Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΖΑΓΟΡΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - ΚΑΒΑΛΑ
Απαράδεκτες συνθήκες σχολικής στέγης

Σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης υπάρχουν και στη Θεσσαλονίκη από όπου και το στιγμιότυπο από κινητοποίηση φορέων με την έναρξη της φετινής χρονιάς

Avaton

Σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης υπάρχουν και στη Θεσσαλονίκη από όπου και το στιγμιότυπο από κινητοποίηση φορέων με την έναρξη της φετινής χρονιάς
Τα σημαντικά προβλήματα σχολικής στέγης στο Δήμο Ζαγοράς Μαγνησίας, και το Νομό Καβάλας, φέρνουν με δυο Ερωτήσεις τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Τάκης Τσιόγκας και Αντώνης Σκυλλάκος, για το Δήμο Ζαγοράς και Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης για το νομό Καβάλας.

«Η αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, με τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, έχει σοβαρότατες συνέπειες και στην κτιριακή υποδομή των δημόσιων σχολείων της χώρας, ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών», επισημαίνουν οι κομμουνιστές βουλευτές για το Δήμο Ζαγοράς και τονίζουν, «η δε, μεταφορά της αρμοδιότητας των διδακτηρίων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς τη διάθεση σε αυτούς και των αντίστοιχων πόρων, κατάντησαν τα σχολεία της υπαίθρου σχεδόν ακατάλληλα».

Συγκεκριμένα, για τον ορεινό Δήμο Ζαγοράς, μας πληροφορούν:

«Στα υπάρχοντα σχολεία απαιτούνται μεγάλης σοβαρότητας επεμβάσεις - αποκαταστάσεις βλαβών σε φέροντες οργανισμούς, όπως υποστυλώματα, δοκούς, πλάκες, αλλά και σε τοιχοποιίες που έχουν υποστεί ρηγματώσεις. Επίσης, απαιτούνται μέτριας βέβαια σοβαρότητας επεμβάσεις, απαραίτητες όμως σε επιχρίσματα, βαψίματα, μονώσεις, αποκατάσταση αύλειων χώρων.

Ο αριθμός αιθουσών διδασκαλίας και εργαστηρίων που λειτουργούν είναι ανεπαρκέστατος, ενώ οι ελλείψεις "αντιμετωπίζονται" με τη μετατροπή σε "αίθουσες διδασκαλίας" αποθηκών, γραφείων καθηγητών, κλπ. Για το Γυμνάσιο και το Λύκειο - τα οποία συστεγάζονται - απαιτείται νέο κτίριο. Μάλιστα υπάρχει οικόπεδο με κτίσμα (παλιό Δημοτικό Σχολείο) του δήμου, που το διαθέτει για την κατασκευή διδακτηρίου.

Να σημειωθεί τέλος, ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών στα σχολεία του Δήμου Ζαγοράς αυξάνεται καθέτως, φτάνοντας ήδη τους 158 μαθητές».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς γιατί παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της Δημοτικής Αρχής, η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε το αίτημα της επισκευής και συντήρησης των σχολείων του δήμου; Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε τα σχολεία να γίνουν ανθρώπινα κι αν προτίθεται να κατασκευάσει νέο διδακτήριο στο χώρο της έκτασης που παραχωρεί ο δήμος για την αποσυμφόρηση του Γυμνασίου - Λυκείου Ζαγοράς.

Καβάλα

Αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων των δημοσίων σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό Καβάλας, παραθέτουν ο Γ. Χουρμουζιάδης κι ο Αγγελος Τζέκης, και ρωτούν ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα. Συγκεκριμένα:

«Στο Δήμο Θάσου λείπουν 7 αίθουσες στα Νηπιαγωγεία των Δημοτικών Διαμερισμάτων: Πρίνου (1 αίθουσα), Ποτού (1), Λιμένα (1), Λιμεναρίων (3) και Ποταμιάς (1). Οι ελλείψεις αυτές "αντιμετωπίζονται" μέσα σε συνθήκες απαράδεκτες για την ομαλή ανάπτυξη της σωστής αγωγής των νηπίων και άκρως επικίνδυνες για την υγεία τους. Ακόμα λείπουν 9 αίθουσες στα Δημοτικά Σχολεία των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιμένα (1 αίθουσα), Πρίνου (4) και Λιμεναρίων (4).

Επιπλέον, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιμένα πρέπει να γίνει γενική επισκευή, αφού η κατάστασή του είναι επικίνδυνη για τους μικρούς μαθητές, στο Δημοτικό Σχολείο Πρίνου είναι αναγκαία η αντικατάσταση της στέγης, ενώ στο Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς είναι άκρως απαραίτητες οι εργασίες του ελαιοχρωματισμού του και η εγκατάσταση θέρμανσής του.

Στο Δήμο Καβάλας στα 4ο και 5ο Νηπιαγωγεία, που λειτουργούν με διπλή βάρδια, χρειάζονται τρεις αίθουσες. Επίσης χρειάζονται άλλες έντεκα αίθουσες για τα 6ο, 10ο, 11ο, 14ο, 15ο και 26ο Νηπιαγωγεία, ενώ σε είκοσι δύο φτάνει ο αριθμός των σχολικών αιθουσών που λείπουν στα δημοτικά σχολεία του δήμου.

Παράλληλα επισημαίνουν την ανάγκη συντήρησης των σχολικών κτιρίων όλων των βαθμίδων στο νομό, καθώς «η κατάσταση σε μερικά από αυτά τείνει να καταστεί πολύ σύντομα απαράδεκτη και ασύμβατη, επομένως, για το έργο που επιτελείται μέσα σ' αυτά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεράστιες οι ανάγκες για σύγχρονη σχολική στέγη (2022-10-01 00:00:00.0)
«Σφραγίστηκε» το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα (2018-03-22 00:00:00.0)
Αλυτο το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Βόλο (2016-07-01 00:00:00.0)
Επιτακτική η ανάγκη κατασκευής νέων σχολείων (2009-01-06 00:00:00.0)
Κοινός ο αγώνας δασκάλων και γονιών (2003-05-29 00:00:00.0)
Και η Αυτοδιοίκηση στο Μέτωπο Παιδείας (2002-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ