Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ξεκίνησαν τα παζάρια στη Γενεύη...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Σήμερα αναμένεται να φτάσει στη Γενεύη η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Σύρο πρέσβη στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, προκειμένου να ξεκινήσει τις επαφές με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, στο πλαίσιο του όγδοου (κατά σειρά) γύρου διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, που ξεκίνησε υποτίθεται χτες.

Το περασμένο 24ωρο, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία πραγματοποίησε επαφές με τη διευρυμένη αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, όπως αυτή συγκροτήθηκε πριν μερικές μέρες στη Σαουδική Αραβία και στην οποία πλέον συμμετέχουν Κούρδοι και Αραβες στελέχη των φιλοαμερικανικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων». Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης είναι ο Νασρ Χαρίρι του «Εθνικού Συριακού Συνασπισμού», ο οποίος δεν συναντήθηκε μόνο με τον Ντε Μιστούρα, αλλά και με στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών Βρετανίας, Αλαστερ Μπαρτ και ΗΠΑ, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ. Μάλιστα, σε δηλώσεις τους τόνισαν ότι «το μόνο νομότυπο φόρουμ» για την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία, είναι οι συνομιλίες που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεσή τους στα σχέδια Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας για παράλληλες διαδικασίες διαβουλεύσεων σε Αστάνα (Καζακστάν) και Σότσι (Ρωσία).

Σε δηλώσεις που έκανε ο Ιλχάμ Αχμεντ, στέλεχος των Κούρδων της Συρίας που συμμετέχουν στις φιλοαμερικανικές «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» και στην αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, κάλεσε τις ΗΠΑ «να μη γυρίσουν την πλάτη στον μοναδικό σύμμαχό τους στη Συρία» (δηλαδή τους Κούρδους των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων») γιατί διακυβεύουν την υποβάθμιση «του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Ο Ντε Μιστούρα δεν συναντήθηκε μόνο με την αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, αλλά και με χαμηλόβαθμους διπλωμάτες από τις πέντε χώρες που είναι μόνιμα μέλη του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), καθώς και με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στο λεγόμενο «διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους» ε.α. στρατηγό Μπρετ Μακ Γκουρκ και τον απεσταλμένο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Νικολά ντε Ριβιέρ.

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, επικαλούμενος τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντ. Τραμπ, είπε πως ένιωσε ότι βρίσκονται «στο ίδιο μήκος κύματος» σε ό,τι αφορά το ζήτημα του εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας και ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας για το θέμα θα συνεχιστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ