρες που υπερψήφισαν την αδειοδότηση της γλυφοσάτης ήταν και η Γερμανία, ενώ 9 κράτη καταψήφισαν (ανάμεσά τους Γαλλία και Ιταλία) και ένα απείχε. Ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) υπηρεσιακός υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Κρίστιαν Σμιτ, υπερασπίστηκε την απόφαση αυτή ως «απαραίτητη για το συμφέρον της χώρας», ενώ απέφυγε να απαντήσει ευθέως αν είχε συνεννοηθεί με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, λέγοντας: «Ενας υπηρεσιακός υπουργός πρέπει να μπορεί να αποφασίζει, διαφορετικά δεν είναι καλός». Η καγκελάριος άσκησε κριτική στη στάση του Σμιτ, σημειώνοντας πως αυτή «δεν αντιστοιχούσε στις οδηγίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», δηλαδή σε αποχή. Η Σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπηρεσιακή υπουργός Περιβάλλοντος, Μπάρμπαρα Χέντριξ, διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αυτή, η οποία έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο κομμάτων και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές τους για πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) κρίνουν σωστή την αδειοδότηση, που «από οικονομική σκοπιά θα ενισχύσει τη βιομηχανία και τη γεωργία».

Παρά το «ναι» της ΕΕ, μεμονωμένες χώρες μπορούν να απαγορεύσουν τη χρήση της. Στη Γερμανία απαγορεύτηκε ήδη σε πάρκα, παιδότοπους αλλά και στις καλλιέργειες λίγο πριν τη συγκομιδή της σοδειάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ