Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απέφυγαν τις πρόωρες εκλογές...

ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η παραίτηση της αντιπροέδρου της ιρλανδικής κυβέρνησης Φράνσις Φιτζέραλντ απέτρεψε χτες, προς το παρόν, την κατάρρευση της κυβέρνησης μειοψηφίας του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ, καθώς η προκήρυξη πρόωρων εκλογών εκτιμάται πως θα επιδείνωνε την ήδη δύσκολη διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία, με στόχο την αποχώρηση της Βρετανίας. Το κόμμα Φιόνα Φέιλ της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προειδοποιήσει ότι θα σταματούσε την υποστήριξη στην κυβέρνηση του Βαράντκαρ και ότι θα προωθούσε στη βουλή πρόταση μομφής, εκτός και εάν έφευγε η αντιπρόεδρος Φιτζέραλντ, επειδή είχε αναμειχθεί σε υπόθεση διαφθοράς αστυνομικών αξιωματούχων και δεν προστάτευσε μάρτυρα κατηγορίας.

Η πρόσκαιρη κρίση στο Δουβλίνο σχετίζεται με την κόντρα ΕΕ - Βρετανίας, μεταξύ άλλων και σε σχέση με το εάν θα είναι ανοικτά ή όχι τα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς η τελευταία αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου και συνιστά το μοναδικό χερσαίο σύνορο μεταξύ της Βρετανίας και μίας άλλης χώρας της ΕΕ.

Η υπόθεση γίνεται λίγες βδομάδες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την πρόοδο και το μέλλον των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Οι «εξετάσεις» των βρετανικών τραπεζών

Με φόντο τις εξελίξεις στην Ιρλανδία, οι περισσότερες βρετανικές τράπεζες φάνηκαν χτες να περνούν επιτυχώς από έλεγχο δοκιμασίας (τα λεγόμενα «stress tests») και να εμφανίζονται «ικανές» να διαχειριστούν τις επιπτώσεις ενός «άτακτου» Brexit, δηλαδή μίας αποχώρησης από την ΕΕ, δίχως συμφωνία που να ρυθμίζει τις μελλοντικές σχέσεις με τις άλλες χώρες - μέλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ