Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Ενισχυμένη επιχείρηση διείσδυσης σε Ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια

Στη Βουδαπέστη έγινε η 6η Σύνοδος Κορυφής Κίνας και 16 χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (CEEC)

Οι ηγέτες Κίνας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο

MTVA - Media Service Support a

Οι ηγέτες Κίνας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Την ορμητική επιχείρηση διείσδυσης των κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων συνολικά στην Ευρώπη ανέδειξε και η 6η Σύνοδος Κορυφής Κίνας και 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Central and Eastern Europe - China, CEEC) που έγινε στη Βουδαπέστη τη Δευτέρα.

Πρόκειται για ένα διακρατικό σχήμα που ξεκίνησε το 2012 στη Βαρσοβία με τη συμμετοχή της Κίνας και: Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Κροατίας, Τσεχικής Δημοκρατίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Πολωνίας, Μαυροβουνίου αλλά και Σκοπίων. Πρόκειται για μια ακόμη συνεργασία με πρωταγωνιστή την Κίνα, σε περιοχές όπου διασταυρώνουν τα ξίφη τους μερικά από τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της γνωστής ως «πυριτιδαποθήκης» των Βαλκανίων.

Ενδιαφέρον έχει ότι φέτος, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», στη Σύνοδο συμμετείχαν ως «παρατηρητές» και εκπρόσωποι των Αυστρίας, Ελβετίας, Λευκορωσίας, αλλά και της Ελλάδας. Ακόμα, παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Από τη μεριά της Κίνας, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ χαρακτήρισε τους «16+1» «εκκολαπτήριο πραγματιστικής διαπεριφερειακής συνεργασίας» και πρότεινε, για την ανάπτυξη της συνεργασίας, να ιεραρχηθούν τα εξής:

-- Επέκταση των οικονομικών συνεργασιών, με νέα μέτρα διευκόλυνσης του εμπορίου ανάμεσα στους «16+1». Ξεχώρισε μάλιστα τη βούληση της Κίνας για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τους «16».

-- Ενθάρρυνση νέων έργων υποδομής, για τις χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες συνδέσεις, ξεχωρίζοντας την ετοιμότητα της «China Railway Express» για αύξηση των δρομολογίων της, αλλά και μιλώντας για σχέδια δημιουργίας ενός ευρύτερου «διαμετακομιστικού κέντρου» στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

-- Ανάπτυξη «βιομηχανικών πάρκων» με έμφαση σε τομείς όπως Ενέργεια, γεωργία, διαμετακομιστικά κέντρα.

-- Περαιτέρω χρηματοπιστωτική συνεργασία, αναγγέλλοντας μάλιστα τη δημιουργία της Διατραπεζικής Ενωσης CEEC, αλλά και την έναρξη της δεύτερης φάσης του Ιδρύματος Επενδυτικής Συνεργασίας.

Σύμφωνα με το «Σινχουά», οι κινεζικές επενδύσεις στη CEEC ανέρχονται σήμερα σε 9 δισ. δολάρια, από 3 δισ. δολ. το 2012. Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2017 το εμπόριο Κίνας - «16» αυξήθηκε κατά 14,5% σε σχέση με πέρυσι.

Μετά τη συνάντηση υπογράφτηκαν μια σειρά συμφωνίες που αφορούν ουσιαστικά την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «One Belt One Road» (OBOR), των νέων «Δρόμων του Μεταξιού», δηλαδή ενεργειακών και εμπορικών διαδρομών που συνδέουν Ανατολή και Δύση με την «πρωταγωνιστική» συμβολή κινεζικών μονοπωλίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχωρεί από το σχήμα «17+1» με την Κίνα (2021-05-26 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η 1η Διεθνής Εκθεση Κινεζικών Εισαγωγών (2018-11-08 00:00:00.0)
Πολυήμερη επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού (2018-06-27 00:00:00.0)
Νέα σύσφιξη συνεργασίας σε πολλούς τομείς (2018-02-02 00:00:00.0)
Σχέδια ενίσχυσης της ντόπιας βιομηχανίας (2015-05-20 00:00:00.0)
Σχέδια για επενδύσεις σε υποδομές (2013-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ