Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Μεγαλύτερη από ποτέ η εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ

«Η διμερής σχέση μας καλύτερη από ό,τι εδώ και πολλές δεκαετίες», είπε σε συνέντευξή του

«Δεν ξανάδε» τόσο στενή σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας ο Αμερικανός πρέσβης...

MotionTeam

«Δεν ξανάδε» τόσο στενή σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας ο Αμερικανός πρέσβης...
«Η διμερής σχέση μας ήταν πάντα ισχυρή, αλλά σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη στο ΑΠΕ, αποκαλύπτοντας το «βάθος» της στήριξης που παρέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βαλκανικής, όπου κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ο Αμερικανός πρέσβης, μάλιστα, μίλησε για «σαφή απόφαση» της ελληνικής κυβέρνησης να εργαστεί για την ανάπτυξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας «απίστευτα επιτυχημένη» την πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Τραμπ.

Αναδεικνύοντας, για μια ακόμα φορά, τους «ρόλους» που επιφυλάσσουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα, αλλά και διεκδικεί για λογαριασμό της αστικής τάξης και των σχεδιασμών της, η κυβέρνηση, ο πρέσβης σημείωσε ξανά πως οι ΗΠΑ «βλέπουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», προσθέτοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί την Ελλάδα σημαντικό εταίρο, «όχι μόνο λόγω του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε μαζί - για παράδειγμα οι στρατιωτικές μας δυνάμεις στη Σούδα - αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα εμβαθύνει τη συνεργασία της με φίλους των ΗΠΑ στην περιοχή, με χώρες όπως το Ισραήλ, την Κύπρο, την τριμερή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια».

Πρόκειται για τους περιλάλητους άξονες ή «σχήματα συνεργασίας» ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη της περιοχής, ώστε να «τρέξουν» τα σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, πάνω π.χ. στην Ενέργεια, τα δίκτυα διαμετακόμισης, τη στρατιωτική συνεργασία και Ασφάλεια, την ανταλλαγή πληροφοριών.

Αλλωστε, ο Πάιατ δεν έκρυψε τα λόγια του για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα για την ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, μια περιοχή όπου οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί επιχειρούν να μειώσουν δραστικά έως και να εξαλείψουν την όποια ρωσική επιρροή: «...ο υπουργός Τίλερσον μίλησε εκτενώς για τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν την πορεία τους προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και αυτό βεβαίως είναι μια ατζέντα στην οποία η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Μας εντυπωσίασε πολύ ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Κοτζιάς έχει συμβάλει εποικοδομητικά και ενεργητικά στην οικοδόμηση αυτού του δικτύου σχέσεων, αποδεικνύοντας πώς η Ελλάδα αξιοποιεί τη δημοκρατία, τη θέση της ως κράτους - μέλους της ΕΕ, ως μέλους του ΝΑΤΟ για να βοηθήσει να οικοδομήσουμε μια πιο σταθερή και ευημερούσα γειτονιά».

«Σύγκλιση» της ενεργειακής ατζέντας των ΗΠΑ με «τα έργα» της κυβέρνησης

Εστιάζοντας ειδικά στα Ενεργειακά, ο Αμερικανός πρέσβης παρουσίασε τη «σύγκλιση» της αμερικανικής ατζέντας στην Ευρώπη «με το έργο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δίνοντας έμφαση στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως «ενεργειακός κόμβος» για τη στήριξη της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, την απεξάρτηση δηλαδή από τις ρωσικές εισαγωγές καυσίμου. «Η Ελλάδα αποτελεί κρίσιμο μέρος αυτής της ατζέντας», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε έργα όπως ο TAP, ο IGB Interconnector (αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας), η FSRU (η πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης) στην Αλεξανδρούπολη, «όπου ελπίζουμε να δούμε έναν επενδυτή από την Αμερική». Επιχειρηματικά σχέδια που καθόλου τυχαία πηγαίνουν χέρι - χέρι με την επικίνδυνη εμπλοκή, αφού οι ΗΠΑ είναι σε συνεννοήσεις με την κυβέρνηση για την εγκατάσταση, ακριβώς στην Αλεξανδρούπολη, αμερικανικής βάσης συναρμολόγησης στρατιωτικών ελικοπτέρων.

Παραπέρα, ο Πάιατ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Ελλάδας να γίνει το τρίτο κράτος - μέλος της ΕΕ που θα αρχίσει να εισάγει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. «Ολα αυτά είναι βήματα που απεικονίζουν τον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου, αλλά και τη σύγκλιση της αμερικανικής ατζέντας ενεργειακής διπλωματίας στην Ευρώπη με το έργο που έχουν κάνει ο πρωθυπουργός Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε. Παράλληλα, μετέφερε τον «ενθουσιασμό» της κυβέρνησης των ΗΠΑ «για το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Συνεχείς συνεννοήσεις για «επενδυτικές ευκαιρίες»

Εξίσου σημαντικές με τα παραπάνω οι αναφορές του Πάιατ στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ για τη διευκόλυνση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, λέγοντας πως ο Ελληνας πρωθυπουργός«ήταν πολύ αποτελεσματικός στις συναντήσεις του με επιχειρηματίες και με επενδυτές στο Σικάγο και στην Ουάσινγκτον, στο να στείλει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει, ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή σε ξένες επενδύσεις και ότι η Ελλάδα εκτιμά αυτό που προσφέρουν οι Αμερικανοί όσον αφορά στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα, στην ψηφιακή οικονομία».

Συμπλήρωσε πως «μία από τις μορφές βοήθειας που παρείχε ο Πρόεδρος Τραμπ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τσίπρα ήταν να στείλει ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά στην υποστήριξη των ΗΠΑ για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί και ένα μήνυμα συνεχούς δέσμευσης των ΗΠΑ».

Μάλιστα, όπως είπε, «εδώ στην Αθήνα, η οικονομική μου ομάδα συνεδριάζει κάθε δύο βδομάδες με τον υπουργό Παπαδημητρίου ώστε να εντοπίσουμε ευκαιρίες, να άρουμε εμπόδια, να αποφασίσουμε πώς θα αναπτύξουμε την επενδυτική μας σχέση με τρόπο που να συμβάλλει στη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ