Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Κλειδώνουν τη συμφωνία με το «βλέμμα» στην ανάκαμψη του κεφαλαίου

Οι τελευταίες πινελιές απομένουν για το «κλείσιμο» της αντιλαϊκής συμφωνίας και, όπως επισήμανε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, «φαίνεται ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agrement) το Σάββατο». Μάλιστα, προετοιμάζοντας το έδαφος, οι κυβερνητικές «πηγές» ανέφεραν ότι στο χρηματοπιστωτικό τομέα έγινε πολύ μεγάλη πρόοδος, τόσο σε ό,τι αφορά το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, όσο και στη σειρά προτεραιότητας που θα έχουν οι «πιστωτές» κατά τη ρύθμιση δανείων. Πρόκειται για την αναβάθμιση της θέσης των τραπεζικών ομίλων κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών, έναντι άλλων, όπως οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οφειλές προς εργαζόμενους κ.ά.

Στη χτεσινή ατζέντα των συνεννοήσεων των εμπλεκόμενων υπουργών της κυβέρνησης με τα κλιμάκια του κουαρτέτου (εκτός από τις τράπεζες) βρέθηκαν και οι «συμπληρωματικές» αντιλαϊκές παρεμβάσεις και τα προαπαιτούμενα που αφορούν στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και στην Υγεία, με τον Ανδ. Ξανθό να δηλώνει ότι «υπάρχει πλήρης συμφωνία», ενώ σήμερα συζητιούνται τα θέματα της Κοινωνικής Πρόνοιας και των συντάξεων.

«Εθνικός στόχος» τα συμφέροντα των βιομηχάνων

Την ίδια ώρα, με εφαλτήριο την αντιλαϊκή πολιτική και την ακατάπαυστη κλιμάκωσή της, οι σύνδεσμοι των εγχώριων βιομηχάνων (ΣΕΒ, Βιομηχανική Παραγωγή, περιφερειακοί σύνδεσμοι) σε κοινή ανακοίνωσή τους, υπό το χαρακτηριστικό τίτλο «Η Βιομηχανία είναι εθνική υπόθεση», προτάσσουν «την άμεση ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρεφούς βιομηχανικής παραγωγής και των παραγωγικών επενδύσεων» ως όρο και προϋπόθεση, όπως λένε, «για τη σταθερή και διατηρήσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» και βέβαια «με συνέχεια και συνέπεια ανεξαρτήτως εκλογικών κύκλων και πολιτικών αλλαγών».

Την ίδια ώρα, προσβλέποντας τόσο στις παρεμβάσεις, με τις ελαφρύνσεις και τα κάθε είδους κίνητρα που δρομολογεί η κυβέρνηση, όσο και στο γενικότερο πλαίσιο της «βιομηχανικής πολιτικής» της ΕΕ, τονίζουν ότι «η στρατηγική για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και ο σχετικός ποσοτικός στόχος πρέπει να αποτελούν και βασικά δομικά στοιχεία του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου».

Ουσιαστικά, οι «προτάσεις» των βιομηχάνων βρίσκονται στον πυρήνα και του «συμπληρωματικού μνημονίου» με την Ευρωζώνη, όπου περιέχονται σειρά από «προαπαιτούμενα» αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, τη διευκόλυνση των επενδυτών με την εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Σε αυτό το φόντο, οι βιομήχανοι διεκδικούν την αναβάθμιση της θέσης τους και των κερδών τους στο παραγόμενο ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εφαρμόζουν πολιτικές ενίσχυσης της βιομηχανίας αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στην ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους». Θυμίζοντας το στόχο της ΕΕ, αναφορικά με την «αύξηση της συμβολής της μεταποίησης» στο 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, θέτουν ως επιτακτικό το ζήτημα της «δέσμευσης σε έναν εθνικό στόχο για την αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο 12% στο ΑΕΠ έως το 2020 (από το 8,6% που είναι σήμερα) και στο 15% μεσοπρόθεσμα».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λένε, ο «εθνικός στόχος» (για τα κέρδη των βιομηχάνων) θα πρέπει να εξυπηρετηθεί «με ευρεία συναίνεση στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας στρατηγικής, που θα υπηρετείται με τις κατάλληλες πολιτικές εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, με συμπληρωματικές δράσεις που θα εξειδικεύουν, ποσοτικοποιούν και υποστηρίζουν την πορεία σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση του «Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας» της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στηρίζοντας τις υποθέσεις των εγχώριων βιομηχάνων, τόνισε: «Η ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία πρέπει να περιλαμβάνει, πέρα από τις οριζόντιες πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους - μέλους»...

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, στα μεγέθη της απασχόλησης ο κλάδος του χονδρικού και λιανικού εμπορίου κατείχε το 2015 την πρώτη θέση με 639.710 απασχολούμενους, εκ των οποίων 401.590 ήταν μισθωτοί.

Ακολουθεί ο κλάδος των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης με 424.793 απασχολούμενους, εκ των οποίων 310.830 μισθωτοί, και στη συνέχεια ο κλάδος της μεταποίησης με 298.292 απασχολούμενους, εκ των οποίων 240.611 μισθωτοί.

Η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ

Με ορατό το ενδεχόμενο της συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο» και με πρώτο θέμα την αντιλαϊκή πολιτική στην Ελλάδα, συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα το συμβούλιο Γιούρογκρουπ. Η ατζέντα συμπληρώνεται με τις διεργασίες γύρω από την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης στην Ευρωζώνη, με φόντο τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής (15/12), με τα ζητήματα του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» και των εποπτικών ελέγχων στους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών, καθώς και με του νέου προέδρου (στη θέση του απερχόμενου Γ. Ντάισελμπλουμ).

Το ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΔΝΤ δείχνει να «καλοβλέπει» την πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αναφορικά με την αποπληρωμή του ελληνικού κρατικού χρέους προς τους ίδιους, από τα αδιάθετα κεφάλαια της δανειακής σύμβασης με την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, Τζ. Ράις, η πρόταση η οποία προβλέπει την αποπληρωμή παλαιών δανείων με τα κεφάλαια που θα περισσέψουν από το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο, «θα μπορούσε να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του χρέους», καθώς βέβαια τα επιτόκια του ΕSM είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά του ΔΝΤ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Mε κοινό βηματισμό για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων (2017-12-08 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση «εντός χρονοδιαγράμματος» (2016-09-20 00:00:00.0)
Πτώση 3,8% στο 10μηνο (2013-12-11 00:00:00.0)
Πτώση 3,6% στο 9μηνο (2013-11-09 00:00:00.0)
Κατρακύλα χωρίς σταματημό (2013-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ